Teknoloji Zihinsel Olarak Güçlü Çocuklar Yetiştirmemizi Engelliyor Mu?

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 59 Saniye
Teknoloji Zihinsel Olarak Güçlü Çocuklar Yetiştirmemizi Engelliyor Mu?

Terapi odasında çocuklardan genellikle elektronik cihazlarını kaldırmalarını isterim. Birçok çocuk için 50 dakikalığına da olsa, telefonlarını ortadan kaldırmak bir mücadeleye dönüşür. Dijital cihazlar çocukların zamanının, beyin gücünün ve enerjisinin çoğunu alıyor. Yapılan bir araştırmaya göre, çocuklar elektronik cihazlarını günde yaklaşık yedi buçuk saat kullanıyorlar. Ancak ekranla çok zaman zaman geçirmenin çocukların yalnızca fiziksel sağlığı için değil, ayrıca zihinsel sağlığı için de tahribat yarattığı giderek daha netlik kazanmaktadır.

Belli bir noktada her çocuk, stresli deneyimlerle, güçlüklerle ve duygusal acılarla karşılaşacaktır. Zihinsel olarak güçlü olmalarını sağlayarak çocukların zorluklarla daha sağlıklı bir şekilde baş edebilmelerini sağlayabiliriz. Olaylar karşısında esneklik ve toparlanabilme becerisi kazanamadan yetişen çocuklar, reddedilme, sağlık sorunları, hata, ilişki sorunları gibi zorluklarla baş etmede bocalayan yetişkinler olurlar. Bu sebeple, zorluklar çocukların en yüksek potansiyeline ulaşmalarına engel olur.

Neyse ki, esneklik ve toparlanabilme becerisi öğrenilebilen bir beceridir. Ancak dijital dünyada çocukların ‘zihin kaslarını’ geliştirmek ekstra çaba gerektirmektedir. İşte teknolojinin zihinsel olarak güçlü çocuklar yetiştirmemizi zorlaştıran beş sebep;

1.Çocuklar rahatsızlık duydukları şeylerden kaçınmak için elektronik cihazlarını kullanıyorlar.

Çocuklar artık sıkılmak zorunda değil çünkü tabletlerini ellerine almaları eğlenmeleri için yeterli. Ayrıca hayal kırıklığı, üzüntü, öfke gibi olumsuz duygularla da baş etmeleri gerekmiyor. Çünkü sosyal medyada dolaşarak ya da hiçbir şey düşünmeden oyun oynayarak gerçeklikten kaçabiliyorlar.

Yaşadıkları acılardan ve zorluklardan ders almak yerine, çocukların bir çoğu rahatsızlık duydukları şeylerden uzaklaşma ve dikkatini dağıtma konusunda birer uzmana dönüşmüş durumda. Bu da bir çok çocuğun konfor alanından dışarı çıkma ve zor koşulların üstesinden gelme becerilerinden yoksun büyümesine sebep oluyor.

2.Aile bağları daha da zayıflıyor.

Daha fazla telefonumuz olmasının en ironik tarafı, aile bireylerinin birbirlerine her zamankinden çok daha az bağlı olmaları. Çocuklar aileleriyle birlikte oturmak yerine kendi kişisel cihazlarından TV izlemek için odalarına çekiliyorlar.

Araba sohbetlerinin yerini kulaklıklardan gelen müzikler aldı, ailece yapılan tatiller birlikte güzel zaman geçirmekten çok, instagram fotoğraflarında eğleniyormuş gibi görünme çabasına dönüştü.

İnsan ilişkileri ve aile bağları, dirençli çocuklar yetiştirmenin temel taşlarıdır. Ancak birlikte geçirilen zamanlar, ekranların istilasına uğramış durumda.

3.Çocuklar kendi düşünceleriyle baş başa kalmıyor.

Çocukların yalnız başlarına zaman geçirmeleri esneklik ve toparlanabilme becerilerini geliştirebilmelerinin olmazsa olmazıdır. Ancak bu yalnız geçirilen zamanların etkili olabilmesi için, çocukların düşünceleri ile baş başa kalabilmeleri ve bunu öğrenebilmeleri gerekiyor. Fakat çocuklar tek başına kalmayı öğrenmek yerine, boş geçen her saniyede elektronik cihazlara bakmayı tercih ediyorlar. Bu yüzden problem çözmüyor, hataları üzerinde düşünmüyor, kendilerini sevmeye ve anlamaya çabalamıyorlar.

