Sunum Kartları Ve Bebeğimin İlk Kartlarıyla Oyunlar

Yazar: Fatma Nur Olcay -

Tahmini Okuma Süresi: 3 Dakika 23 Saniye
Sunum Kartları Ve Bebeğimin İlk Kartlarıyla Oyunlar

Bebeğimin ilk kartları ile oynayacağınız oyunlara genelde, bebeğinize SevgiliBebek Zeka Kartlarıyla kısa ve seri bir sunum gerçekleştirdikten sonra, bebeğinizin dikkatinin dağılması üzerine; örneğin kartlara uzanıp istemesi ile başlamanız daha etkin ve çalışmanızı daha da keyiflendiren ve pekiştiren bir uygulama olacaktır.


0-6 Ay Erken Uyarım Kartları ile Oyunlar

Bebeğiniz uykusunu almış karnı tok durumda ise, (örneğin alt temizliği sırasında, tercihen sunum kartlarınız ile yaptığınız sunumların hemen ardından)


  1. Oyun:
    Bebeğinizi kucağınıza veya ana kucağına koyarak, sunum kartlarında kullandığınız  kartları seçtikten sonra, (kartları isterse eline de vererek tutmasına yardımcı olun) tekrar görselin adını söyleyin ve görsel hakkında çok basit açıklayıcı bir cümle kurun.
    Örneklersek; bebeğinizin elinde yıldız kartı varsa ona “Aaa! Bu yıldız geceleri gökyüzündeki gördüğümüz yıldızlardan” veya “Bak gökyüzünde gece gördüğün yıldızın biri düşmüş buraya” vb. gibi, bebeğinizin hayal gücünü destekleyici bir anlatımı melodik bir sesle keyifli bir oyun haline getirebilir ve bu yöntemle bebeğinizin, yaptığınız sunumla görsel ve işitsel olarak beynine kodladığı yıldız kavramının bilgi dağarcığını pekiştirebilirsiniz.
    Bebeğiniz sıkılana, dikkati dağılana kadar oyununuzu sürdürebilirsiniz.


  2. Oyun:
    Önce bir cetvel ve bir sopanın (küçük bir oklava da olabilir) ucuna, yaklaşık bir metre kadar bir dikiş ipliğini iki kat yaparak, ipliğin bir ucunu, sopanıza yapışkan bantla iyice sabitleyiniz. Diğer ucunu da sunum yaptığınız kart destesindeki herhangi bir karttan başlayarak, kart deliğinden geçirip, sonrasında kolayca açabileceğiniz biçimde bağlayınız.
    Evet kart oltanız hazır.
    Bebeğinizi beşiğine veya yatağına sırtüstü yatırdıktan sonra, onun görebileceği yakınlıkta, oltanızdaki kartı hareket ettirin ve kart görselinin adını melodik eğlenceli bir tonda söyleyiniz. Bebeğiniz için, karta doğru kollarını uzatması ve sizin oltanızı hareket ettirmenize tepki vermesi ayrıca bir neşe kaynağı olacaktır.
    Bebeğiniz sıkılana, dikkati dağılana kadar oyununuzu sürdürebilirsiniz.


  3. Oyun:
    Bebeğinizi bu kez temiz bir örtü veya varsa oyun halısının üzerine yüzü koyun yerleştirin.
    Sonrasında onun önünde pozisyon alarak oltanızın ucuna taktığınız kartı 20-30 cm aralığında göreceği mesafede tutun ve oltanızdaki kartı hareket ettirin ve kart görselinin adını melodik eğlenceli bir tonda söyleyiniz. Daha önce sunum yaptığınız kartlarla (AYNI SUNUM SIRASINI TAKİP ETMEYEREK!) oyununuza, balık tutmaya devam edin.
    Bebeğiniz ay aralığına uygun biçimde yüzü koyun iken, emeklemeye ve hareket etmeye çalışıyorsa, bu bebeğiniz için çok daha faydalı olacaktır.
    Bebeğiniz sıkılana, dikkati dağılana kadar oyununuzu sürdürebilirsiniz.

6+ Ay Bebeğimin İlk Kartları ile Oyunlar

Bebeklerin göz kaslarının gelişmesinin büyük ölçüde tamamladığı bu dönemden sonra aşağıdaki oyunları, ilgili kartlar ile oynayabilirsiniz.


