Yeni Doğan Bebeğin Bakımı

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 37 Saniye
Yeni Doğan Bebeğin Bakımı

Yeni Doğan Bebeğin Temizliği

Yeni doğanda temizlik genel temizlik ( banyo) ve bölgesel temizlik ( el, yüz, kulak vb. vücut organlarının temizliği ) olarak uygulanır. Yeni doğan bebeğin temizliği ve rahatlaması için her gün banyo yapmaya ihtiyacı vardır. Fakat ilk banyo göbek kordonu düştükten sonra yapılmalıdır.

Bebek banyo yapacağı zaman dikkat etmeniz gereken önemli bir kaç madde vardır. Bunlara birlikte göz atalım:

  • Banyo yapılacak ortam, hava akımının olmadığı ve 22–23 derece ısıda olmalıdır. Suyun sıcaklığı ise 35–37 derece olmalıdır.
  • Banyo için kullanılacak malzemeler ve bebeğin temiz giysileri önceden hazırlanmalıdır.
  • Banyonun yaptırılacağı bebek küvetinin içine havlu ya da küvet filesi konmalı bebeğin sert zeminle temas etmesi engellenmelidir. Küvete 10 cm yüksekliğe kadar ılık su konmalıdır.
  • Bebeği yıkayan kişi önce yüzü üste gelecek şekilde bebeği koluna yatırmalı, kolunu bebeğin başının arkasından sol kolunun altına doğru uzatarak tutmalıdır. Diğer eliyle poposundan tutarak suya önce ayaklarını sokmalıdır. Bebeği yıkayan kişi bir eliyle onu sıkıca kavrayıp diğer eliyle sabunlamalıdır.
  • Bebeğin göğüs kısmını yıkadıktan sonra bebeği çevirerek sırt kısmını yıkamalıdır.
  • En son başını yıkayıp duruladıktan sonra yumuşak bir havluya sararak kurulamalıdır.

Ayrıca bebeklerin her gün el, yüz, burun, kulak, göz, ayak, bacak ve üreme organlarının temizlikleri yapılmalıdır. Bezi 3–4 saatte bir değiştirilmeli ve sık sık kontrol edilmelidir. Zamanında bez değişimi yapılmaması tahrişe ve pişiğe neden olur.

Her değiştirmede bebeğin altı su ve pamuklu bir bez yardımıyla temizlenmeli ve iyice kurulanmalıdır. Özellikle kız çocuklarının alt temizliği özenle önden arkaya doğru yapılmalıdır.

Yeni Doğanın Odası ve Uyku

Yeni doğan bebekler, bir günün 22-24 saatini uykuda geçirmektedir. Dolayısıyla, bebeğinizin uyuyacağı odanın uykunun kalitesine önemli katkılar yapacağı düşünülmektedir. Oda ile ilgili önemli noktalardan biri, odanın ısısıdır. Odanın ısısı ne çok soğuk ne çok sucak olmalı, nem oranı da denetlenerek 19-20 derece civarında ayarlanmalıdır. Yeni doğanın odasının aydınlanması da dikkat edilmesi gereken önemli bir noktadır. Işıklandırma çok parlak olmamalı, çocuğun rahim içinde alıştığı loş ve karanlık ortama benzer olmalıdır. Odanın temizliğine özen gösterilmeli, oda her fırsatta havalandırılmalıdır.

Bununla birlikte, yenidoğan günün büyük çoğunluğunu uyuyarak geçirse de , uyanık olduğu zamanlar da vardır. Anne , emzirmek ve diğer bakımlar için bu uyanık zamanları tercih etmeli, emzirmek için bile bebeği uykudan uyandırmamalıdır.

Yeni doğanda günün tamamına varan uyku saatleri, bebek 1–2 aylık olduğunda 16-20 saate düşmektedir. Bebeği, gece ve gündüz farkına ve uyku düzenine alıştırabilmek için bazı düzenlemeler yapmak önemlidir. Bebeğinizle gündüz ışıklı, hareketli ve aydınlık ortamlarda geçireceğiniz vakitler; emzirirken veya altını değiştirirken onunla yaptığınız konuşmalar, onu hem sosyal olarak uyaracak hem de gündüz nelerin yapıldığını bilmesiyle ilgili ilk adımlarını atmasını sağlayacaktır. Uyuması gereken sürelerde ise odadaki ışığın şiddeti düşürülmeli, evdeki elektrikli aletlerin çalıştırılması ile ilgili düzenlemeler yapılmalı ve uykusunu kaliteli bir şekilde alması sağlanmalıdır.

Bir başka dikkat edilmesi gereken nokta ise, yeni doğanın yatırılma şeklidir.Yeni doğan bebeğin yan yatırılması, yüzükoyun yatırmaya bağlı ani bebek ölümleri, sırt üstü yatırmaya bağlı kusmuk ve tükürükle boğulma durumları engellenmesi açısından önerilebilir.

İlk Yayın Tarihi: 19 Kasım 2014 @ 22:46

4 “Yeni Doğan Bebeğin Bakımı” yorumu;

Bebek Evleri Ne Kadar Temiz Olmalı? · 6 Ağustos 2015 at 18:24

[…] önce temizlik konusunda çok kesin çizgileri olmayan yetişkinler bile anne baba olduktan sonra çok daha katı […]

Doğmamış Çocuklar Sizi Duyuyor, Açık ve Net · 8 Nisan 2015 at 17:51

[…] makale sadece bebeklerin anne karnındayken duyduklarını keşfetmekle kalmıyor; aynı zamanda bebeklerin zor algılanan […]

Konak · 5 Şubat 2015 at 14:38

[…] canınızı sıkıyorsa, bir doktora başvurmanız doğrudur. Yumuşak bir saç fırçasıyla bebeğin saçlarını her gün fırçalarsanız, konak oluşmasını önleyebilirsiniz. Çocuğunuzun […]

Katı Mamalara Geçiş · 1 Ocak 2015 at 16:13

[…] Yeni Doğan Bebeğin Bakımı […]

Yoruma kapalı.

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Fizyolojik Gelişim

Bebeklerde Gelişim Takibi Yapmak Neden Önemlidir?

Dokuz aylık gebelik sürecinde hem anne hem de baba çocuğunu kucağına almak için sabırsızlanır. Doğum sonrasında hem zor hem de keyifli anlar iç içe yaşanır. Bebek büyümeye başladıkça, anne babalar bebeğin temel ihtiyaçlarını karşılamanın dışında, Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Pamuktaki Tehlikenin Farkında Mısınız ?

Bembeyaz pamuk çoğumuz için saflığı temsil ediyor; bebeklerimiz için giysi alırken %100 pamuk ürünleri tercih ediyoruz. Bebeğimizin hassas cildi için en doğru tercihi yaptığımızı sanıyoruz. Oysa ki, pamuklu ürünler sandığımız kadar masum değiller. Çünkü hem Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Bebeklerde Diş Gelişimi

Bebeklerde Diş Gelişimi Ne Zaman Başlar? Bebekler de  diş gelişiminin başlangıcı sanılandan çok önce; hamileliğin ilk haftalarında başlar. Hamileliğin 7. Haftasında uterusta süt dişleri şekillenmeye başlar ve doğuma kadar devam eder. Doğumda bebeğin çene kemikleri Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Saklambaç Kitabı - Uzayda79.90 TL 29.90 TL
-
+
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Ara Toplam
29.90 TL
Kargo
15.00 TL
100 TL ve üzeri siparişlerde ÜCRETSİZ KARGO!
Toplam
44.90TL
70.10 TL daha ekle, kargon bedavaya gelsin!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
1