Reye Sendromu

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 12 Saniye
Reye Sendromu

Reye sendromu nedir?

Reye sendromu çocuklarda ve ergenlerde çok nadir görülen bir hastalıktır. Ortalama yılda 1 milyon çocukta bir görülür, bu yüzden çok bilinen bir hastalık değildir. Nedeni ve oluşum mekanizmaları da çok iyi bilinmediğinden bazen diğer hastalıklarla karıştırılabiliyor.

Belirttiğimiz gibi nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, grip, suçiçeği ya da benzer virüslerin neden olduğu diğer hastalıklar sırasında ya da bu hastalıklardan sonra ortaya çıkıyor.

Reye sendromu çoğunlukla 4 ile 14 yaş arasındaki çocukları etkiliyor. Bahsedilen hastalıklar sırasında kullanılan asprin veya salisilat ailesinden olan ilaçların kullanılması ile ortaya çıktığı düşünülüyor. Bu yüzden yalnızca asprin değil çocuklara, salisilat, asetilsalisilat, asetilsalisilik asit, salisil, fenil salisilat gibi terimler içeren ilaçlar kullanmamak gerekir.

Reye sendromunun belirtileri nelerdir?

Çocuklarda ilk belirtisi genellikle sürekli kusmadır. Bebeklerde kusma yerine ishal olabilir. Diğer belirtiler ise, zaman ilerledikçe bakışların sabitlenmesi, hafıza kaybı, hızlı nefes alma, konuşma bozukluğu, huzursuzluk, halüsinasyon, kanfüzyon, ani saldırganlık gibi belirtilerdir.

Reye sendromunun tedavisi nasıl yapılır?

Reye sendromunun tedavisi hastaneye yatırılarak yapılır. Doktor kusarak kaybedilen sıvıları damar yolundan yerine koyar. Aslında tam olarak bir tedavi yöntemi yoktur. Tedavi destekleyicidir.

Çocuğun bol su içtiğinden veya aldığından, elektrolitlerinin dengede olduğundan emin olunur. Dolaşım ve solunum durumu sürekli gözlenir.

Eğer çocuğun solunumu çok yavaş veya etkili değilse solunum makinalarından destek alınabilir. Çocuğun glükoz metobolizmasını arttırmak için az miktarda insülin, beyinde oluşursa şişliğin indirilmesi için kortikosteroitler ve fazla sıvıdan kurtulmak için diyüretikler verilebilir. Kasılma nöbetleri oluyorsa ilaçlarla giderilir.

Eskiden reye sendromundan kurtulmak çok zordu. Ancak günümüzde kurtulma oranı %80’e kadar yükseldi. Reye sendromunu etkili bir şekilde tedavi edebilmek için erken teşhis edilip vakit kaybetmeden tedaviye başlamak çok önemlidir. Eğer zamanında tedaviye başlanmazsa, beyin hasarı veya engellilik meydana gelebilir ve hatta ölümle sonuçlanabilir.

Çocuklarda özellikle grip ve suçiçeği gibi virüssel bir hastalıktan sonra kusma, davranış değişikliği, yorgunluk gibi belirtiler varsa mutlaka doktora başvurulmalıdır. Aslında bu tip hastalıklardan sonra neredeyse her çocuk bu belirtileri gösterir. Ama yine de reye sendromu olmasa bile tedbiri elden bırakmayıp doktora başvurmak gerekir.

Çocuğunuzu reye’den korumak için:

Yaşı büyümüş olsa da doktora başvurmadan asprin vermemelisiniz.

Emziriyorsanız asprin içeren ilaçlar kullanmamalısınız. Çünkü aldığınız ilaçlar sütünüz vasıtasıyla bebeğinize geçer.

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Sigaranın Emzirme Sürecine Etkileri

Herhalde sigaranın zararlarını duymamış olanınız yoktur. Milyonlarca insanın kendilerine verdiği en büyük zarar olan sigara, bebeğiniz için de tabii ki çok zararlı. Peki, sigara içen bir anne bebeğini emzirmeli mi? Emzirirse bebeğe ne gibi etkileri Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Çocuklarda Balık Yağı Kullanımı

Anneler çocuklarını büyütürken en çok sorun yaşadıkları konulardan birisidir beslenme konusu. Yeterince besleniyor mu? Sağlıklı besinler tüketiyor mu? Yedikleri yeterli mi? İştahsız mı? İştah açıcı şuruplar kilo yapar mı? Balık yağı gerçekten faydalı mı, kilo Devamını oku…

Genel Sağlık

Burun Kanamalarında Ne Yapılmalı?

Burun kanadığı zaman çoğu kişi yanlış hareket etmektedir. Çocuğun burnu kanadığında bir yere uzandırmak veya başı geriye doğru eğmek yanlıştır. Çocukluk çağında sıkça rastlanan bu problem sırasında yapılması gerekenler hakkında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0