  1. Oyun:
    Bebeğinize sunum kartları ile sunum yaptıktan sonra, destenizdeki kartlar ile eşleşen Bebeğimin İlk Kartları görsellerini kutulardan çıkarıp bebeğinize, “Bunlar da senin kartların” diyerek eline verin.
    Sonrasında kendi destenizden bir kartı ortaya koyun ve bebeğinize “Bu kartın miniği sen de var mı, bak bakalım?” sorusunu yöneltin ve zaman verin.
    Bulur ve eşleştirirse alkışlayın, bulamaz ise siz bulun ve “Aaa! Bak işte saklanmış buraya” deyip ona yardımcı olun.
    Eğer sizin destenizde, bebeğimin ilk kartlarında yer alamayan nadir görsellerden biri varsa, onu ortaya koyun ve “Bu sende var mı?” diye sorun bulamaz ve bir şekilde size “yok” cevabını verirse, “Evet, aferin sana, sende bu kart yokmuş, bildin” diyerek çocuğunuzu heveslendirebilirsiniz.
    Aynı oyunu öpücük vermece ödüllü de oynayabileceğinizi hatırlatırız.


  2. Oyun:
    Bebeğinize kendi kartlarından bir deste yapın ve kendisinden size sunum yapmasını isteyin. Özellikle kartları size gösterirken, kart görsellerini nasıl seslendirdiğine dikkat edin, çünkü bu, bebeğinizle yapacağınız en keyifli dil gelişimi oyunlarından biri olacaktır. Küçüğünüzün sizi taklit etmeye olağanüstü bir çaba harcadığını göreceksiniz.
    Bolca gülmeyi ve kendinizi bu sunuma odaklamanızı öneririz. Size gösterdiği her kart ve söylemeye çalıştığı her görselinin lütfen net ve melodik biçimde adını tekrarlayın ki bir pekiştirme oyunu haline gelsin oyununuz.


  3. Oyun:
    Bu oyunu oynamak için önce kendi Ebeveyn destenizden 3-4 veya daha fazla kartı seçin ve bebeğinizin görebileceği bir alana sırasıyla koyun.
    Örneğin, Domates/patates/mavi gömlek benzeri…
    Ardından bebeğinizin kartları içinden, bu görsellerin eşlerini bebeğinize göstermeden seçip saklayın (saklarken de ilişkili yerlerde saklamaya özen gösterin).
    Örneğin, domates soğutucunuzda, Patates erzak sepetinizde, Mavi gömlek dolapta gömleklerin olduğu yerde.
    Sonra, bebeğinize öncelikle kendi sıraladığınız kartlarınızı gösterin ve “Haydi bu kartların eşleri, saklambaç oynamışlar. Gel beraber bakalım, önce hangisini bulmak istersin?” diye kararı çocuğunuza verdirin (özellikle de 2 yaş aralığındaki çocuklardaki süper ego gelişimleri için, bu soru onlara iyi gelecektir.)
    Ardından onunla birlikte aramaya başlayın, ona bu aramada tüyolar sunun örneğin, “Tatlım domatesleri ben nereye koyuyorum biliyor musun?” gibi..
    Çocuğunuz bu oyunda hem kart görselini sürekli görme imkanı içinde olacak, ne aradığını hayalinde daha net canlandırabilecek ve bu becerisi gelişirken, diğer yandan da ikili ilişki kurma becerisini geliştirecektir; domates soğutucuda saklanır, gömlekler dolapta durur gibi…


  4. Oyun:
    Bu oyunda 3. oyunda oynadığınız yöntemin tam karşıtını yapın, seçtiğiniz görsel kartları ilgisiz yerlere saklayıp, rastgele kart bulmaca oynayın ama çocuğunuzun her bulduğu kart görseli akabinde, ona bulduğu kartın üzerinde yer alan görselin nerede olması gerektiğini bilip bilmediğini sorun. Örneğin “Yumurtaları ben nereye koyuyorum?” veya “Sana yumurta pişireceğim zaman yumurtayı mutfakta nereden alıyorum? gibi sorular yöneltebilirsiniz.
    Bu oyun formatı içinde çocuğunuz hem sizinle konuşmaya daha hevesli olacak, dil gelişimi sağlayacak hem de ilişki kurma becerisini de geliştirebilecektir.


