Bebek Uyutma Yöntemleri

Yazar: Fatma Nur Olcay -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 41 Saniye
Bebek Uyutma Yöntemleri

Pek çok ebeveyn akşam vakti geldiğinde bebeklerini uyutmak konusunda güçlük çekmekte. Bu nedenle başvurulan ayakta sallama gibi yöntemler ise bebeğinizin uyku alışkanlığı haline gelmekte, ve belli bir yaştan sonra ebeveynleri çok zorlamaktadır. Peki bebeğinizin uykuya dalmasını sağlamanın ne gibi yöntemleri olabilir?

Kundaklama: Yenidoğanlar için İdeal

Kundaklama bebeğin hareketini engelleyici bir şekilde bir battaniye veya kumaş parçası ile sarmalamaktır. Bundan dolayı bebek sakinleşir ve uyumaya hazır olur. Peki, kundaklama bebeklerin uykuda kalmasını sağlar mı? Uzmanlara göre evet. 3 değişik araştırmada kundaklanan bebeklerin diğer bebeklere göre uyur halde daha uzun vakit geçirdiği bulundu. (Gerard et al 2002; Franco et al 2005; Meyer and Erler 2001)

kundaklanmış bebej

Kundaklamada önemli olan nokta, bebeği nefes almasına engel olacak şekilde sıkı sarmalamamaktır. Aynı zamanda kalça çıkıklarını engellemek için, sarılan materyalin bebeğinizin kalçasını rahatça hareket ettirebileceği ve dizlerini rahatça esnetebileceği bir şekilde sarılmış olmasından emin olmalısınız.

Uyku Rutini: İstenilen Bir Alışkanlık

Daha büyük bebekler için en önerilen uyutma yöntemi bir uyku rutini oluşturmaktır. Bu bebeğinizi uyutmadan 20-30 dakika kadar önce başlayabileceğiniz bir aktivitedir. Bebeğinize banyo yaptırmak, loş ışıkta bir hikaye veya masal okumak veya ninni söylemek, her gece aynı sırayla yapıldığında bebeğinizde uykuya yönelik bir alışkanlık yaratacaktır.

Eğer bebeğiniz bu rutin için çok aktif bir durumdaysa, rutini 1 saat kadar erteleyin ve tekrar başlayın. 2 yaşını geçen çocuklarda bu rutini ayrıca diş fırçalamak, pijama giymek gibi aktivitelerle zenginleştirebilirsiniz.

Günlük Ritim: Bilinmeyen Bir Yöntem

Bebeğinizin biyolojik saati doğduğunda 24 saatlik bir güne hazır değildir. Bu nedenle o da uzun bir uçak yolculuğundan dönmüş bir yetişkin gibidir; uyuması gereken zamanda uyumaz. Bebekler zamanla biyolojik saatlerini 24 saate göre ayarlasa da, psikolojik etkiler bebeğinizin bu içsel saatinin ayarını bozabilir (Rikvees 2003)

Bebeğinizin biyolojik saatini ayarlamaya siz de yardımcı olabilirsiniz. Gün içinde ona gündüz olduğuna dair güçlü ipuçları verin. Onun güneş görmesini sağlayın veya puslu günlerde evdeyken ışıkları açık tutun. Hava karardığında ise bebeğinizin mümkün olduğu kadar karanlık ortamlarda vakit geçirmesini sağlayın. Bebeğiniz emzirirken veya bezini değiştirirken bile ışıkların kapalı veya loş olmasına dikkat edin. Bu bebeğinizin biyolojik saatinin ritme girmesini sağlayacaktır. 2 yaşından büyük bebekleri içeren bir araştırma, öğle vakti güneş gören bebeklerin görmeyenlere göre daha iyi uyuduğunu belirtmiştir (Harrison 2004).

Parazit Sesi (Beyaz Gürültü): Az Kullanılan Bir Yöntem

Parazit sesi çıkaran aletlerin bebeğinizin uyumasına yardımcı olduğu kanıtlanmıştır. Bu tür ses dosyalarının internet üzerinden elektronik aletlerinize indirip, bebeğinizin uyuması için bir arkaplan gürültüsü olarak kullanabilirsiniz. Gece boyunca bu arkaplan gürültüsünü duyan bebek, kendi kendine uykuya dönme konusunda da daha başarılı olacaktır.

