Montessori Çocuk Odası Kurulumu

Yazar: Fatma Nur Olcay -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 59 Saniye
Montessori Çocuk Odası Kurulumu

Montessori felsefesi ülkemizde hızla yayılmaya başladı. Ebeveynler için montessori eğitimi hem dikkat çekici, hem de bir o kadar katı kuralları olan, yalnızca gelir düzeyi yüksek ailelerin uygulayabileceği bir yöntem olarak görüyor. Ancak durum böyle değil. Bu yazımızda montessori felsefesine ilgi duyan anne ve babalarımız için, çocuk odasının nasıl kurulması gerektiği ile ilgili bilgiler paylaşacağız.

Montessori odaklı çocuk odalarında 3 önemli unsuz; Erişilebilirlik, sadelik ve ilgi alanıdır.

Erişilebilirlik

Öncelikle erişilebilirlik kavramından başlayalım. Montessori temel felsefelerinden birisi çocuğun kendi kendine yetebilmesidir. Bu yüzden uygun bir çocuk odasında kullanılan eşyaların çocuğun rahatlıkla erişip kullanabileceği şekilde yerleştirilmelidir.

Örneğin yatak. Çocuğun yatağı kendi kendine üzerine çıkıp yatabileceği bir yatak olmalı. Genel yargı çocuğun mutlaka yer yatağının olması gerektiği yönünde. Ancak bu doğru değil. Önemli olan çocuğun yardım almadan kendi başına yatağına yatabilmesi, sabah uyandığında kendi başına çıkabilmesi, beceriksizce de olsa kendi yatağını toplayabilmesidir.

Çocuğun giysileri, ya çocuğa uygun bir yüksekliğe asılmalı, ya uzanabileceği çekmecelere katlanarak konmalı ya da kapı arkası ya da odasında uygun bir yere alçak askılar konarak yerleştirilmelidir.

Kitapları çocuğun rahatlıkla ulaşabileceği ve görebileceği şekilde raflara yerleştirilmelidir.

Her evde çocuğa özel bir banyo mümkün olmayabilir. Bu yüzden çocuğunuz için lavaboya uzanabileceği güvenli bir merdiven bulundurabilirsiniz. Havlusu için uzanabileceği bir askılık koyabilirsiniz. Tuvalete uzanabilmesi için uygun bir yükselti veya çocuğunuz daha küçükse lazımlığı uzanabileceği bir yerlerde olmalıdır.

Sadelik

Montessori felsefesinin önem verdiği bir diğer unsur sadeliktir. Günümüzde bebek odaları aşırı süslü, fazla detaylı, çocuklardan çok yetişkinlerin göz zevkine odaklı olarak yerleştiriliyor. Ancak renklerin ve eşyaların karmaşık olması çocuğun dikkatinin dağılmasına sebep olur. Görsel olarak sade ve organize odalarda ise oyun yoluyla öğrenmeye odaklanabiliyor.

Oyuncaklar

Montessori felsefesinde oyuncakların karışıklığına yer yoktur, bu kaos ortamı, çocuğun kafasını karıştırır ve dikkat dağıtarak oyuncaklara erişimi engeller. Bu nedenle oyuncaklar gruplandırılarak her bir grup oyuncak alçak raflara yerleştirilir. Örneğin yapboz oyuncakları ve arabalar birbirinden ayrılmalıdır. Oyuncaklar karton ya da bez kutular içinde birbirinden ayrılarak gruplandırılabilinir.

Bir çoğumuz, çocuğumuzun ihtiyacından fazla oyuncağı olduğundan ya da bazı oyuncakları ile bir kere oynadıktan sonra bir kenara atarak bir daha oynamadığından şikayetçiyizdir. Böyle durumlarda çocuğunuzun yaşına göre küçük kalacak oyuncakları tanıdıklarınıza ya da ihtiyacı olanlara vermeniz daha doğru olacaktır. Bir diğer yöntem olarak da, oynamadığı oyuncakları bir kenara kaldırarak çocuğunuzun erişiminden uzak tutun, bir süre sonra sık oynadığı oyuncaklar yerine daha önce oynamadığı oyuncakları çocuğunuza sunun. Çocuğunuz bu eski oynamadığı oyuncakları yeniden bulmuş gibi sevinebilir.

Ayrıca çocuğunuza oyuncak seçerken tek fonksiyonlu oyuncaklar yerine çok fonksiyonlu oyuncaklar almanız daha önemlidir. Böylelikle yaratıcılığı gelişecektir.

İlgi Alanları

Her çocuğun ilgi alanı bir diğerinden farklıdır. Çocuğunuzu düzenli olarak izleyerek ve gözlemleyerek onun ilgi alanlarını keşfedebilirsiniz. Odasının düzenini de bu ilgi alanlarına göre dekore etmeniz önemlidir.

