Prematüre Bebek Beslenmesi

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 7 Saniye
Prematüre Bebek Beslenmesi

Prematüre bebeklerde sık sık beslenme problemlerine rastlanmaktadır. Hastaneden eve gelindikten sonra prematüre bebeğinizin beslenmesinde dikkat etmeniz gereken püf noktalarına yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Prematüre bebeklerde çeşitli beslenme sorunları doğumdan sonraki dönemde sık sık görülmektedir. Bazen emme, yutma sorunları uzunca bir süre devam edebilir. Bebek yoğun bakım ünitesinde iken ebeveynler de beslenme zamanlarında bebeğin yanında bulundurularak, eve dönüldüğünde bebeği kendi başlarına besleyebilmeleri için eğitilmelidirler.

Prematüre bebeğinizi beslerken dikkat etmeniz gerekenler;

Öncelikle mamanın ısısını mutlaka kontrol etmelisiniz.
Biberonunuzun emziğinin akış hızını ayarlamalısınız.
Anne sütünüzün veya formül mamanızın miktarını doktorunuzun belirttiği ölçülerde hazırlamalısınız. Araştırmalar prematüre bebek annelerinin sütlerinin, normal doğum yapan annelerin sütlerine kıyasla daha fazla protein içerdiğini ve yapısının farklı olduğunu göstermektedir. Yani anne sütünün yapısı bebeğin ihtiyaçlarına göre değişmektedir. Bebeğinizi beslemeniz zor geçen ilk haftalarında ona destek olacaktır. Ancak doktorunuz bebeğinizin aldığı kalorileri arttırmak amacıyla, anne sütü yerine özel bir karışım kullanmanızı da isteyebilir. Bu gibi durumlarda doktorunuza danışarak, karışımınıza anne sütünüzü de ekleyebilirsiniz. Eğer bir süreliğine bebeğinizi emzirmeyecek olursanız, sütünüzü sağmaya devam ederek kesilmesine engel olabilirsiniz. Sağdığınız sütü, buzlukta 3 ay kadar saklayabilirsiniz.
Bebeğinizi beslerken başını 45 derecelik açı ile tutmalısınız.
Bebeğinizin beslenmesini 30 dakikadan uzun tutmamalısınız. Çünkü beslenme süresi uzadıkça, öğün sayınız azalır. Bu da bebeğin kilo kaybı yaşamasına sebep olur.
Prematüre bebeklerin çene kasları tam olarak gelişmemiş olabilir. Bu yüzden beslenme sırasında çabucak yorularak uykuya dalabilirler. Parmağınızla bebeğinizin çenesine destek olarak ona yardımcı olabilirsiniz.
Bebeğiniz emmeye başladığında aktif olarak emer ardından uykuya geçerse bu çene kaslarının gelişmediği için değil, gazı olduğu içindir. Bebeğinizi beslemeden önce gazını çıkartabilirsiniz.

Bebeğinizin cilt rengine dikkat etmelisiniz. Sağlıklı bebeklerin cilt tonu pembedir. Eğer bebeğinizin cildi sararır veya soluklaşırsa doktorunuza danışmalısınız.

Prematüre bebeğinizin beslenmesi sırasında ağız veya burnunun çevresinde morarma veya vücudunda renk değişikliği gözlemlerseniz, beslemeyi kesmeli ve doktorunuza danışmalısınız.

Prematüre bebeğinizi besledikten sonra yapmanız gerekenler;

Prematüre bebeklerde beslenme sonrasında aspirasyon yani nefes almayla birlikte mide içeriğinin solunum sistemine çekilmesi sıklıkla görülen bir durumdur. Buna dikkat etmelisiniz.
Bebeğinizi yatırırken vücudu ile birlikte yaklaşık 10 derecelik açı ile başını yüksek tutabilirsiniz. Bunu yastık kullanmak yerine, yatağının altına battaniye vb. yükselticiler kullanarak yapmalısınız.

 

Kaynak: www.pudra.com

İlk Yayın Tarihi: 28 Şubat 2018 @ 23:30

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Sigaranın Emzirme Sürecine Etkileri

Herhalde sigaranın zararlarını duymamış olanınız yoktur. Milyonlarca insanın kendilerine verdiği en büyük zarar olan sigara, bebeğiniz için de tabii ki çok zararlı. Peki, sigara içen bir anne bebeğini emzirmeli mi? Emzirirse bebeğe ne gibi etkileri Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Çocuklarda Balık Yağı Kullanımı

Anneler çocuklarını büyütürken en çok sorun yaşadıkları konulardan birisidir beslenme konusu. Yeterince besleniyor mu? Sağlıklı besinler tüketiyor mu? Yedikleri yeterli mi? İştahsız mı? İştah açıcı şuruplar kilo yapar mı? Balık yağı gerçekten faydalı mı, kilo Devamını oku…

Genel Sağlık

Burun Kanamalarında Ne Yapılmalı?

Burun kanadığı zaman çoğu kişi yanlış hareket etmektedir. Çocuğun burnu kanadığında bir yere uzandırmak veya başı geriye doğru eğmek yanlıştır. Çocukluk çağında sıkça rastlanan bu problem sırasında yapılması gerekenler hakkında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0