Zeka Kartları ile Oynayabileceğiniz Oyunlar

Yazar: Özgür Konuk Özel Eğitim Öğretmeni -

Tahmini Okuma Süresi: 2 Dakika 44 Saniye
Zeka Kartları ile Oynayabileceğiniz Oyunlar

Oyun, çocuğun en doğal öğrenme aracıdır.
Çocuk oyun yoluyla farklı özellikteki nesnelerle oynarken kavramları, sayıları ve buna benzer pek çok bilişsel yeteneğini de geliştirme imkanı bulmaktadır.
Çocuk, oyun içinde beceri ve alışkanlıkları yaparak yaşayarak öğrenmekle birlikte konuşma, bilgi edinme becerilerini geliştirmektedir.
Oyun, özellikle çocukları pasif durumdan aktif duruma geçirmesi nedeniyle diğer tüm öğrenme yöntemlerinden daha etkilidir.


  1. İsmi söylenilen karta tepkide bulunma oyunu;
    Kullanmak istediğiniz kartı çocuğa gösteriniz, karta çocuk tepki vermese de çocuğun parmağıyla resmi göstermesini sağlayınız. Sonrasında bu oyunu farklı modeller (anne, baba, kardeşler) üzerinden tekrar ediniz.
    *** Bu oyunda çocuğun hem gösterilen resme tepki vermesini hem de sıra alma, bekleme, işaret etme becerilerini geliştirmeye yönelik çalışmalar yapmış olursunuz.


  2. İşaret edilen karta bakma, kartı gösterme oyunu;
    Öncelikle oynamak istediğiniz kartı duvara ya da çocuğun kolunu kaldırdığında gösterebileceği yüksekliğe asın. Oyuna çocuğa çocuğun ilgisini çekecek şekilde “Aaa tavuk neredeymiş?” deyin tavuğu işaret edin ve çocuğun karta bakmasını bir sonraki aşamada da göstermesini hedefleyin.
    *** Bu oyunda çocuğun erken dönem iletişim ve dil becerilerine destek veriyoruz. Hem bilgi dağarcığını geliştiriyoruz hem de bilgisini farklı oyunlarda kullanmasına fırsat sunmuş oluyoruz.


  3. Taklit becerilerini geliştirme oyunları;
    Bu oyun oynanırken taklit yapılabilecek kartlar seçilmeli. (Meyve resimleri, hayvan resimleri, taşıt resimleri) Gösterilen kartın hem sesli hem de hareket içeren taklitleri (elma yeme, limon yeme, tavuk sesi çıkarma) yapılarak model olunmalı ve farklı modeller üzerinden tekrar edilmelidir. Oyunun eğlenceli olması için yoğun jest, mimik ve farklı ses tonları kullanmanız oldukça önemlidir.
    *** Bu oyun erken dönem konuşma becerilerini ve bilgi dağarcığı geliştirmek için kullanılabilir. Çocuklar ileri dönem jest ve mimik kullanımı açısından da geliştirilmiş olmaktadır.


  4. Motor taklit becerilerini geliştirme oyunları;
    Çocukla birlikte önce oynanacak kartlar seçilir. Bu kartlar bulunulan odanın farklı yerlerine asılabilir. Oyunları oynarken seçilen kartları oyunun bir parçası haline getirebiliriz. Eğer hayvan kartlarını seçmişseniz oyunu Tavuk, çocuk ve siz oynayın ya da araba, çocuk siz gibi farklı denemeler yapabilirsiniz. Oyun içerisinde “hadi bakalım tavuğu bulup çak yapalım, köpeğin üzerinden zıplayalım, arabayla elmaları taşıyalım” yönergeler vererek temel büyük kas becerilerini geliştirebilirsiniz.
    *** Bu oyun ile oyun kurma, yönergeleri takip etme ve iletişim becerilerini geliştirirsiniz. Oyunlarda coşkulu olmak, çocukla birlikte eğlenmek çocukların size eşlik etmesi için oldukça önemlidir.