Tüm bunların yanında, çocuğunuza düzenli olmayı da öğretmelisiniz. Çocuğunuz bir aktiviteyi ya da oyunu bitirip diğer oyuna ya da aktiviteye geçmeden önce, bir önceki aktivitenin/oyunun materyallerini yerlerine yerleştirmelidir. Bunu huy haline getirmesi çok önemlidir. Tabi ki her oyundan ya da aktiviteden sonra oyuncaklarınızı çocuğa toplatmak kolay olmayacaktır ancak muhakkak gün sonunda oynadığı tüm oyuncakları çocuğunuz yerlerine geri koymalıdır. Bu düzen hayatının bir parçası olmalıdır. Böylelikle görev ve sorumluluk duygusu daha da gelişecektir.

Montessori ev aktivitelerinin bir kısmı yerde bir kısmı ise masada oynanır. Bu nedenle odasını dekore ederken yerde aktivite yapabileceği bir geniş alan bırakmanız önemlidir. Ayrıca çocuğunuzun boyuna göre alçak bir sandalye ve masa temin ederseniz oyunlarını daha keyifli oynayacaktır.

Çocuğunuzun odasına özel ilgi alanı köşeleri eklemeniz de önemli bir konudur. Örneğin müzik, doğa, sanat, rol yapma gibi kategorize edebileceğiniz oyuncakları ya da materyalleri bir arada farklı köşelere yerleştirmeniz, bu aktivitelerin değerini arttıracaktır.

Yazının görseli mavibebegim blogundan alınmıştır.

İlk Yayın Tarihi: 16 Ekim 2016 @ 17:49

Fatma Nur Olcay

Yazar: Fatma Nur Olcay

ODTÜ İdari İlimler akademisi İşletme Bölümünü bitirdikten sonra 1990 yılına kadar özel sektörde tekstil ihracatı konusunda çalışan F.Nur Olcay, 1990 yılında ilk şirketi Alpteks Ltd. kurarak 2009 yılına kadar tekstil ham maddeleri konusunda ithalat-ihracat mümesilliği yapmıştır.

Sonrasında mezun olduğu İstanbul Erkek Lisesi Eğitim Vakfı (IELEV ) ile yolları kesişmiş ve 2010 yılında bu vakfa hazırladığı sağ beyin odaklı erken eğitim projesi doğrultusunda erken eğitim alanında 0-48 ay erken ev eğitiminin bebek gelişimindeki öneminin farkına vararak, bu doğrultuda global araştırmalarını yapmanın akabinde 2013 yılında Sevgili Bebek E Eğitim Hizmetleri Ve Ticaret Ldt. Şti kurarak erken eğitim sektörüne adım atmıştır.

Bugün sosyal medyada yüz binlerce takipçiyi aşan sevgilibebek.com’un kurucusu olan Nur Olcay işbirliği yaptığı çeşitli uzmanların denetiminde oluşturulan jenerik ürün grubu SevgiliBebek Zeka Kartları ile bugüne kadar ülkemizde 70.000 in üstünde aileyi doğumdan itibaren sunulabilecek, erken ev eğitimi ile tanıştırmıştır.

Türkiye’de kitlelere 0-48 ay döneminin önemini anlatmak ve bu dönemde zihinsel duruluğun kıvrak bir zeka kazanımının ve travmasız bir gelişmenin ileriye yönelik daha olumlu bir kişilik anlamına gelebileceğini duyurmak adına sevgilibebek.com bünyesinde çalışmalarını sürdürmektedir.

email: [email protected]

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Eğitim

İlk 1000 Gün Çok Önemlidir

Çocuklarda beyin gelişimi açısından, ilk anlar önemlidir. Unicef, bir çocuğun yaşamındaki ilk yıllarının önemi ve ilk deneyimlerin beyin gelişimi üzerindeki etkileri konusunda farkındalığı arttırmayı hedefliyor. Doğumdan itibaren ilk 48 ay içerisinde, beyin hücreleri her saniyede Devamını oku…

Sağ Beyin Eğitimi

Başlarken – Montessori Eğitimi

Nur Hanımla “Sevgili Bebek” programı kapsamında 0-48 aylık çocuklar için Montessori yaklaşımı hakkında konuşurken ben hayatın eşzamanlılığının şaşkınlığını bir kez daha yaşıyordum. İlk Montessori eğitimimi ilkokul öğretmenliğinde yaşadığım eksiklikleri tamamlamak için yapmıştım. Daha sonraki eğitimlerim Devamını oku…

Sağ Beyin Eğitimi

Montessori Yönteminde Duyuların Eğitimi

Montessori’ye göre çocuk daha doğumdan başlayarak zihinsel olarak aktif bir varlıktır. Bu nedenle çocuk eğitimine doğumdan itibaren başlanması gerektiğini savunur. Duyu algıları henüz dış belirtiler vermese de hareket etme yeteneğinden yoksun olsa da aktif haldedir. Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0