4.Daha az oyun oynuyorlar.

Piyano dersleri ve su topu antrenmanları arasında çocuklar arkadaşlarıyla açık havada oyun oynamıyor. Bunun yerine bir film izleyerek ya da bilgisayar oyunu oynayarak dinleniyor ve rahatlıyorlar. Oysa yapılandırılmamış oyun, çocuk gelişiminin kalbinde yer alır.

Yetişkin müdahalesi olmadan arkadaşlarıyla oyun oynama fırsatı verildiğinde çocuklar inanılmaz sosyal ve duygusal beceriler kazanırlar. Nasıl uzlaşacaklarını, duygularını nasıl ifade edeceklerini, fikirlerini nasıl paylaşacaklarını ve çatışmaları nasıl çözeceklerini, tüm bunları kendi başlarına yapma fırsatı bulduklarında öğrenirler.

5.Akıllı telefonlar çocukları daha az bağımsız hale getiriyor.

İlk bakışta çocukların akıllı telefon sayesinde daha fazla özgürlüğe sahip olabileceğini düşünebilirsiniz, çünkü acil bir durumda ebeveynlerine ulaşabilirler. Fakat maalesef akıllı telefonlar çocukların sorunlarını kendi başlarını çözmelerine engel olan elektronik tasmalara dönüştü.

Futbol ayakkabılarını unutan bir çocuk annesini arayabiliyor ve ondan ayakkabılarını antrenmana getirmesini isteyebiliyor. Ya da bir doğum günü partisinde sıkılan bir çocuk onu hemen gelip almaları için evini arayabiliyor. Ve çoğu ebeveyn bu istekleri yerine getiriyor.

Dijital Bir Dünyada Zihni Güçlendirmek

Teknolojinin zorluklarına rağmen, ebeveynler eğer görmeye açık olurlarsa, aslında günümüz dünyası zihni güçlendirme fırsatlarıyla da dolu. Esneklik ve toparlanabilme becerisi olan bir çocuk yetiştirmek, ebeveynliğe proaktif bir yaklaşımı ve bir çocuğun gelişimini baltalayan kötü alışkanlıkları bırakma istekliliği gerektiriyor. Teknolojinin ailenizi nasıl etkilediğine daha fazla dikkat edin ve çocuklarınızın elektronik cihazları, zihinsel olarak güçlü birer yetişkinlere dönüşmelerini sağlayacak bir şekilde kullanmalarını önceliğiniz haline getirin.

Kaynak: www.psychologytoday.com/blog/what-mentally-strong-people-dont-do/201708/why-technology-makes-it-hard-raise-mentally-strong

İlk Yayın Tarihi: 18 Aralık 2017 @ 15:22

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocukların Neden Minimalizme İhtiyaçları Vardır?

Çocukken öyle bir dolabım vardı ki, kapağını açmak risk olabilirdi. Çünkü içinde kıyafetler, oyuncaklar ve daha bir sürü şeylerden oluşan koca bir yığın vardı. O zamanlar farkında değildim ancak şimdi görebiliyorum; Bir çocuk olarak minimalizme Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocuğunuz Sizi Taklit Ediyor

Çocuğunuzun rahatsız olduğunuz davranışlarını, yargılamadan önce şunu bilmeniz gerekir; Çocuğunuz sizi taklit ediyor! Taklit çocukların öğrenmesindeki en önemli unsuzlardan birisidir. Çünkü çocuk taklitle başta sosyal beceriler olmak üzere dil ve birçok beceriyi öğrenir.  1 yaşından Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Küçük Çocuğunuzun Takıntılarını Anlamak

Küçük çocukların eşyalara, karakterlere, giysilere ve kişilere takıntıları biz ebeveynlere çoğu zaman garip gelebilir. Sürekli belli bir kıyafeti giymek isteyen, gittiği her yere oyuncak hayvanını da götürmek isteyen bir küçük çocuk sahibi ebeveynler bu konuda endişelense Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0