Şeker Tüketiminin Çocuk Sağlığına Etkisi

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 7 Saniye
Şeker Tüketiminin Çocuk Sağlığına Etkisi

Şeker tüm bebek ve çocukların en çok sevdiği tatlardan biri olsa gerek. Lolipoplardan, şekerlemelere, çikolatadan meyve sularına kadar pek çok şekilde çocuklarımızın karşısına çıkan şekerli gıdalar maalesef onların sağlığını önemli ölçüde etkiliyor. İşte şekerin çocuklarda yaratabileceği sağlık problemleri:

Diş Çürükleri

Şeker doğrudan diş çürüklerine neden olmasa da, diş çürüklerine neden olan bakteriler şekerle beslenirler. Diş çürükleri iyi diş temizliğiyle önlenebilse de, şeker tüketimi dişlerin çürüme olasılığını arttıracaktır. Bundan dolayı bebeğinizin veye çocuğunuzun yüksek miktarda şeker içeren gazlı içeceklerden, meyve sularından ve özellikle dişlerden temizlenmesi son derece zor olan yapışkan şekerlemelerden uzak durması diş sağlığı açısından en iyisi olacaktır.

Davranış Sorunları

Şeker tüketiminin hiperaktivite bozukluğuyla herhangi bir ilişkisi olmadığı yapılan araştırmalarla doğrulanmıştır. Fakat şeker her ne kadar hiperaktiviteye neden olmasa da, türlü davranış bozukluklarına neden olabilir. Yüksek miktarda şeker tüketiminin ardından vücudun aşırı salgıladığı insülin kan şekerini hızlı bir biçimde düşürerek kişinin yorgun ve mutsuz hissetmesine neden olabilir. Bu durum ayrıca daha fazla şeker tüketme ihtiyacı hissini oluşturur. Bu şekilde kan şekerinin ani düşüp yükselmesiyle oluşabilecek çabuk davranış değişimleri çocuklarda sık bir biçimde görülmektedir.

Obezite

Şeker tüketimi tek başına obeziteye neden olmaz. Obezite kişilerin ihtiyaçlarından çok daha fazla gıda tüketmeleriyle oluşan bir hastalıktır. Bununla beraber obeziteyle savaşan kişilerde en sık görülen sorunlardan biri aşırı şeker tüketimidir.

Şekerin obeziteyle bu derece yakın bir ilişki içerisinde olmasının nedeni genelde şeker tüketimi çeşitlerinin günlük gıda tüketiminde fazla önemsenmemesidir. Örneğin günde 3 bardak meyve suyu içmek anormal bir davranış olarak görülmese de, meyve sularının içerdiği yüksek miktarda şeker nedeniyle aslında tüketilen kalori miktarı (500 kalori) çocuğunuzun günlük ihtiyacının yaşına göre neredeyse %30’unu karşılamaktadır. Gazlı içecekler de içerdikleri yüksek miktarda şeker ile bu riski oluşturmaktadır.

Diyabet

Aşırı miktarlarda şeker tüketiminin en büyük sonuçlarından biri 2. tip diyabet hastalığıdır. İnsülin direnci olarak da bilinen bu durum vücudun çok sık bir biçimde ve aşırı miktarlarda salgılanan insüline karşı bir direnç oluşturması, yani insülinin etkisini kaybetmesiyle oluşur.

Şeker tüketimiyle beraber pankreasın aşırı çalışması aynı zamanda diğer sağlık sorunlarına da yol açabilmektedir.

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Pamuktaki Tehlikenin Farkında Mısınız ?

Bembeyaz pamuk çoğumuz için saflığı temsil ediyor; bebeklerimiz için giysi alırken %100 pamuk ürünleri tercih ediyoruz. Bebeğimizin hassas cildi için en doğru tercihi yaptığımızı sanıyoruz. Oysa ki, pamuklu ürünler sandığımız kadar masum değiller. Çünkü hem Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Bebeklerde Diş Gelişimi

Bebeklerde Diş Gelişimi Ne Zaman Başlar? Bebekler de  diş gelişiminin başlangıcı sanılandan çok önce; hamileliğin ilk haftalarında başlar. Hamileliğin 7. Haftasında uterusta süt dişleri şekillenmeye başlar ve doğuma kadar devam eder. Doğumda bebeğin çene kemikleri Devamını oku…

Genel Sağlık

Aktif İmmünizasyon (Aşılama)

AKTİF İMMÜNİZASYON (Aşılama): Mikrorganizmanın tamamının ya da belirli işlemlerden geçmiş parçalarının (toksoid, pürifiye antijen, ya da genetik mühendisliği ile üretilmiş antijen) canlılara verilmesiyle, onlarda önemli bir sorun oluşturmadan doğal enfeksiyon sonrası oluşan bağışık cevaba benzer Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Ara Toplam
39.90 TL
Kargo
15.00 TL
100 TL ve üzeri siparişlerde ÜCRETSİZ KARGO!
Toplam
54.90TL
60.10 TL daha ekle, kargon bedavaya gelsin!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
1