Yürümeye Başlayan Çocuklar için Dikkat Etmeniz Gerekenler

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 31 Saniye
Yürümeye Başlayan Çocuklar için Dikkat Etmeniz Gerekenler

Doğduğundan itibaren evde sadece seyirci olan bebeğiniz, artık emekleme dönemini geçti ve yürümeye başladı. Şu ana kadar sadece sizin götürdüğünüz yerlere gidebilen bebeğiniz, yürümeye başladığı andan itibaren yaşam alanını keşfetmekten büyük zevk alacaktır. 

Bu dönemlerde, çocuğun hareketlerini kısıtlamak yerine, onun özgürce hareket etmesini sağlayacak alanlar sunmak ebeveynlerin başlıca görevlerinden biridir.

Peki bu dönemde sizin dikkate etmeniz gereken güvenlik önlemleri nelerdir?

Dünyaya gözlerini açtığı andan emekleme çağına kadar, bebekler konumlarını sadece ebeveynlerinin yardımları ile değiştirirler. Emekleme döneminde, çoğunlukla zemin üzerinden hareket ederek evin bir bölümünden başka bir bölümüne kendi çabaları ile gidebilseler bile, emeklerken yüksekten bakamadıkları için görebildikleri alanlar kısıtlıdır.

Emekleme döneminde eşyaların sivri bölgelerine çarpma ihtimalleri düşüktür. Bu dönemde en çok dikkat edilmesi gereken nesneler, sehpa üzerindeki örtüler ve bu örtüler üzerinde bulunan nesnelerdir.

Emekleme döneminde, bir sehpaya yaklaşarak, eğer üzerinden bir örtü sarkıyorsa bu örtüyü tutup ayağa kalkmak için destek almak amaçlı çekmesi çok olasıdır, bu nedenle emekleyen bebeklerin olduğu bir evde, sehpa, masa ve benzeri eşyaların üstüne, aşağıya sarkacak şekilde örtü örtmek çok tehlikelidir. Bebeğiniz sizin görmediğiniz bir an örtüyü çekerek masanın ya da sehpanın üzerindeki cisimlerin kafasına düşmesine neden olabilir.

Emekleme dönemini geçip yürümeye başladığı dönemde ise evde almanız gerekenler önlemler çok daha fazla artacaktır.

Devamlı olabilecek potansiyel tehlikelere çocuğunuzun yaşı ilerledikçe önlem alınmalıdır. Ev güvenli hale getirildiğinde, bebeğe güvenli bir alan sağlanmakta, ayrıca evi rahatça keşfetmesine imkan verilmektedir.

Dikkat Etmeniz Gerekenler

  • Kırılabilecek eşyalar ve küçük ölçüde olup ağızlarına atıp tehlike yaratabilecek küçük objeler ortadan kaldırılmalıdır.
  • Tüm toksik madde içeren temizlik maddeleri ve benzeri maddeler, çocuk güvenlik kilitli dolaplarda tutulmalıdır. Sadece yüksek yerlere koymak yeterli olmayacaktır, bir yerlere tırmanarak ya da tutunarak o maddelere ulaşabilme ihtimalleri göz ardı edilmemelidir.
  • Raflı dolapların, çekmeceli şifonyerlerin üzerine çıkıp, tırmanıp devirebileceklerinden dolayı, bu eşyalar muhakkak duvara sabitlenmelidir.
  • İlaç ve benzeri tıbbi ürünler, bıçak ya da benzeri keskin cisimler, çocukların ulaşamayacakları yerlerde, çocuk kilitli dolaplarda saklanmalıdır.
  • Elektrik prizleri, meraklı çocukların parmaklarını sokmamaları için güvenlikli ve kapaklı elektrik prizleri değiştirilmelidir.
  • Ortalık alanlarda hiç bir şekilde elektrikli aletlerin kabloları bulundurulmamalıdır, kablolar kablo koruma kılıfları ya da kablo koruma şeritleri içerisine yerleştirilmelidir.
  • Banyo, mutfak ve benzeri alanlarda, yerde bulunan halı, kilim örtü ve benzeri nesnelerin kaymaması için, altlarına zemine uygun kaydırmaz kumaşlar konularak önlemler alınmalıdır.
  • Ayakta banyo yapma durumu söz konusu ise, duşakabinin ya da küvetin zemininde kaydırmaz mat kullanılmalıdır. Sıcak suyu ya da soğuk suyu kendi başlarına açmamaları ve başlarını çarpma ihtimallerine karşı banyo batarya koruyucusu kullanılmalıdır. Küvet içerisinde yüksekliği çocuğunuzun boyuna göre ayarlanmış vantuzlu küvet güvenlik tutamağı kullanılabilir.
  • Mobilyaların, duvarların, cam yüzeylerin, mermerlerin keskin kenar ve köşeleri için yumuşak ve canlarının acımasını, yaralanmalarını önleyici köşe ve kenar koruyucuları kullanılmalıdır.
  • Evin içinde merdiven var ise, merdiven başlarına sıkıştırılabilir değil vidalı güvenlik kapıları tercih edilmelidir.
  • Çocuklarınızın kapılara parmaklarını sıkıştırmamaları için hem kapının kapandığı tarafta, hem de menteşe tarafında, parmak sıkışmasını önlemek için kapı tutucuları / parmak koruyucuları kullanılmalıdır.

 

Güvenle ve sağlıkla büyümesi dileğiyle.

İlk Yayın Tarihi: 21 Ocak 2018 @ 22:57

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Vaka İncelemesi: Ebeveynler Çocukları Ne Kadar Anlıyor?

“Ebeveynler çocukları ne kadar anlıyor?” konusu kreş / anaokuluna danışmanlık yapmaya başladığım günlerden itibaren giderek dikkatimi çekmeye başladı. Etkili iletişim kurmanın yollarından önce seanslarımda ebeveynlere “Çocuğunuz o anda ne hissediyor, ne istiyor, çocuğunuz bu davranışınızla Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

İkizlerle Yaşam

İKİZLERLE YAŞAM Anne olmak gerçekten çok güzel bir o kadar da zor bir duygudur. Kollarınıza verilen küçücük sevimli ve sizin parçanız olan bir canlıyı korumalı, sevginizle beslemeli ve büyütmelisiniz. Anne baba olmanın keyfide buradadır zaten.. Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Sigaranın Emzirme Sürecine Etkileri

Herhalde sigaranın zararlarını duymamış olanınız yoktur. Milyonlarca insanın kendilerine verdiği en büyük zarar olan sigara, bebeğiniz için de tabii ki çok zararlı. Peki, sigara içen bir anne bebeğini emzirmeli mi? Emzirirse bebeğe ne gibi etkileri Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0