Yenidoğan Bebeklerde Cilt Bakımı ve Bez Seçimi

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 57 Saniye
Yenidoğan Bebeklerde Cilt Bakımı ve Bez Seçimi

Bebekler dünyaya geldiklerinde, yetişkinlere oranla iki kat daha ince bir deriye sahip olurlar ve bu nedenle bebek cildi yetişkinlere göre çok daha hassastır. Özellikle yeni doğan bebeklerde henüz cilt gelişimi tamamlanmadığı için ilaç emilimi fazla ve risklidir. Bunun yanında ter bezleri de doğumdan itibaren üçüncü hafta itibari ile çalışmaya başlar.

Bebek derisi, doğumda, “verniks” isimli sarı renkli bir tabaka ile kaplıdır ve bu tabaka bebeğin cildini su kaybına, ısı kaybına ve mikroplara karşı korumakla görevlidir. Bu tabaka doğumdan sonra nazik bir şekilde silinmelidir ve tamamen temizlenmemelidir, doğumu takriben bir hafta içinde kendiliğinden kaybolacaktır.

Dünyaya gözlerini yeni açan bebekler, her gün ılık su ile nazikçe yıkanabildiği gibi, esasen haftada 2 ya da 3 kez yıkamak yeterlidir. Ilık su ile yapılan temizleme işlemi bebeğin cildini rahatlatır. Banyodan sonra bebek yağı ile hafif bir şekilde masaj yapmak, cildinin kurumasını da önleyecektir.

Diaper Dermatit” yani türkçe ismi ile “Bebek Bezi Egzaması“, bebeğin bezinin kapladığı alanlarda hava alamamaktan meydana gelen bir çeşit hastalıktır. Yeni doğan bebeklerde en sık görülen cilt rahatsızlıklarından biridir. Ancak son yıllarda tek kullanımlık bezlerin yaygınlaşması ve daha emici bezlerin piyasaya sürülmesi ile yaygınlığı azalmıştır.

Bebek bezi egzamasının önüne geçilebilmesi için bez bölgesinin kuru tutulması, bezin sık sık değiştirilmesi gereklidir. Ayrıca bez değiştirilirken kapalı kalan bölge nemli bırakılmamalıdır. Havlu ile kurutmak yerine hava teması ile bölgenin kurumasını sağlamak daha sağlıklıdır.

Eğer bebeğinizin bez bölgesinde deri dökülmeleri gözlemlerseniz, bir an önce doktorunuza başvurmanız gerekir. Doktor tarafından tavsiye edilen kremler ile bebeğinizi kısa süre içerisinde hastalıktan kurtarabilirsiniz.

Bez bölgelerinden sıklıkla görülen pişik durumu ise genelde yeni doğan bebeklerde görülmez, daha çok katı gıdalara geçiş dönemi olan 5. ve 6. aylardan itibaren görülmeye başlanır. Pişik oluşmasını tetikleyen en önemli faktör bölgenin ıslak bırakılmasıdır. Islaklığa bağlı olarak sürtünmenin de eklenmesi ile, cildin direnci azalmakta ve tahriş edici maddelerin geçişi kolaylaşmaktadır. Aşırı olarak kullanılan sabun deterjan gibi maddeler de, bu tahriş durumunu ekstra tetikleyecektir. 

İdrar ve dışkıdaki enzimlerin doğrudan etkisi de deri tahribatına sebep olmaktadır. Bez bölgesinde maya mantarı ve bakteri oluşumuna sebep olarak cilt hastalıklarına davetiye çıkartır.

Günümüzde kullanılan tek kullanımlık ve çok daha fazla hava sirkülasyonu sağlayan kaliteli bebek bezleri bu gibi rahatsızların görülme sıklıklarında da azalma sağlamaktadır.

Bebeğinizin cildini bu gibi rahatsızlıklardan korumak için bezini sıklıkla kontrol etmeniz, ishal durumlarında bezini çok daha sık bir şekilde değiştirmeniz, bez bölgesinin sürekli olarak kuru kalmasını sağlamanız gerekmektedir.

Bebek Bezi Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Bez seçiminde süper emici ve yumuşak yüzeyli, hava almayı da sağlayan tek kullanımlık bebek bezleri, özellikle de idrarı olduğu gibi, sıvı dışkıyı da hızla emen ve hapseden tabakaya sahip bezler tercih edilmelidir.

Bebeğin hareketlenmeye ve emeklemeye bağladığı dönemlerde ise, eğer bulunabilirse külot tarzı bezler tercih edilebilir. Kiloya göre doğru bez seçimi de çok önemlidir.

Korunma önlemleri yetersiz kalırsa ve bir cilt rahatsızlığı meydana gelirse, kendi kendine geçmesini beklemek ya da bilinçsizce tedavi etmek yerine, en kısa zamanda bir dermatoloğa gidilmelidir.

Bebeklerde Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?

Bebeklerin bez bölgesi temizliği için, özel ıslak mendik ve ardından ıslak pamuk kullanılarak yapılacak silme işlemi, dışkı artıklarının daha iyi temizlenmesini sağlar. Bebeklerde bez değişiminin ortalama günde 6 kez yapılması yeterlidir. Sıcak havalarda, yeni doğan bebeklerde ve ishal durumlarında, 2 saatte bir bez değiştirmek hastalıklardan korunmasına katkı sağlar.

Cilt bakımı için, 2 ya da 3 günde bir ılık bir banyo ve sonrasında bebek yağları ile yapılacak bir masaj yeterli olacaktır. Bebeklerinizin cilt bakımlarını yaparken kimyasal madde kullanımından kaçınmalı ve doğal ürünler tercih etmeniz gereklidir.

Yetişkinlerde kullanılan cilt bakım ürünlerini bebekler için kullanmamalısınız. Sağlık bakanlığından onaylı, bebekler için özel olarak üretilmiş kremler ve yağlar kullanmalısınız.

Cilt bakımı ve temizlik yaparken, bebeğinizin cildini tahriş etmemeye özen göstermelisiniz, unutmayın, onların ciltleri bizlerden çok daha hassastır.

İlk Yayın Tarihi: 13 Ocak 2018 @ 14:49

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Sigaranın Emzirme Sürecine Etkileri

Herhalde sigaranın zararlarını duymamış olanınız yoktur. Milyonlarca insanın kendilerine verdiği en büyük zarar olan sigara, bebeğiniz için de tabii ki çok zararlı. Peki, sigara içen bir anne bebeğini emzirmeli mi? Emzirirse bebeğe ne gibi etkileri Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Çocuklarda Balık Yağı Kullanımı

Anneler çocuklarını büyütürken en çok sorun yaşadıkları konulardan birisidir beslenme konusu. Yeterince besleniyor mu? Sağlıklı besinler tüketiyor mu? Yedikleri yeterli mi? İştahsız mı? İştah açıcı şuruplar kilo yapar mı? Balık yağı gerçekten faydalı mı, kilo Devamını oku…

Genel Sağlık

Burun Kanamalarında Ne Yapılmalı?

Burun kanadığı zaman çoğu kişi yanlış hareket etmektedir. Çocuğun burnu kanadığında bir yere uzandırmak veya başı geriye doğru eğmek yanlıştır. Çocukluk çağında sıkça rastlanan bu problem sırasında yapılması gerekenler hakkında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0