Bu konuda dikkat edilmesi gereken, bu gürültünün çok fazla olmamasıdır. Aşırı yüksek sesle çalınan bu tür ses dosyaları bebeklerde geçici sağırlığa neden olabilir.

Masaj: Bebeğinizin Rahatlamasına Yardımcı Olun

Bebek masajı bebeğiniz ile tensel temas kurmanızın yollarından biridir. Ülkemizde pek sık görülmeyen bu yöntem, bebeğinizin uyku öncesi rahatlamasına yardımcı olacaktır. Yapılan bir araştırmada, uyku öncesi kısa bir masaj yapılan bebeklerin melatonin seviyelerinin yapılmayan bebeklere göre daha yüksek olduğu bulunmuştur (Ferber 2002). Uyku hormonu olarak da bilinen melatonin, tüm insanlarda vücudun uykuya dalmasını sağlayan en önemli etkenlerden biridir.

Bebeklerle tensel temasın yararlarını bir yazımızda işlemiştik. Masaj dışında, bebeğiniz çıplak teninizle temas halinde bulundurarak da onun rahatlamasını sağlayabilir, uykuya dalmasını kolaylaştırabilirsiniz.

İlk Yayın Tarihi: 7 Şubat 2015 @ 21:58

Fatma Nur Olcay

Yazar: Fatma Nur Olcay

ODTÜ İdari İlimler akademisi İşletme Bölümünü bitirdikten sonra 1990 yılına kadar özel sektörde tekstil ihracatı konusunda çalışan F.Nur Olcay, 1990 yılında ilk şirketi Alpteks Ltd. kurarak 2009 yılına kadar tekstil ham maddeleri konusunda ithalat-ihracat mümesilliği yapmıştır.

Sonrasında mezun olduğu İstanbul Erkek Lisesi Eğitim Vakfı (IELEV ) ile yolları kesişmiş ve 2010 yılında bu vakfa hazırladığı sağ beyin odaklı erken eğitim projesi doğrultusunda erken eğitim alanında 0-48 ay erken ev eğitiminin bebek gelişimindeki öneminin farkına vararak, bu doğrultuda global araştırmalarını yapmanın akabinde 2013 yılında Sevgili Bebek E Eğitim Hizmetleri Ve Ticaret Ldt. Şti kurarak erken eğitim sektörüne adım atmıştır.

Bugün sosyal medyada yüz binlerce takipçiyi aşan sevgilibebek.com’un kurucusu olan Nur Olcay işbirliği yaptığı çeşitli uzmanların denetiminde oluşturulan jenerik ürün grubu SevgiliBebek Zeka Kartları ile bugüne kadar ülkemizde 70.000 in üstünde aileyi doğumdan itibaren sunulabilecek, erken ev eğitimi ile tanıştırmıştır.

Türkiye’de kitlelere 0-48 ay döneminin önemini anlatmak ve bu dönemde zihinsel duruluğun kıvrak bir zeka kazanımının ve travmasız bir gelişmenin ileriye yönelik daha olumlu bir kişilik anlamına gelebileceğini duyurmak adına sevgilibebek.com bünyesinde çalışmalarını sürdürmektedir.

email: [email protected]

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Fizyolojik Gelişim

Çocuklarda Balık Yağı Kullanımı

Anneler çocuklarını büyütürken en çok sorun yaşadıkları konulardan birisidir beslenme konusu. Yeterince besleniyor mu? Sağlıklı besinler tüketiyor mu? Yedikleri yeterli mi? İştahsız mı? İştah açıcı şuruplar kilo yapar mı? Balık yağı gerçekten faydalı mı, kilo Devamını oku…

Genel Sağlık

Burun Kanamalarında Ne Yapılmalı?

Burun kanadığı zaman çoğu kişi yanlış hareket etmektedir. Çocuğun burnu kanadığında bir yere uzandırmak veya başı geriye doğru eğmek yanlıştır. Çocukluk çağında sıkça rastlanan bu problem sırasında yapılması gerekenler hakkında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Devamını oku…

Genel Sağlık

Bebeklerde Göz Yaşarması

Gözü nemlendiren gözyaşı sıvısı, gözün iç kısmında bulunan küçük kanalcıklardan buruna doğru ilerler. Bu küçük kanallarının, çoğunlukla gözyaşı kesesinin alt kısmında tıkanması sonucu hastalık oluşur. Gözyaşı kanalı tıkanıklığı en çok bir yaş civarındaki bebeklerde, orta Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0