Periyodik Ateş Sendromu Nedir?

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 10 Saniye
Periyodik Ateş Sendromu Nedir?

Periyodik ateş sendromu daha çok 2 ile 5 yaş arası çocuklarda görülmektedir. Genellikle 41 dereceyi gören ateş, boyunda şişlik, ağız içinde aft ve faranjit eşlik eder.

İlk okul çağına kadar çocuklarda bir çok hastalık görülür. Bu hastalıklardan en sık görülen ise üst solunum yolu hastalıklarıdır. Bir çocuk yılda 9 defa üst solunum yolu enfeksiyonu geçirebilir. Bunların büyük çoğunluğu ise viral kaynaklıdır. Çok sık ateşli hastalık geçiren çocuklarda eğer ateş döngüselse periyodik ateş sendromu akla getirilmelidir. PFAPA yani periyodik ateş sondromu aftöz stomatit, faranjit ve adenit olarak tanımlanmaktadır.

Periyodik Ateş Sendromunun Belirtileri Nelerdir?

En belirgin özelliği döngüsel ateş atalarıdır. Çocukta ateş aniden başlar ve 38.9-41 derece arasında seyreder. Ateş çoğunlukla 7 günden uzun sürmez, yaklaşık 3 ila 6 gün devam eder. Ateş döngüsü ise, ortalama 28 gün olmakla birlikte, 26 ila 30 gün arasında değişir. Bir çocukta yılda ortalama 11-12 defa ateş atağı görülmektedir. Çocuk hem sağlıklı görülür hem de normal büyüme ve gelişimine devam edebilir. Çoğunlukla ateşe ağız içinde aftöz ülserler eşlik eder. Klinik olarak teşhis konulabilir ve en az 3 defa ateş atağının belgelenmesi gerekir.

Steroid tedavisi yapıldığında ateş atağının yanıt vermesi de bir tanı kriteridir. Bu hastaların boğaz kültürlerinde genellikle beta-hemolitik streptokok mikrobu üremesi olmaz, üreme varlığı ise bu sendromun olmadığı anlamına gelmemelidir. En az 3 ateş atağı, faranjit ve ağrılı boğaz şişliği ya da ağız içinde aftöz ülser, normal büyüme ve gelişmesi olan, ateş atakları arasında sağlıklı görünen çocuk varlığı ile tek doz steroid tedavisi sonucu semptomların düzelmesi gibi durumların varlığında PFAPA’nın düşünülmesi gerekir.

Çocuklarda ateş atakları 4-8 yıl kadar sürebilir. Çocuk büyüdükçe ise bu atakların sıklığı azalır. Ardından kendiliğinden düzelir, kesin bir tedavisi yoktur.

Atakların tedavisinde steroid kullanılmaktadır. Steroid kullanımı bir sonraki ateş atağını önleyemez. Doktorunuzun uygun göreceği bazı durumlarda bademciklerin alınması da atakları önleyebilir.

Periyodik ateş sendromu bazen ailevi akdeniz ateşi hastalığı ile karıştırılabilir. FMF yani ailevi akdeniz ateşi düzensiz ataklarla görülür ve daha çok büyük çocuklarda ortaya çıkar. Ateş ise 12 ila 36 saat sürüp kendiliğinden düşer ve 38-40 derece arasında olur. FMF’de göğüs, eklem ve karın ağrıları görülmektedir. Ailevi akdeniz ateşi hastalığının mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir. Aksi halde, öncelikle böbrek olmak üzere iç organlara zarar verebilir.

Kaynak: www.memorial.com.tr

İlk Yayın Tarihi: 9 Haziran 2018 @ 17:04

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Sigaranın Emzirme Sürecine Etkileri

Herhalde sigaranın zararlarını duymamış olanınız yoktur. Milyonlarca insanın kendilerine verdiği en büyük zarar olan sigara, bebeğiniz için de tabii ki çok zararlı. Peki, sigara içen bir anne bebeğini emzirmeli mi? Emzirirse bebeğe ne gibi etkileri Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Çocuklarda Balık Yağı Kullanımı

Anneler çocuklarını büyütürken en çok sorun yaşadıkları konulardan birisidir beslenme konusu. Yeterince besleniyor mu? Sağlıklı besinler tüketiyor mu? Yedikleri yeterli mi? İştahsız mı? İştah açıcı şuruplar kilo yapar mı? Balık yağı gerçekten faydalı mı, kilo Devamını oku…

Genel Sağlık

Burun Kanamalarında Ne Yapılmalı?

Burun kanadığı zaman çoğu kişi yanlış hareket etmektedir. Çocuğun burnu kanadığında bir yere uzandırmak veya başı geriye doğru eğmek yanlıştır. Çocukluk çağında sıkça rastlanan bu problem sırasında yapılması gerekenler hakkında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0