  5. Oyun:
    Bir çamaşır sepeti içine, bebeğinizin ilk kartları içinde yer alan nesnelerden 5-6 tane koyun ama sepetin içinde yalnız kartlarda olan nesneler olmasın, farklı eşya, yiyecek veya oyuncak, hayvan vs. koyun 3-4 adet kadar. Bu sayıları çocuğunuzun yaş aralığına, ilgisine vs. bağlı olarak arttırabilir, başlarda dilerseniz azaltabilirsiniz.
    Çocuğunuzu en iyi tanıyan sizsiniz ve lütfen bu gerçeği asla göz ardı etmeyiniz.
    İlgisiz nesneleri koyarken eşini bulabileceği nesne ile eşini bulamayacağı nesneler arasında basit bir ilişki kurmasını sağlayacak nesneleri seçmenizi öneriyoruz. Örneklersek, elma kartı seçtiğiniz kartlar içinde varsa ama portakal yoksa, sepete bir adet portakal da koyunuz.
    Çocuğunuza öncelikle eşini bulduğu görsel kartlarını seçtirin. Sepette kalan ve kartlarda eşi olmayan nesnelerden bir tanesini seçin ve ona bu nesneyi “Hangi kartın yanına koysam ki?” diyerek oyunu başlatın ve seçtiğiniz nesne bir önceki örnekten devam edersek portakal ise, onu elma kartının yanına koyun ve çocuğunuza açık net biçimde “Ben bunu elmanın yanına koyuyorum, çünkü ikisi de birer besin ve birer meyve” diyerek kurduğunuz ilişkiyi açıklayın.
    Sonra çocuğunuza “Sıra sende” diyerek fırsat verin, seçtiği nesneyi doğru ilişki kurduğu başka bir nesnenin yanına koyarsa onu alkışlayıp takdir edin, aksi durumda ise o nesneyi siz elinize alın ve “Bence onu buraya koymalıyız, çünkü ….” diyerek doğru ilişkiyi açıklayın.

Amacınız çocuğunuzla iletişim halinde keyifle onun ilişki kurma becerisini geliştirmek olmalıdır, eğlenerek, oyuna odaklanıp keyif alırsanız, çocuğunuz da sizinle birlikte aynı frekansta olacak ve neşeyle size uyumlandıracaktır kendisini.

İlk Yayın Tarihi: 11 Mayıs 2020 @ 17:02

Fatma Nur Olcay

Yazar: Fatma Nur Olcay

ODTÜ İdari İlimler akademisi İşletme Bölümünü bitirdikten sonra 1990 yılına kadar özel sektörde tekstil ihracatı konusunda çalışan F.Nur Olcay, 1990 yılında ilk şirketi Alpteks Ltd. kurarak 2009 yılına kadar tekstil ham maddeleri konusunda ithalat-ihracat mümesilliği yapmıştır.

Sonrasında mezun olduğu İstanbul Erkek Lisesi Eğitim Vakfı (IELEV ) ile yolları kesişmiş ve 2010 yılında bu vakfa hazırladığı sağ beyin odaklı erken eğitim projesi doğrultusunda erken eğitim alanında 0-48 ay erken ev eğitiminin bebek gelişimindeki öneminin farkına vararak, bu doğrultuda global araştırmalarını yapmanın akabinde 2013 yılında Sevgili Bebek E Eğitim Hizmetleri Ve Ticaret Ldt. Şti kurarak erken eğitim sektörüne adım atmıştır.

Bugün sosyal medyada yüz binlerce takipçiyi aşan sevgilibebek.com’un kurucusu olan Nur Olcay işbirliği yaptığı çeşitli uzmanların denetiminde oluşturulan jenerik ürün grubu SevgiliBebek Zeka Kartları ile bugüne kadar ülkemizde 70.000 in üstünde aileyi doğumdan itibaren sunulabilecek, erken ev eğitimi ile tanıştırmıştır.

Türkiye’de kitlelere 0-48 ay döneminin önemini anlatmak ve bu dönemde zihinsel duruluğun kıvrak bir zeka kazanımının ve travmasız bir gelişmenin ileriye yönelik daha olumlu bir kişilik anlamına gelebileceğini duyurmak adına sevgilibebek.com bünyesinde çalışmalarını sürdürmektedir.

email: [email protected]

İlgili Makaleler

SevgiliBebek

Kurucudan mesaj

18 Kasım 2013 de internet dünyasına katılan SevgiliBebek artık tam 3 yaşında ve sosyal medyada 380.000 kişilik bir takipçi kitlesiyle bu 3 yılda hep ilkleri yapmanın mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz. Sağ beyin odaklı erken ev Devamını oku…

SevgiliBebek

SevgiliBebek Zeka Kartlarıyla Oynayabileceğiniz Yeni Oyunlar

SevgiliBebek Zeka Kartlarını yeni duyanlar için temel bir tanım yapacak olursak, kartlarımız Türkiye’de ilk ve tek nörolojik bazda doğumdan gelen öğrenme içgüdüsünü geliştirmek üzere kurgulanmış, ebeveynin ve/veya bakım verenle bebek arasındaki iletişimi sağlamlaştıran özel kriterler Devamını oku…

SevgiliBebek

Minik Kitap Kurtları Yetiştirmek İçin Kolları Sıvadık!

2014 yılı Kasım ayında sizlere Türkiye’de ilk kez 0-48 ay sağ beyin odaklı erken eğitim araçlarımız olan SevgiliBebek Zeka Kartlarını tanıtırken büyük bir hayalimiz vardı. Meraklı, araştıran, okuyan ve çabuk öğrenen, hayal gücü zengin ve Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0