  5. Ortak dikkati geliştirme oyunları;
    Çocuğun bildiği daha önceden oynadığı resimli kartlarla oynamaya başlayacağız. Çocuğa resmi farklı açıdan gösterip resme baktıktan sonra tekrar kendisine (anne-baba ya da bakıcı) bakması sağlanır. Çocuğun doğal bir şekilde yapması istendiği için oyun farklı resimlerle tekrarlanır.
    ***Bu oyun iletişimi için en önemli basamaklardan biri olan ortak dikkat becerileri için geliştirmek için kullanılır. Önemli nokta çocuğun gösteren kişi (anne-baba ya da bakıcı) resim ve kendisi arasında üçgeni tamamlamasıdır.


  6. İki nesne arasından adı söylenen nesneyi seçme;
    Çocuğun bildiğini düşündüğünüz kartı ve hiç tanımadığı kartı masanın üzerine koyun, tanıdığı resmin ismini söyleyin, gerekli durumlarda tanıdığı resmi seçebilmesi için yardımda bulunun ve seçmesini sağlayın. Sonrasında bu oyunu geliştirebilir ve kart sayılarını artırabilir kartların yerlerini değiştirebilirsiniz.
    *** Bu oyunda çocuğun bildiği nesneleri ayırt etmesi yeni nesneleri öğrenmesi için hazırlanması hedeflenmektedir.


  7. Vücut bölümlerini ve işlevlerini öğrenme oyunları;
    Öğretmek istediğiniz vücut bölümünü ilgili resim üzerinden duvara ya da giysi askısı gibi bir aparata asabilirsiniz. Gösterilen vücut bölümü aile üyelerinin her biri tarafından taklit edilerek ön plana çıkarılır. (Şimdi burnuma dokundum bip biiip, kulağına fısıldayalım, hadi yemek yedirelim… ) Bu oyun çocuğun çocuğunda taklidi yapmasıyla sonlandırılabilir.
    *** Bu oyun çocuğun beden farkındalığına dair genelleme becerileri geliştirmek, farklı kişilerde beden farkındalığı kazanması sağlamak açısından oynanabilir.


  8. Tek eylemli yönergeleri yerine getirme oyunları;
    Gösterilen eylem kartlarını önce anne sonra farklı bir oyun arkadaşı (aile üyesi ya da bir ayıcık) ve en sonunda da çocuğun yapacağı şekilde taklit edilir. Yapılan taklitler hem ses hem de hareket taklitlerini içermelidir. (möö, miyav, çak yapma, oleyyy,su içme, dondurma yalama, saç tarama)
    *** Bu oyunda çocuklar isim ve eylem kullanma, iki ve üç kelimelik cümle kurma becerileri konusunda geliştirilir.


  9. Saklanan resmi bulma;
    Bu oyun iki, üç ya da daha fazla resim üzerinden oynanabilir. (Bu durum çocuğun ilgisi ve gelişimine göre değişiklik gösterebilir.) Nesne kartları çocuğun önüne açık bir şekilde koyulur, sonrasında birlikte nesneler birlikte kapatılır, ismi söylenilen kartı bulması istenir. Bir sonraki aşamada kartları kapattıktan sonra yerleri de değiştirilebilir ve birkaç oyun arkadaşıyla da oynanabilir. Bu oyun genelleme becerileri için üzeri örtü kullanılarak da oynanabilir.
    *** Bu oyun çocuğun takip etme, kısa süreli bellek ve dikkat becerilerini geliştirmekle birlikte okul öncesi becerilerine de katkı sağlamaktadır.


