Bebek Gelişiminde Teknolojinin Rolü

Yazar: Fatma Nur Olcay -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 15 Saniye
Bebek Gelişiminde Teknolojinin Rolü

Hepimiz gelişen teknoloji ile beraber bebek ve bebek gelişimi için en iyisini yapmayı istiyor ve bu konuda bir emek sarf ediyoruz. Ayrıca hemen her bebek ve çocuk artık teknolojiye doğmakta ve teknolojiyle iç içe büyümektedir. Bebekler ve çocuklar akıllı telefon veya tabletlerle oynamaya bayılmaktadır ve artık telefondaki bir uygulama veya oyunu açıp, oynayan veya kullanan bir bebek görmek sıradan bir hale gelmiş olup, her yerde karşımıza çıkmaktadır. Peki bebeklerimizin teknoloji ile bu kadar haşır neşir olması bebek gelişimi açısından ne kadar iyi? Nasıl bir limit koyulmalı ve neler yapılması gerekli?

Uzmanlar bebeklerin küçük yaştan itibaren uzun süre akıllı telefon, tablet, televizyon veya bilgisayar gibi aletler kullanmasının, bebek gelişimine zararlı olabileceğini söylemektedir.

Özellikle dokunmatik ekranlar bebeklerin tablet veya telefonları kullanmasını fazlasıyla kolaylaştırmaktadır. Ancak doktorlar ekrandan gördükleri dünya üzerinden dünyayı anlamaya çalışmanın bebek gelişimi ve gün geçtikçe gelişip, büyüyen beyinlerine etkisinden endişelenmektedirler. Bebek gelişimi için bebeğin oyunlarını ve etkinliklerini gerçek objelerle yapması ve günde en az üç saat aktif bir şekilde olması çok önemlidir. Bu konuda ailelerin bebeklerini gerçek hayatla daha içli dışlı olmaya teşvik etmesi de büyük önem taşımaktadır.

Bebeğim kaç yaşından itibaren tablet, televizyon vb. aletleri kullanmaya başlamalı?

Bebeklerin televizyon vb. aletleri kullanmaya başlama yaşı sık sık tartışılsa da, bu konuda bilimsel verilerle kanıtlanmış kesin bir veri bulunmamaktadır. Bununla beraber, bebeğin televizyon önünde, çocuk programı, çizgi film vb. seyrederek vakit geçirmemesi konusunda uzmanlar hemfikirdir. Bu süreçte televizyon veya bilgisayar üzerinde yapılan eğitici çalışmalar bebeğin dikkat aralığını geçmemeli, ve bebek kesinlikle ekran başında yalnız bırakılmamalıdır.

Oyun oynamak, başka insanlarla iletişime geçmek ve birlikte faaliyetlerde bulunmak bebeklerin fiziksel, zihinsel ve sosyal gelişiminin en önemli parçalarından biridir. Bebeğinizin ekran başında geçirdiği zamanın onu bu etkinliklerden alıkoymadığına emin olun.

Bebeğimin ekran başında ne kadar kalmasına izin vermeliyim?

2 yaş bebekler ve öncesinin ekran başında hiç vakit geçirmemesi ve gerçek dünyayı tanıması gerekmektedir.

Bunun dışında bebeğinizin ekran başındaki izleme veya oyun oynama süresini 5 ile 10 dakika arasında sınırlayın ve sonrasında ilgisini çekecek, onu eğlendirecek şeyler hazırlayın.

Bebeğinizin ekran başında geçirdiği zamanı iyi değerlendirdiğine emin olun. Pasif şekilde geçen zaman hem bebeğinizi hem de beynini tembelleştirecektir. Yalnız başına, ekranın önünde bebeğinizi çok uzun süre bırakmayın. Eğer bebeğiniz huysuzlanıyor ise onu sakinleştirme görevini siz yerine getirin, bu görevi elektronik bir alete bırakmayın.

İlk Yayın Tarihi: 30 Mart 2016 @ 19:20

Fatma Nur Olcay

Yazar: Fatma Nur Olcay

ODTÜ İdari İlimler akademisi İşletme Bölümünü bitirdikten sonra 1990 yılına kadar özel sektörde tekstil ihracatı konusunda çalışan F.Nur Olcay, 1990 yılında ilk şirketi Alpteks Ltd. kurarak 2009 yılına kadar tekstil ham maddeleri konusunda ithalat-ihracat mümesilliği yapmıştır.

Sonrasında mezun olduğu İstanbul Erkek Lisesi Eğitim Vakfı (IELEV ) ile yolları kesişmiş ve 2010 yılında bu vakfa hazırladığı sağ beyin odaklı erken eğitim projesi doğrultusunda erken eğitim alanında 0-48 ay erken ev eğitiminin bebek gelişimindeki öneminin farkına vararak, bu doğrultuda global araştırmalarını yapmanın akabinde 2013 yılında Sevgili Bebek E Eğitim Hizmetleri Ve Ticaret Ldt. Şti kurarak erken eğitim sektörüne adım atmıştır.

Bugün sosyal medyada yüz binlerce takipçiyi aşan sevgilibebek.com’un kurucusu olan Nur Olcay işbirliği yaptığı çeşitli uzmanların denetiminde oluşturulan jenerik ürün grubu SevgiliBebek Zeka Kartları ile bugüne kadar ülkemizde 70.000 in üstünde aileyi doğumdan itibaren sunulabilecek, erken ev eğitimi ile tanıştırmıştır.

Türkiye’de kitlelere 0-48 ay döneminin önemini anlatmak ve bu dönemde zihinsel duruluğun kıvrak bir zeka kazanımının ve travmasız bir gelişmenin ileriye yönelik daha olumlu bir kişilik anlamına gelebileceğini duyurmak adına sevgilibebek.com bünyesinde çalışmalarını sürdürmektedir.

email: [email protected]

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Küçük Çocuğunuzun Takıntılarını Anlamak

Küçük çocukların eşyalara, karakterlere, giysilere ve kişilere takıntıları biz ebeveynlere çoğu zaman garip gelebilir. Sürekli belli bir kıyafeti giymek isteyen, gittiği her yere oyuncak hayvanını da götürmek isteyen bir küçük çocuk sahibi ebeveynler bu konuda endişelense Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocuklarla Kaliteli Zaman Geçirmek

Çocuğuna yeterince ilgi ve sevgi gösteren ebeveynlerin aklını değişen yaşam koşullarımızla birlikte yeni bir soru daha kurcalıyor. Çocukla kaliteli zaman geçirmek… Ebeveyn olmak sürekli yeni bir şeyler araştırmayı ve öğrenmeyi de beraberinde getiriyor. Çocuğuyla ilgilenen, Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocukların Beyin Gelişimini Etkileyen Faktörler

Bebeklerimizi yetiştirirken şunu unutmamak gerekir, bebek uyanık olduğu her an -belki uyurken de- sürekli bir şeyler öğrenir, bu sebeple onun beyin gelişimine yardımcı olmak bir iş gibi görülmemeli, bebeğinizle her an yaşayabileceğiniz mutlu anların bir parçası olmalıdır. Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0