Bebeklerin Ağlamasının 10 Sebebi ve Yatıştırma Yolları

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 2 Dakika 21 Saniye
Bebeklerin Ağlamasının 10 Sebebi ve Yatıştırma Yolları

Öncelikle lafı hiç dolandırmadan söylemek gerekir ki, Bebekler Ağlar. Ağlamak bebeklerin ilk iletişim biçimidir, açlıklarını, acılarını, korkularını, uyku ihtiyaçlarını ve diğer isteklerini ebeveynlerine ağlayarak iletirler. 

Ebeveyne düşen görev ise, bebeğinin ne için ağladığını keşfetmek ve onun dilinden anlayabilmektir.

Bebeklerin en çok ağlama nedenlerini sizin için sıralıyoruz:

Açlık

Bebeğiniz ağladığında aklınıza ilk olarak onun açlık durumu gelmelidir. Bebeğinizin acıkmaya başladığında verdiği işaretleri anlayabilmek, bebeğinizi doyurarak ağlamasının önüne geçmenizi sağlar. Yeni doğan bebekler genellikle acıktıklarında, öncelikle huzursuzlanarak ağızlarını ufak ufak şapırdatırlar ve ellerini ağızlarına götürürler.

 

Gaz Sancısı

Bebeklerin gaz sancısı nedeniyle ağlamaları genellikle şiddetli olur. Gaz sancısı ile ağlayan bir bebek, bir isteğini dile getirmekten ziyade şikayetini gösterdiği için şiddetli olması normaldir. Gaz sancısı ile meydana gelen ağlamalar genellikle beslenmeden sonra olur. Bebekler ayaklarını karnına doğru çeker ve ıkınır. Gaz sancısnın başlıca nedeni ise bebeklerin beslenirken, hıçkırırken ya başka sebeplerle ağlarken hava yutmalarıdır. Bunun dışında yediği yemeklerden kaynaklı bir gaz sorunu da oluşabilir. Daha fazla bilgi için Bebeklerde Gaz Sancısı makalemizi okuyabilirsiniz.

 

Islak Bebek Bezi

Çok sık olmasa da, bazı bebekler altlarını kirlettiklerinde bu rahatsızlarını haber vermek için ağlayabilirler. Bu durumun önüne geçmek için bebeğinizin bezini sıklıkla kontrol etmelisiniz ve ihtiyaç gördüğünüzde değiştirmelisiniz.

 

Uyku

Yorgun ve uykusu gelen bir bebeğin her nerede olursa olsun yorgunluktan ve uykusuzluktan dolayı olduğu yerde uykuya dalacağını düşünebilirsiniz ancak bu durum aslında yetişkinler için geçerlidir. Bebekler uykuları geldiğinde huzursuzlanarak ağlarlar, özellikle çok yorgun olduklarında.

 

Kucak

Bebekler, dünyaya gözlerini ilk açtıkları andan itibaren yanlarında gördükleri ebeveynlerine duydukları sevgi ve güven nedeni ile onlarla tensel temas kurmak isterler. Annelerine ya da babalarına sarılmak istediklerinde, bu isteklerini ağlayarak dile getirebilirler. Özellikle annelerinin benzersiz kokusunu özledikleri ve ihtiyaç duydukları için daha fazla kucağa alınmak isteyebilirler. Toplumda, bebekleri fazla kucağa alma durumunda  “kucağa alıştırmak” şeklinde bir ön yargı vardır fakat bu aslında çok da doğru değildir. Her bebeğin tensel temas ihtiyacı birbirinden bağımsızdır. Bu ön yargıya kapılıp bebeği yeterince kucağa almamak, bebeğin yetişkinlik döneminde güven kaybı yaşamasına neden olabilir.

 

Sıcak ya da Soğuk

Genellikle bebeklerin bulundukları ortamlar, üşümesinler diye sıcak tutulur. Ancak fazla sıcak bebeğin terlemesine ve sıcaklamasına neden olabilir. Bunu önlemek için sıcak ortamlarda bebeğinizin kıyafetlerini daha sık değiştirmeniz gerekir. Tam tersi durumlarda, yani soğuk ortamlarda da, bebekler üşüdüklerini bildirmek için ağlamaları normaldir. Bu durumda bebeğiniz daha sıkı ve kalın giydirmeniz gerekir.

