Çocuğum Isırıyor!

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 2 Dakika 10 Saniye
Çocuğum Isırıyor!

Küçük çocuğunuzun sizi veya bir arkadaşını ısırması şok edici gelse de aslında normal bir durumdur.  Çocukların bağımsızlaşmaya duyduğu aşırı istek, gelişmekte olan dil becerileri sebebiyle kendisini tam olarak ifade edememesi ve dürtülerini henüz tam olarak kontrol edememesi sonucu ısırma, vurma, tekme atma gibi davranışlar sergilemeleri normaldir. Hatta ısırılmayan veya ısırmayan bir çocuk yoktur bile diyebiliriz.

Belli ölçülerde ısırma veya vurma gibi davranışlar çocukluk döneminde kabul edilebilir. Ancak bu sizin olaya tepkisiz kalmanızı gerektirmez. Yaptığı davranışın doğru olmadığını ve duygularını doğru bir şekilde nasıl ifade edebileceğini çocuğunuza öğretmeniz gerekir.

Çocuklar neden ısırır?

Bir yaşından küçük çocukların dünyalarını tanımak için sıkça yaptığı bir davranıştır nesneleri ağızlarına götürmek ve ısırmak.  Hele bir de diş çıkarma dönemlerinde iseler damakları kaşındığı için ellerine geçen her şeyi iştahla ısırırlar. Bu yaş grubu çocuklar için ısırmak endişe uyandıracak bir davranış değildir.

Bir yaşından büyük çocuklarda görülen ısırma hareketinde ise durum biraz daha farklıdır. Ancak yine de 1 yaşından büyük ve ısıran bir çocuğu kötü huylu olarak değerlendirmek yanlıştır. Çünkü çocuklar için ısırmak çeşitli sebeplere tepki gösterebilmek için gerçekleştirdiği, hapşırmak gibi istem dışı bir harekettir.

Genellikle çocuklar duygusal sebeplerle ısırırlar. Şöyle düşünelim; Bizler yetişkin olarak, karşımızdaki kişiyle uyuşamadığımız konularda, burnunu ısırmıyor veya tekme atmıyoruz. Çünkü sözcüklerimiz var ve kendimizi ifade edebiliyoruz. Ancak kelime haznesi tam olarak gelişmemiş, derdini anlatamayan ufaklığınız için bazen durum o kadar can sıkıcı hale gelebilir ki, kendini ifade etmek için elinden gelen en pratik şeyi uygular ve ısırır.

Çocuklar genellikle, sinirli olduklarında, korktuklarında, çok sıkıldıklarında, başarmak istediklerini başaramadıklarında, mutsuz olduklarında ısırırlar. Bazen ısırdıklarında karşılarındaki kişinin ne tepki vereceğini merak ettikleri için de ısırabilirler. Hatta inanması güç olsa da bazı çocuklar çok sevdikleri kişileri de ısırırlar.

Isırmak ne zaman problem haline gelir?

Isırmak elbette ısırılan kişi için o anda problem olmuştur. Ancak her çocuğun ısırabileceğini unutmamak gerekir. Önemli olan bu davranışın sürekli hale gelmemesi. Ayrıca sürekli aynı kişiyi ısırmak da bir problemdir. Isırma aralıklarının sıklaşması da bir problemdir. Isırmak hem çocuğunuz hem de karşısındaki kişiler için bir problemdir. Çünkü çocuğunuz da ısırıldığı için çevresindeki kişiler tarafından dışlanabilir, örneğin kreşteki arkadaşları.

Isıran Çocuklar İçin Neler Yapabiliriz?

Çocuğunuz bir yaşından küçükse; Bir yaşından küçük çocuklar için aslında fazla yapılabilecek bir şey yok. Çünkü çocuğunuz yaptığı davranışın yanlış olduğunu ve söylediklerinizi tam olarak anlayamaz. Anca ısırdığı zaman “a acıdı” diyerek yüzünüzü buruşturmanız zamanla yaptığı hareketin yanlış olduğunu anlamasını sağlar.

