Otizmli Bireyler Neden Göz Teması Kurmaktan Kaçınır?

Yazar: Fatma Nur Olcay -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 9 Saniye
Otizmli Bireyler Neden Göz Teması Kurmaktan Kaçınır?

Otizmli bireylerde sık görülen bir davranıştır, göz teması kurmaktan kaçınmak. Otizmli bireyler göz teması kurmanın kendilerini rahatsız hissettirdiğini belirtmektedir. Hatta bazıları göz temasının kendilerini ‘yaktığını’ bile düşünmektedir. Nature Scientific Reports’da yayımlanan bir araştırmada, bu davranışın gerçekleşmesinde rol oynayan beyin mekanizmalarını açıklığa kavuşturmak için çalışma yürüttüler. Otizmli bireylerin göz teması kurmaktan kaçınmasının sebebi olarak, umursamamazlık düşünülmekteydi.

Ancak araştırma sonuçları sebebin umursamamazlık değil, göz teması kurma esnasında beynin bir bölümünün aşırı aktifleşmesinden kaynaklanan aşırı uyarılması azaltmaktan kaynaklandığı tespit edildi. Bu araştırmanın anahtarı yeni doğan bebeklerde yüzlere doğal yönelmeden sorumlu olan ve duygu algısında önemli olan beynin korteks altı sisteminde yatmaktadır. Korteks altı sistem göz teması ile aktive edilebilir. Daha önceki araştırmaların sonuçlarına göre, otizmli bireyler direkt bakış ve duygusal ifadelerden ortaya çıkan etkilete karşı aşırı duyarlılar.

Önceki araştırmaların sonuçlarını daha ileriye götürerek, bilim insanları otizmli bireylerin farklı duyguları taşıyan yüz ifadelerine baktıklarında neler olduğu araştırdılar.

Fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme (fMRI) kullanılan bu çalışmada bilim insanları otizmli bireylerin ve kontrol grubunun korteks altı sistemindeki yüz işleme bileşenlerinin aktivasyon farklılıklarını ölçtüler. Araştırmaya katılan otizmli bireyler, iki gruba ayrıldı. Hem bütün olarak yüze hem de yalnızca göz bölgesine bakılarak araştırma gerçekleştirildi.

Sonuçta yalnızca göz bölgesine bakıldığında, yüksek aktivasyon gözlemlendi. Bu durum özellikle korkutucu yüzlere ve mutlu, sinirli, nötr yüzlere bakarken tespit edildi.

Çalışmanın bulguları, otizmli bireylerde beynin uyarıcı ve inhibe edici sinyal ağları arasında bir dengesizlik olduğu hipotezini destekliyor. Beyindeiki grup  temel olarak nörotransmitter madde bulunur, bunlar uyarıcı ve inhibe edicidir. Sinapslarda bu iki farklı grup nörotransmitter madde ile sinyallerin bazıları artırılırken bazıları azaltılır. Muhtemelen çeşitli genetik ve çevresel nedenlerin sonucunda bu iki nörotransmitter madde arasında ortaya çıkabilecek bir dengesizlik, yüz algılamasında yer alan korteks altı devredeki uyarıcı sinyalleri güçlendirebilir. Bu durum, göz temasına karşı normal olmayan reaksiyonla, doğrudan bakıştan kaçınmayla ve dolayısıyla da sosyal beyindeki normal olmayan gelişmeyle sonuçlanabilir.

Otizmli bireylerin gözlere bakmaktan kaçınmasının sebebinin bulunması, bu bireylere karşı geliştirilecek davranışlar açısından oldukça önemlidir. Uygulanacak davranış terapilerinde, otizmli çocukların birilerinin gözlerine bakmaya zorlanması, aşırı anksiyeteye yol açabilir. Bunun için, bu alışkanlığı yani göz teması kurabilme alışkanlığını yavaş yavaş kazanmalarını sağlayabilecek şekilde bir yaklaşım üstesinden gelmelerine yardımcı olur.

 

Kanyak: www.bilimfili.com

 

İlk Yayın Tarihi: 23 Mart 2018 @ 12:41

Fatma Nur Olcay

Yazar: Fatma Nur Olcay

ODTÜ İdari İlimler akademisi İşletme Bölümünü bitirdikten sonra 1990 yılına kadar özel sektörde tekstil ihracatı konusunda çalışan F.Nur Olcay, 1990 yılında ilk şirketi Alpteks Ltd. kurarak 2009 yılına kadar tekstil ham maddeleri konusunda ithalat-ihracat mümesilliği yapmıştır.

Sonrasında mezun olduğu İstanbul Erkek Lisesi Eğitim Vakfı (IELEV ) ile yolları kesişmiş ve 2010 yılında bu vakfa hazırladığı sağ beyin odaklı erken eğitim projesi doğrultusunda erken eğitim alanında 0-48 ay erken ev eğitiminin bebek gelişimindeki öneminin farkına vararak, bu doğrultuda global araştırmalarını yapmanın akabinde 2013 yılında Sevgili Bebek E Eğitim Hizmetleri Ve Ticaret Ldt. Şti kurarak erken eğitim sektörüne adım atmıştır.

Bugün sosyal medyada yüz binlerce takipçiyi aşan sevgilibebek.com’un kurucusu olan Nur Olcay işbirliği yaptığı çeşitli uzmanların denetiminde oluşturulan jenerik ürün grubu SevgiliBebek Zeka Kartları ile bugüne kadar ülkemizde 70.000 in üstünde aileyi doğumdan itibaren sunulabilecek, erken ev eğitimi ile tanıştırmıştır.

Türkiye’de kitlelere 0-48 ay döneminin önemini anlatmak ve bu dönemde zihinsel duruluğun kıvrak bir zeka kazanımının ve travmasız bir gelişmenin ileriye yönelik daha olumlu bir kişilik anlamına gelebileceğini duyurmak adına sevgilibebek.com bünyesinde çalışmalarını sürdürmektedir.

email: [email protected]

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Ebeveyn-Çocuk İlişkisinde Kaliteli Vakit

Ebeveynin dikkat ve ilgisini tamamen çocuğa verdiği, her iki tarafın da keyif alarak beraber geçirdiği süreye ebeveyn-çocuk ilişkisinde “kaliteli vakit” denmektedir. Her ne kadar ilerleyen yaşlarda arkadaş ilişkileri ön plana çıkıp ebeveynler çocuklarıyla ilişkilerinde kendilerini Devamını oku…

Genel Sağlık

Aktif İmmünizasyon (Aşılama)

AKTİF İMMÜNİZASYON (Aşılama): Mikrorganizmanın tamamının ya da belirli işlemlerden geçmiş parçalarının (toksoid, pürifiye antijen, ya da genetik mühendisliği ile üretilmiş antijen) canlılara verilmesiyle, onlarda önemli bir sorun oluşturmadan doğal enfeksiyon sonrası oluşan bağışık cevaba benzer Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocukların Neden Minimalizme İhtiyaçları Vardır?

Çocukken öyle bir dolabım vardı ki, kapağını açmak risk olabilirdi. Çünkü içinde kıyafetler, oyuncaklar ve daha bir sürü şeylerden oluşan koca bir yığın vardı. O zamanlar farkında değildim ancak şimdi görebiliyorum; Bir çocuk olarak minimalizme Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0