  10. Tercihte bulunma – seçme becerilerini geliştirme oyunları:
    Çocuğun bildiği nesneler, kavramlar üzerinden kartlar seçilerek oyuna başlıyoruz. Çocuğunuzun durumuna göre iki kart arasından tercihte bulunarak (sonrasında artırılabilir) başlayabilirsiniz. Oyunu seçimi yapabilmesi için bir kart önde diğeri arkada ya da sevdiği kart önde diğeri arkada gibi şekillendirebilirsiniz. Sonrasında seçilen kartla birlikte taklit oyunları, bebek oyunları ( cee, fış fış kayıkçı vb.) ya da kartın oyuncağıyla ( tavuk kartı ve tavuk oyuncağı )oynayabilirsiniz.
    *** Bu oyun çocuğun bilgisini iletişim amaçlı kullanması, farklı oyunlar geliştirmesi, benlik algısının oluşmasına hizmet etmektedir.

NOT: Oyunları oynarken oyunun her anında çocuğa fırsat tanınmalı, yardım etmekten ve pekiştirmekten kaçınılmamalı. Tüm oyunlarda ebeveynler olarak en az çocuklar kadar eğlenmeliyiz, biz eğlenirsek çocuklar oyuna katılım konusunda çok daha istekli olurlar.

İlk Yayın Tarihi: 11 Mayıs 2020 @ 17:01

Özgür Konuk Özel Eğitim Öğretmeni

Yazar: Özgür Konuk Özel Eğitim Öğretmeni

2009 yılında Marmara Üniversitesi Özel Eğitim Bölümünden mezun olmuştur.

Mesleğinin ilk 4 yılında Özel Eğitim Öğretmeni olarak çalıştı. Devlette çalıştığı 4 yıl boyunca milli eğitim bakanlığına bağlı okullarda çalışan sınıf öğretmenlerine kaynaştırma/bütünleştirme eğitimleri verdi.

Sonrasında iş hayatına Türkiye Spastik Çocuklar Vakfında devam etti. Vakıf bünyesinde bulunan rehabilitasyon merkezinde eğitim zümre başkanlığı, Aile Danışma Merkezi Gelişim Danışmanlığı birim yetkilisi ve TSÇV Metin Sabancı Özel Eğitim Okullarında Müdür Yardımcısı olarak çalıştı.

Türkiye Spastik Çocuklar Vakfının ve çeşitli kurumların düzenlediği Uzman ve Aile Toplantılarında Erken Çocuklukta Özel Eğitim, Farklı Gelişen Çocuklarda Oyun ve Oyuncak Kullanımına dair eğitimler düzenledi.

Sonrasında meslek yaşamına Adana’da devam eden Özgür Konuk; Yeni Sihirli Eller Rehabilitasyon Merkezinde Eğitim Koordinatörü olarak çalışma hayatına devam etmektedir.

İlgili Makaleler

SevgiliBebek

Kurucudan mesaj

18 Kasım 2013 de internet dünyasına katılan SevgiliBebek artık tam 3 yaşında ve sosyal medyada 380.000 kişilik bir takipçi kitlesiyle bu 3 yılda hep ilkleri yapmanın mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz. Sağ beyin odaklı erken ev Devamını oku…

SevgiliBebek

SevgiliBebek Zeka Kartlarıyla Oynayabileceğiniz Yeni Oyunlar

SevgiliBebek Zeka Kartlarını yeni duyanlar için temel bir tanım yapacak olursak, kartlarımız Türkiye’de ilk ve tek nörolojik bazda doğumdan gelen öğrenme içgüdüsünü geliştirmek üzere kurgulanmış, ebeveynin ve/veya bakım verenle bebek arasındaki iletişimi sağlamlaştıran özel kriterler Devamını oku…

SevgiliBebek

Minik Kitap Kurtları Yetiştirmek İçin Kolları Sıvadık!

2014 yılı Kasım ayında sizlere Türkiye’de ilk kez 0-48 ay sağ beyin odaklı erken eğitim araçlarımız olan SevgiliBebek Zeka Kartlarını tanıtırken büyük bir hayalimiz vardı. Meraklı, araştıran, okuyan ve çabuk öğrenen, hayal gücü zengin ve Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0