 

Acı

Bebeğinizin ağlama nedenlerinden biri de acı çekmesi olabilir. Vucudunun bir uzvuna zarar gelmiş, siz fark etmeden bir yere çarpmış olabilir. Ya da toplumda çok fazla bilinmese de aslında oldukça sık karşılaşılan bir durum olan, “saç turnikesi” diye tabir edilen, çorabının ya da kıyafetinin içinde kalan uzun bir kılın ayak ya da el parmağına dolanarak kan dolaşımını engelliyor olabilir. Bebeğinizin nedensiz yere ağladığını düşündüğünüzde, parmaklarına, kollarına ve cinsel organına bakmayı ihmal etmemelisiniz.

 

Diş Çıkarma

Bebeklerin diş çıkarma evreleri bilimsel olarak 6. ay kabul edilir ve bu dönemde de katı gıdalara geçilir. Ancak nadiren de olsa 3. aydan itibaren diş çıkartmaya başlayan bebekler de vardır. Bebeklerde bu dönemde görülebilen hırçınlık ve huysuzluk halleri, en belirgin değişikliklerdir. Bebeğinizin diş çıkarıp çıkarmadığından emin olmanızı sağlayacak en etkili gözlem, damaklarındaki diş kabarcıklarıdır. Bunlar elle hissedilebileceği gibi, gözle de görülebilir belirtilerdir.

 

Çevresel Uyaranlar

Her ne kadar bebekler yeni tanıştıkları dünyayı çevresel uyaranlarla tanısalar da, bazen bu uyaranların fazlalığı bebeğinizi rahatsız edebilir. Örneğin fazla ışık, ağır bir koku, gürültü ya da kucaktan kucağa dolaşmak  ve sürekli dokunulmak gibi çevresel uyaranlar, bebeğinizin rahatsız olmasına neden olabilir. Haliyle bebeğiniz de bu rahatsızlığını dile getirmek için kendini ağlayarak ifade eder. Bunun yanında, bazen bebekler görmek istedikleri şeyleri yeteri kadar göremediklerinde de ağlayabilirler. Ebeveynini görmek istiyor ama pozisyonundan dolayı göremiyor olabilir ya da ilgisini çeken bir şeye bakmak istiyor ama arada bir engelden dolayı bakamıyor da olabilir. Bebeğinizin göz ve kafa hareketlerinden bu isteklerini anlayabilirsiniz.

 

Hastalık

Telaşlı bir ebeveynin, bebeğinin ağlaması durumunda ilk düşüneceği şeylerden biri de hasta olmasıdır. Bir hastalık nedeni ile ağlayan bebek, bir şeyler ifade etmeye çalışmaktan çok, iç güdüsel olarak hastalıktan kaynaklı acısını ağlayarak dışa vurur. Bebeğinizin ağlamasının bir hastalıktan kaynaklı olup olmadığını anlaman ilk yollarından biri onun ateşini ölçmektir. Gereğinden yüksek ateş, hastalık belirtisi olabilir. Hastalık şüphelerinde muhakkak bir doktora görünmeniz gerekmektedir.

 

Bebeğiniz hala ağlıyorsa?

En bilge ebeveynlerin bile anlayamadığı durumlar muhakkak oluyordur. Ancak bilmeniz gereken en önemli şey, bebeğinizin ağlıyorsa, ağlamak için geçerli bir nedeni olduğudur. Çünkü en başta da söylediğimiz gibi, ağlamak bebeklerin iletişim kurma biçimleridir. Bu konuda daha başka bilgiler edinmek için Ağlayan Bebeğinizi Sakinleştirmenin Yolları makalemizi okuyabilirsiniz.

İlk Yayın Tarihi: 20 Şubat 2018 @ 22:36

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Sigaranın Emzirme Sürecine Etkileri

Herhalde sigaranın zararlarını duymamış olanınız yoktur. Milyonlarca insanın kendilerine verdiği en büyük zarar olan sigara, bebeğiniz için de tabii ki çok zararlı. Peki, sigara içen bir anne bebeğini emzirmeli mi? Emzirirse bebeğe ne gibi etkileri Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Çocuklarda Balık Yağı Kullanımı

Anneler çocuklarını büyütürken en çok sorun yaşadıkları konulardan birisidir beslenme konusu. Yeterince besleniyor mu? Sağlıklı besinler tüketiyor mu? Yedikleri yeterli mi? İştahsız mı? İştah açıcı şuruplar kilo yapar mı? Balık yağı gerçekten faydalı mı, kilo Devamını oku…

Genel Sağlık

Burun Kanamalarında Ne Yapılmalı?

Burun kanadığı zaman çoğu kişi yanlış hareket etmektedir. Çocuğun burnu kanadığında bir yere uzandırmak veya başı geriye doğru eğmek yanlıştır. Çocukluk çağında sıkça rastlanan bu problem sırasında yapılması gerekenler hakkında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0