Yenidoğan Sünnetini Tercih Etmek İçin 4 Neden

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 44 Saniye
Yenidoğan Sünnetini Tercih Etmek İçin 4 Neden

Sünnet erkek çocuklarının hayatındaki en önemli anlardan birisidir. Bazı çocuklar sünnet anılarını mutlulukla hatırlarken, bazıları gerek büyüklerinden duyduğu hikayeler, gerek sünnet anında yaşadıkları çekingenlikler sebebi ile korku ile hatırlıyor ve hayatları boyunca unutmadıkları bir travma haline getirebiliyorlar bu durumu.

Yenidoğan sünneti ise, hem idrar yolu enfeksiyonlarının önlemesi, hem de penis kanserinden koruması amacı ile son zamanlarda sık tercih edilmeye başlandı.

Eskiden yaşı 2 ila 6 arasında olan çocukların, travmaya sebep olma ihtimali nedeniyle sünnet olması pek tavsiye edilmiyordu.

Günümüzde anne ve babalar çocuklarının erkek olduklarını öğrendikten sonra yenidoğan sünneti için araştırmalar yapmaya başlıyor. Eskiden, doktorlar ailelere yenidoğan sünnetini düşünüp düşünmediğini sorarken, artık aileler yenidoğan sünneti hakkında bilgi almak istiyorlar.

Yenidoğan sünnetinin bebek için bir çok olumlu yönleri vardır.

1. Yenidoğan sünneti anestezi gerektirmiyor.

Çocukluk döneminde sünnet genel anestezi ile yapılıyor. Elbette hastanelerde son derece özenle ve dikkatlice yapılsa da sünnet işlemi, aileler yine de endişeleniyor.

Yenidoğan döneminde ise, genel anestezi yapılmaz, özel bir krem yardımı ile lokal anestezi (Bölgesel uyuşturma) uygulanır. Yaklaşık 15-20 dk kadar kısa süren bir operasyonla, dikiş dahi yapılmadan sünnet işlemi tamamlanmış olur.

2. Sünnetin ardından kanama riski çok azdır.

Sünnet derisinin damarsal yapısı henüz yeni yeni gelişmekte olduğu için, sünnet anında kanamanın kontrolü çok daha kolay ve sünnetin ardından kanama riski çok daha azdır.

3. Sünnetin ardından iyileşme süresi çok daha hızlı ve evde bakımı kolaydır.

Bebek ve annenin ilk 48 saat hastanede kaldığı süre boyunca, zaten hemşireler bakım için yardımcı oluyorlar. 48 saatlik sürenin ardından anne ve bebeği eve döndüğü zaman hiçbir özel bakım ve pansuman gerekmez. Yalnızca özel antibiyotikli bir kremi bebeğinizin bezini değiştirirken günde 3-5 defa sürmelisiniz. Genellikle anneler bebeklerini bezlemenin yaranın geç iyileşmesine sebep olacağından endişe duyarlar. Ancak düşünülenin aksine bez bağlanması dezavantaj değil avantajdır. Göbek bağının iyileşmesinden çok daha önce sünnet derisi iyileşir.

Bu dönemde annenin dikkat etmesi gereken tek şey, bebeğini sık sık emzirmektir. Çünkü emzirilen bebekler rahatlar, gevşer ve bu sayede oluşabilecek ağrılarla baş edebilmesi daha kolay olur.

Bebekler yenidoğan sünneti olduktan iki gün sonra banyo yapmaya başlayabilir.

4. Yeni doğan sünneti çocukta travma oluşmasına engel olmuş olur.

Bazen yetişkinlerden, bazen sünnet olan arkadaşlardan duyulan hikayeler sebebiyle çocuklar sünnet olmaktan korkarlar, hatta kaçmaya bile çalışırlar. Çocuk için baş etmesi zor, anılarında acı ile özdeşleştirdiği bu anı yenidoğan sünnetini tercih ederek hiç yaşanmamış yapabilirsiniz. Bebekler sünnet olduklarını hatırlamazlar bile.

Yenidoğan Sünneti Hakkında Merak Edilenler

Yeni doğan sünneti ne zaman yapılabilir?

Doğumun ardından iki gün sonra yenidoğan sünneti için en uygun zamandır.

Hangi durumlarda yenidoğan sünneti yapılmaz?

Prematüre bebeklere veya doğum ağırlığı düşük olan bebeklere yenidoğan sünneti yapılmaz. Bu bebekler normal doğum ağırlığına yani 3000-3500 gr ulaştığında sünnet yapılabilir.

Bebeğin ailesinde hemofili hastalığı öyküsü varsa yenidoğan sünneti yapılmaz.

Hipospadias gibi doğuştan penis anomalisi varsa da yenidoğan sünneti yapılmaz.

Sarılıkla ilgili değerleri yüksek olan ve tedavi gerektiren bebekler, tedavinin ardından yenidoğan sünneti yapılabilir.

Yenidoğan sünnetinin ardından hangi durumlarda doktora başvurulmalıdır?

Eğer bebeğinizde aşağıdakilerden bir yada bir kaçını gözlemliyorsanız, doktorunuza başvurmalısınız;

Aşırı şişlik, morarma veya renk değişikliği varsa,
Kanama oluyorsa,
Kızarma veya iltihaplanma söz konusu ise,
İşlemin ardından 8 saat idrar yapamama yada damla damla yapma oluyorsa,
Ateşlenme yada halsizlik varsa,

doktora başvurulmalıdır.

İlk Yayın Tarihi: 18 Temmuz 2016 @ 23:16

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Sigaranın Emzirme Sürecine Etkileri

Herhalde sigaranın zararlarını duymamış olanınız yoktur. Milyonlarca insanın kendilerine verdiği en büyük zarar olan sigara, bebeğiniz için de tabii ki çok zararlı. Peki, sigara içen bir anne bebeğini emzirmeli mi? Emzirirse bebeğe ne gibi etkileri Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Çocuklarda Balık Yağı Kullanımı

Anneler çocuklarını büyütürken en çok sorun yaşadıkları konulardan birisidir beslenme konusu. Yeterince besleniyor mu? Sağlıklı besinler tüketiyor mu? Yedikleri yeterli mi? İştahsız mı? İştah açıcı şuruplar kilo yapar mı? Balık yağı gerçekten faydalı mı, kilo Devamını oku…

Genel Sağlık

Burun Kanamalarında Ne Yapılmalı?

Burun kanadığı zaman çoğu kişi yanlış hareket etmektedir. Çocuğun burnu kanadığında bir yere uzandırmak veya başı geriye doğru eğmek yanlıştır. Çocukluk çağında sıkça rastlanan bu problem sırasında yapılması gerekenler hakkında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0