Yeni Anneler İçin Bebek Bakımında Önemli Noktalar Yazı Dizisi: 3. Bölüm

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 34 Saniye
Yeni Anneler İçin Bebek Bakımında Önemli Noktalar Yazı Dizisi: 3. Bölüm

Yeni Doğan Bebeğin Yıkanması

Yeni doğan bebekler henüz göbek kordonlarını düşürmedikleri için ilk haftalarda normal banyo yerine sünger banyosu tercih edilmelidir. Bu durum eğer sünnetliyse, sünnet yeri iyileşene kadar da devam etmelidir. Ayrıca göbek bağının enfeksiyon riskinden dolayı günde iki kere, yüzde yetmişlik bir alkol solüsyonu ile pansuman yapılması, üzerinin kapatılmaması çok önemlidir.

Sünger Banyosu Nasıl Yapılır?

Bebeğin banyosu için sıcak bir ortamda, düz bir zemin veya bebek küvetini tercih edin. Bebeğinizi soğuktan korumak ve rahatını sağlamak adına altına bir havlu sermeyi ihmal etmeyin. Eğer yıkayacağınız yer yüksek bir zemin ise bir elinizi mutlaka bebeğinizin yanında tutup güvenliğini sağlayın. Ayrıca yıkama boyunca bebeğinizin başını ve boynunu desteklediğinizden emin olun.

Bir haftalık bebeklere kadar bebek yıkamasında sabun kullanımına gerek yoktur. Ayrıca bebeğinizin üşümemesi adına, yıkanma sırası gelene kadar kıyafetlerini çıkarmamak faydalı olacaktır.

İhtiyacınız olan malzemeler şunlardır:

  • Göz ve kulaklar için pamuk
  • Yüz ve bez bölgesi için küçük birkaç havlu
  • Bebek banyo süngeri veya orta boy iki havlu (Kurulama ve yıkama için ayrı)
  • Bebek şampuanı veya sabunu
  • Temiz kıyafetler
  • Temiz bebek bezi
  • Ilık-sıcak su (Çok sıcak olmamasına dikkat edin)
  • Tercihen kapüşonlu banyo havlusu

Göz için bir parça pamuğu ıslatıp sıkın. Daha sonra gözün iç kısmından başlayarak dışına doğru hafif ve yavaşça temizleyin. Her iki göz için de yeni bir pamuk kullanın.

Kulaklar ve burun için de aynı rutini uygulayın. Kulakların dışını ve arkasını temizleyin. Kulağın içine su kaçırmamaya özen gösterin. Bebeğin burnunun dışı ve dudağının kenarları için de ayrı pamuk kullanın.

Bebeğinizin yüzünü yıkamak için küçük havlulardan birini ıslatın. Bebeğin yüzünün kalan bölümlerini ayrı ayrı ve yumuşak bir şekilde temizleyin. Yüz için de sabun kullanmanıza gerek yoktur. Yüzünü kurulamak için havlunun kuru bölgelerini kullanın. Bu noktadan sonra bebeğinizin kıyafetlerini çıkarabilirsiniz.

Eğer gerekiyorsa bebeğin saçını yıkamak için havlu veya elinizi kullanabilirsiniz. Yıkamadan önce bebeğinizi sırtını destekleyerek oturtun, başını hafifçe arkaya doğru eğin. Islak bir havlu yardımıyla bebeğinizin başını silebilir veya az miktarlarda suyu bebeğinizin başından elinizle dökebilirsiniz. Eğer gerekiyorsa bebek şampuanı kullanabilirsiniz. Sonrasında bebeğinizin başını bir havlu yardımıyla hafif hareketlerle kurulayın.

Eğer isterseniz bebeğinizin bedeni için bebek sabunu veya az miktarda bebek şampuanı kullanabilirsiniz. Öncelikle bebeğin boyun ve çene bölgesini temizleyin. Ardından kolları, koltuk altları, elleri ve parmaklarını temizleyin.

Öncelikle bebeğinizin göğüs kısmını temizleyin. Kordon bağı için hafif nemli bir kulak çubuğu kullanabilirsiniz. Kordon bölgesini kurutmak için herhangi bir şey kullanmayın. Bu bölgede kesinlikle sabun veya şampuan kullanmamalısınız.

Genital bölge temizliğinde yeni bir havlu yardımıyla önden arkaya doğru temizleyin. Eğer bebeğinizde dışkı kalıntıları varsa bebekler için olan parfümsüz, alkolsüz ıslak mendilleri kullanabilirsiniz.

Bacakları ve ayaklarını temizleyin. Ayak parmaklarının aralarını temizlemeyi unutmayın.

Son olarak bebeğinizin sırtını dikkatli ve hafifçe temizleyin. Eğer şampuan veya sabun kullandıysanız kalıntıları temiz ve nemli bir havlu yardımıyla temizleyin, sonrasında kuru bir havlu yardımıyla kurulayın ve havlusuna sarın. Kuruduktan sonra bebeğinize kıyafetlerini giydirebilirsiniz.

İlk Yayın Tarihi: 5 Şubat 2016 @ 16:09

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Fizyolojik Gelişim

Bebeklerde Gelişim Takibi Yapmak Neden Önemlidir?

Dokuz aylık gebelik sürecinde hem anne hem de baba çocuğunu kucağına almak için sabırsızlanır. Doğum sonrasında hem zor hem de keyifli anlar iç içe yaşanır. Bebek büyümeye başladıkça, anne babalar bebeğin temel ihtiyaçlarını karşılamanın dışında, Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Pamuktaki Tehlikenin Farkında Mısınız ?

Bembeyaz pamuk çoğumuz için saflığı temsil ediyor; bebeklerimiz için giysi alırken %100 pamuk ürünleri tercih ediyoruz. Bebeğimizin hassas cildi için en doğru tercihi yaptığımızı sanıyoruz. Oysa ki, pamuklu ürünler sandığımız kadar masum değiller. Çünkü hem Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Bebeklerde Diş Gelişimi

Bebeklerde Diş Gelişimi Ne Zaman Başlar? Bebekler de  diş gelişiminin başlangıcı sanılandan çok önce; hamileliğin ilk haftalarında başlar. Hamileliğin 7. Haftasında uterusta süt dişleri şekillenmeye başlar ve doğuma kadar devam eder. Doğumda bebeğin çene kemikleri Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0