Emzirirken Bebeklerde Kolik Yapan Yiyecekler

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 8 Saniye
Emzirirken Bebeklerde Kolik Yapan Yiyecekler

Bebeklerde Kolik (Gaz sancısı) genellikle 2. haftada başlar ve genellikle 4. ayda sonlanır. Eğer bu süreden daha uzun bir süre kolik devam ederse bebeklerde beslenme ve uyku problemleri görülmeye başlar. Bebeğinizin ilk 3 ayında koliği yokken 3. aydan sonra kolik gelişmeye başlamışsa doktorunuza danışmanız gereklidir.

Yenidoğan bir bebek anne karnındaki kordondan beslenmeyi bırakıp, ağızdan beslenmeye başladığında bağırsak florasının bu değişime uyumu sırasında çok fazla gaz oluşur. Aynı zamanda emzirirken annenin yediği ve içtiği besinler de bebeklerde gaz sancısında önemli bir etkiye sahiptir.

Bebeğinizde gaz sancısına engel olabilmek için yapabileceğiniz şeylerden en önemlilerinden birisi yediklerinize ve içtiklerinize dikkat etmenizdir.

Kolik Belirtileri;

Bebeğin saatlerce kesintisiz olarak ağlaması,
Bebeğin göbeğinin şişmiş ve sert olması,
Bebeğin el ve ayaklarının soğuk olması,
Ağlama nöbeti uzun ve şiddetli oluyorsa, bebeğin ağız çevresinin mavi olması ve yüzünün kırmızılaşmaya başlaması,
Bebeğin bacaklarını karnına çekmesi ve kollarını sıkılaştırması kolik belirtileridir.

Kaçınılmanız gereken yiyecekler;

Ananas, çilek, kavun, mango, (erik, kayısı, şeftali, kiraz gibi tek çekirdekli meyveler), üzüm, portakal, limon suyu, böğürtlen, çikolata, sarımsak, alkollü içecekler, salatalık, brokoli, soğan, brüksel lahanası, kahve, kafeinli içecekler, biber, karnabahar, şalgam, turp, mayalı yiyecekler.

Yiyebileceğiniz yiyecekler;

Havuç, elma, armut, patlıcan, pancar, şeker pancarı, papatya çayı, rezene çayı, papaya, avakado, et, kabak, zencefil çayı, tatlı patates, hindiba çayı, bal kabağı, kereviz, mantar, balık, yumurta, patlıcan, bitki filizi, mısır.

Bebeğinizde gaz olduğunda, kendi diyetinizdeki yiyecekleri gözden geçirebilirsiniz. Ayrıca yiyeceklerini yavaş ve iyice çiğneyerek öğütmeniz, ve uzun pişirme yöntemleri kullanmanız da etkilidir.

Kolik için yapabileceğiniz diğer yöntemler ise;

Yumuşak ve nazikçe masaj yaparak bebeğinizin rahatlamasında yardımcı olabilirsiniz. Özellikle bebeğinizin ayak ve karın bölgesine yoğunlaşabilirsiniz. Masaj için bebeğinizin ağlama nöbetinin başladığı zamanları seçmeniz yardımcı olur. Masaj yapacak kişinin tırnaklarının kısa kesili olmasına dikkat etmelisiniz.

Bebeğinizi düz ve çok yumuşak olmayan bir zemine yatırdıktan sonra, bacaklarını nazikçe ileri geri hareket ettirerek, fazla zorlamadan bacak egzersizleri yaptırmanız da kolik için yardımcı olacaktır.

Kolik bebeğinizi beslerken sık sık gazını çıkartabilirsiniz, örneğin bir göğsünüzle besledikten sonra diğer göğsünüze geçmeden önce bebeğinizin gazını çıkartarak rahatlamasına yardımcı olabilirsiniz.

Kolik ve gaz sancısı aşırı olmayan bebeklerin beyaz gürültü de dikkatlerini çeker, bebeğiniz seslere odaklanır ve rahatlamasına yardımcı olur.

 

İlk Yayın Tarihi: 29 Kasım 2017 @ 14:59

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Sigaranın Emzirme Sürecine Etkileri

Herhalde sigaranın zararlarını duymamış olanınız yoktur. Milyonlarca insanın kendilerine verdiği en büyük zarar olan sigara, bebeğiniz için de tabii ki çok zararlı. Peki, sigara içen bir anne bebeğini emzirmeli mi? Emzirirse bebeğe ne gibi etkileri Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Çocuklarda Balık Yağı Kullanımı

Anneler çocuklarını büyütürken en çok sorun yaşadıkları konulardan birisidir beslenme konusu. Yeterince besleniyor mu? Sağlıklı besinler tüketiyor mu? Yedikleri yeterli mi? İştahsız mı? İştah açıcı şuruplar kilo yapar mı? Balık yağı gerçekten faydalı mı, kilo Devamını oku…

Genel Sağlık

Burun Kanamalarında Ne Yapılmalı?

Burun kanadığı zaman çoğu kişi yanlış hareket etmektedir. Çocuğun burnu kanadığında bir yere uzandırmak veya başı geriye doğru eğmek yanlıştır. Çocukluk çağında sıkça rastlanan bu problem sırasında yapılması gerekenler hakkında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0