Tiyatro ve Çocuklar

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 7 Saniye
Tiyatro ve Çocuklar

Çocuk tiyatrolarında çocukların sosyalleşmesi için gerekli en temel konular oyunlarla anlatılır. Tiyatro çocukların gelişimi için son derece faydalıdır.

2.5-3 yaşlarından itibaren çocuklar tiyatroya gidebilir. Bazı ebeveynler bu yaşların çok küçük olduğunu ve çocuğun bu yaşta tiyatroya gitse bile sıkılacağını ve hiçbir şey anlamayacağını düşünebilir. Ancak televizyon ve telefon kullanma yaşı bu kadar düşmüşken neden çocuğunuz kendine özel kurgulanmış bir çocuk oyunundan zevk almasın ki?

Çocuklar taklit yoluyla öğrenir ve öğrendiklerini uygularlar. Tiyatro sayesinde çocuklar dış dünyayı anlamayı, iletişim kurmayı ve canlıların birbiri ile etkileşimlerini öğrenirler.

Tiyatro artık tedavi yöntemi olarak da kullanılmaktadır. Çocuklar tiyatro ile çatışma yaşadıkları kişilerin yerine kendilerini koymayı, olaylara dışarıdan bakıp çözüm üretmeyi öğrenirler. Tiyatro aynı zamanda çocuğun fobilerini azalmasına da yardımcı olur. Örneğin doktor korkusu, köpek korkusu, aşı korkusu gibi korkularını izledikleri çocuk oyunlarındaki model davranışlarla çözebilirler.

Tiyatronun eğitimsel öneminin yanı sıra, çocuğa tiyatro sevgisi, sanat zevki ve estetik bakış açısı kazandıracak olması da önemlidir. Çocuk toplumun bazı kural ve kalıplarını tiyatro ile öğrenebilir.

Tiyatronun Çocuklar İçin Önemi

Çocuklar tiyatro ile iletişim kurmayı öğrenirler.

Çocuk tiyatrolarında vurgulanan barış ve sevgi gibi evrensel değerleri öğrenirler.

Çözüm üretmeyi, olaylara dışarıdan bakmayı ve empati yapmayı öğrenirler.

İzleyerek yaşamı öğrenmek için fırsat kazanırlar.

Son zamanlarda yaygınlaşmaya başlayan izleyicilerin de oyuna dahil olduğu tiyatrolarda, taklit yetenekleri gelişebilir. Özgüven kazanmalarına yardımcı olur. Ayrıca oyuna dahil olarak hayal güçlerini geliştirirler.

Bir tiyatro grubuna dahil olarak sosyalleşmeyi, grup çalışmasını ve yardımlaşmayı öğrenirler.

Çocuklar için hangi tür tiyatrolar uygundur?

Çocuklar için yazılmış oyunlarda çok fazla diyalog tercih edilmemelidir. Fazla diyalog çocuğun sıkılmasına sebep olur. Aşırı yorum olan, nasihatçi bir havası olan tiyatrolar, çocukların dikkatini çekmez. Küçük çocukların ilgisini hareketli oyunlar daha çok çeker.

İnsanların en hareketli olduğu dönem çocukluk çağlarıdır. Dolayısı ile, bol aksiyonlu, hareketli, dans ve müziğin kullanıldığı oyunlar çocukların dikkatini çeker ve bu da oyunda verilmek istenen mesajı almalarına yardımcı olur.

Ayrıca, diyaloglar çocuğun kelime dağarcığını zorlamayan, çift anlamlar taşıyan cümlelerden uzak bir anlatım olmalıdır.

Renkli dekorlar, fantastik kostümler çocukların dikkatini toplayabilmesine yardımcı olur.

Çocuklarımızın hayat yolunda sağlam adımlar atabilmesi için, sanattan, dramadan, tiyatrodan yararlanmalarını sağlamalıyız. Tiyatro çocukların doğal öğrenme aracıdır.

İlk Yayın Tarihi: 9 Ağustos 2018 @ 16:10

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocukların Neden Minimalizme İhtiyaçları Vardır?

Çocukken öyle bir dolabım vardı ki, kapağını açmak risk olabilirdi. Çünkü içinde kıyafetler, oyuncaklar ve daha bir sürü şeylerden oluşan koca bir yığın vardı. O zamanlar farkında değildim ancak şimdi görebiliyorum; Bir çocuk olarak minimalizme Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocuğunuz Sizi Taklit Ediyor

Çocuğunuzun rahatsız olduğunuz davranışlarını, yargılamadan önce şunu bilmeniz gerekir; Çocuğunuz sizi taklit ediyor! Taklit çocukların öğrenmesindeki en önemli unsuzlardan birisidir. Çünkü çocuk taklitle başta sosyal beceriler olmak üzere dil ve birçok beceriyi öğrenir.  1 yaşından Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Küçük Çocuğunuzun Takıntılarını Anlamak

Küçük çocukların eşyalara, karakterlere, giysilere ve kişilere takıntıları biz ebeveynlere çoğu zaman garip gelebilir. Sürekli belli bir kıyafeti giymek isteyen, gittiği her yere oyuncak hayvanını da götürmek isteyen bir küçük çocuk sahibi ebeveynler bu konuda endişelense Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0