Çocuğunuz bir yaşından büyükse;

İlk olarak sakin kalmanız çok önemli, çocuğa asla bağırarak tepki göstermemelisiniz. Aynı zamanda cezalar da caydırıcı olmaz. Çocuğunuz zaten kendisini anlatamadığı için, anlaşılmadığı için ısırılırken bir de ebeveyni tarafından aşırı tepki görürse, kendisini daha da kötü hissedecek. Bu yüzden ısırınca acıdığını, yaptığının yanlış bir davranış olduğunu, tekrarlamaması gerektiğini sakin ancak kararlı bir şekilde açıklamalısınız.

Çocuğunuzun ısırdığı kişiye yardımcı olmalısınız. Isırılan yeri yıkamalı, kanıyorsa ilk yardım yapmalısınız. Isırılan kişi bir çocuksa kucağınıza alarak sakinleştirebilirsiniz. Bunları çocuğunuzun önünde yaparak zor durumda olan kişilere yardım edilmesi gerektiğini öğretirsiniz.

Çocuğunuzun duygularını anladığınızı belirtmelisiniz. Çocuğunuza arkadaşını ısıracak kadar öfkelendiği için üzgün olduğunuzu, onun zor anında yanında olamayıp, yardımcı olamadığınız için üzgün olduğunuzu belirtmelisiniz.

Ardından çocuğunuzun neler hissettiğini öğrenin. Çok küçük çocuklar genellikle duygularını ifade edemezler, ancak çocuğunuz sebebi açıklayabiliyorsa ne ala. Yine de eğer çocuğunuz durumu açıklayamasa da siz konuşarak, sakince açıklayarak ortamdaki gerilimi alabilirsiniz.

Çözüm sunun. Çocuğunuzun neden ısırdığını artık öğrendiğinize göre, karşılaştığı benzer bir durumda ısırmak yerine ne gibi tepki vermesi gerektiğini ona açıklayın. Örneğin arkadaşı oyuncağını vermek istememişse, sırayla oynayabileceklerini açıklayın.

Ancak çocuğunuz örneğin siz işe başladığınız için bu davranışı sergilemeye başladı. Çocuğunuz ısırmasın diye işi bırakamazsınız. Bu ve benzeri durumlarda, çocuğunuzun hatalı bir davranış gösterdiğini ona belli etmeli, ısırılan kişi ile ilgilenmeli, ardından çocuğunuzla konuşarak onu anladığınızı açıklamalı ve çözüm aramalısınız. Elbette işi bırakmanız söz konusu olmayabilir. Ancak hafta sonunda birlikte bazı aktiviteler planlayarak bu davranışın önüne geçebilirsiniz.

Yine de tüm önlemlerinize rağmen ısırma davranışı devam diyor ve hatta artıyorsa, bir çocuk psikoloğuna danışmanız faydalı olacaktır.

İlk Yayın Tarihi: 24 Temmuz 2016 @ 15:36

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocuğunuz Sizi Taklit Ediyor

Çocuğunuzun rahatsız olduğunuz davranışlarını, yargılamadan önce şunu bilmeniz gerekir; Çocuğunuz sizi taklit ediyor! Taklit çocukların öğrenmesindeki en önemli unsuzlardan birisidir. Çünkü çocuk taklitle başta sosyal beceriler olmak üzere dil ve birçok beceriyi öğrenir.  1 yaşından Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Küçük Çocuğunuzun Takıntılarını Anlamak

Küçük çocukların eşyalara, karakterlere, giysilere ve kişilere takıntıları biz ebeveynlere çoğu zaman garip gelebilir. Sürekli belli bir kıyafeti giymek isteyen, gittiği her yere oyuncak hayvanını da götürmek isteyen bir küçük çocuk sahibi ebeveynler bu konuda endişelense Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Bebek Gelişiminde Teknolojinin Rolü

Hepimiz gelişen teknoloji ile beraber bebek ve bebek gelişimi için en iyisini yapmayı istiyor ve bu konuda bir emek sarf ediyoruz. Ayrıca hemen her bebek ve çocuk artık teknolojiye doğmakta ve teknolojiyle iç içe büyümektedir. Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0