Bebeklerde İshal: Belirtiler ve Tedavi

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 12 Saniye
Bebeklerde İshal: Belirtiler ve Tedavi

Bebeklerin bağırsak hareketleri genelde pek düzenli olmamakla beraber, dışkı dokusu ve rengi bebeğin yedikleriye tutarlı olmalıdır. Bebek dışkısı bir yetişkinin dışkısına göre genelde daha sıvıdır, fakat dışkı kıvamının tamamen sıvıya dönmesi ve sık dışkılama bebeklerde ishalin bir göstergesidir.

Bebeklerde İshalin Nedenleri

Bebeklerde ishalin beslenme alışkanlıklarının değişimden, bağırsak enfeksiyonuna kadar pek çok nedeni olabilir. Aşağıdaki durumlardan herhangi biri ishale neden olabilir:

  • Virütik, bakteriyel veya parazitik bir enfeksiyon. Bebekler yedikleri ve içtikleri ile bu tür virüsleri veya bakterileri vücutlarına alabilirler.
  • Besin veya ilaç alerjisi.
  • Kısa zamanda çok fazla meyve suyu tüketmek.
  • Gıda zehirlenmesi.

Bebeğinizi beslemeden, bezini değiştirmeden önce ve her banyo ziyaretinizden sonra elinizi yıkamak bebeğinizin ishal olma riskini önemli ölçüde azaltacaktır. Aynı zamanda mutfağınızı ve banyonuzu temiz tutmak da ishale neden olabilecek virüslerden ve bakterilerden korunmanın da en önemli yoludur.

Bebeklerde İshalin Belirtileri ve Etkileri

Bebeklerde ishal vücudun su ve tuz dengesini bozabilir. İshal sonucunda çok fazla sıvı ve mineral kaybı, bebeklerde susuzluğa yol açabilir. Özellikle yenidoğanlarda bu durum ciddi bir vakadır. Aşağıda belirtilen susuzluk belirtilerinde mutlaka bir sağlık kurumuna başvurun:

  • Bebeğinizin idrar yapma sıklığı önemli ölçüde azaldıysa.
  • Bebeğinizde ağız ve göz kuruluğu varsa.
  • Bebeğinizin derisi elastikliğini bir nebze de olsa yitirdiyse.
  • Bebeğinizde daha önce karşılaşmadığınız bir halsizlik ve şaşkınlık hali varsa.

Bu belirtiler dışında, bebeğiniz 6 aydan küçük ve ishalle birlikte aşağıdaki belirtileri gösteriyosa acil bir şekilde en yakın sağlık kurumuna başvurun:

  • 39C üstü ateş.
  • Şiddetli karın ağrısı.
  • Dışkıda kan, veya kırmızı, siyah veya beyaz dışkılama.
  • Kusma.

Bebeklerde İshal Tedavisi

Pek çok uzman eczanelerde satılan ishale karşı ilaçları önermemektedir. Fakat, bebeğinizde bir enfeksiyon olması durumunda, doktorunuz size bir antibiyotik önerecektir.

İshal nedeniyle çok sıvı kaybeden bebekler, hastanede bir süre kalarak serum tedavisi görmelidirler. Daha az şiddetli ishal durumlarında, doktorunuz katı gıdalardan, pirinç lapası gibi nişastalı ve daha kıvamlı gıdalara geçmenizi önerebilir.

Bebeğinizin ishalinin tedavisini kolaylaştırmak adına, tedavi süresince onun aşağıda belirtilen türden gıdalardan tüketmemesine dikkat edin.

  • Aşırı yağlı gıdalar.
  • Lif içeriği yüksek gıdalar.
  • İnek sütü ve peynir.
  • Pasta, şekerleme gibi tatlı gıdalar.

Bakteriyel veya virütik enfeksiyonlar son derece bulaşıcıdır. Bu nedenle ishal süresince bebeğinizle her temastan sonra ellerinizi yıkadığınızdan emin olun.

İlk Yayın Tarihi: 26 Aralık 2014 @ 12:57

5 “Bebeklerde İshal: Belirtiler ve Tedavi” yorumu;

Emzirmek Hakkında Bilmeniz Gereken 10 Şey · 3 Nisan 2015 at 16:00

[…] yakalama ihtimalleri çok daha düşük. Aynı zamanda anne sütüyle beslenen bebekler, kabız ve ishal gibi sindirim sıkıntılarına karşı da daha […]

Besin ve İlaç Allerjileri · 25 Şubat 2015 at 19:35

[…] […]

Suyla Bulaşan Hastalıklar · 2 Şubat 2015 at 14:53

[…] bulaşan hastalıklardan günlük yaşamda en sık karşılaştıklarımız; sadece kusma, sadece ishal veya kusma ve ishal yakınmalarının birlikte olduğu, ateşin de eşlik edebildiği basit […]

Bebeğinize Yedirmemeniz Gereken 10 Gıda Türü · 15 Ocak 2015 at 12:15

[…] Bebeklerde İshal: Belirtiler ve Tedavi […]

Körili Kremsi Tavuk · 1 Ocak 2015 at 15:43

[…] Bebeklerde İshal: Belirtiler ve Tedavi […]

Yoruma kapalı.

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Genel Sağlık

Çocuk Doktoru Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Çocuk Doktoru Tavsiyeleri Çocuk Doktorunu Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz? Aileniz için bebek sahibi olmak ne kadar önemli ise, bebeğinizin doktor seçimini yapmak da bir o kadar önemli konudur. Şöyle ki; bebeğinizi, yaşamının özellikle ilk yılında Devamını oku…

Genel Sağlık

Altıncı Hastalığa Dikkat!

Roseola infantum diğer adıyla altıncı hastalık yüksek ateş ve huysuzluk gibi belirtileri nedeniyle, çoğunlukla diş çıkarma ile karıştırılan bir hastalıktır. Altıncı hastalık çoğunlukla 3 ay ile 3 yaş arası bebeklerde görüleblilir, 6 ay ila 1 Devamını oku…

Genel Sağlık

Öksürük

Öksürük nedenleri nelerdir? Öksürükte tanıya yardımcı ipuçları Çocuğunuz ara sıra da olsa öksürüyorsa bu konuya eğilip nedenlerini araştırmalısınız. Bazen yiyip içtikleri şeylerden kaynaklanan öksürmeler yaşanabilir, bazen ise herhangi bir hastalığın habercisi olan öksürükler belirebilir. Öksürük, Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0