Çocukların Beyin Gelişimini Etkileyen Faktörler

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 3 Saniye
Çocukların Beyin Gelişimini Etkileyen Faktörler

Bebeklerimizi yetiştirirken şunu unutmamak gerekir, bebek uyanık olduğu her an -belki uyurken de- sürekli bir şeyler öğrenir, bu sebeple onun beyin gelişimine yardımcı olmak bir iş gibi görülmemeli, bebeğinizle her an yaşayabileceğiniz mutlu anların bir parçası olmalıdır.

Beyin diğer organlarımızdan çok farklıdır. Mesela böbreğimiz eğer bir sağlık sorunu ya da genetik faktör yoksa, tam programlanmış bir şekilde gelişir. Ancak beyin böyle değildir. 0-3 yaş arası çocukların beyni dakikada 700 tane yeni sinir hücresini birbirine bağlar. Bu kadar hızlı gelişen bir organizma da, her türlü deneyimden etkilenebilir.

Peki bebeğin beyin gelişimini etkileyen bu faktörler nelerdir?

Bebeklere yüz mimikleri yapmak, yakınlarına hareketli oyuncaklar koymak, 10-15 cm yakınına yaklaşarak konuşmak gibi deneyimler, bebeğin beyin içindeki sinir hücrelerinin bağlantı sağlamasına yardımcı olur.

Bebekleri ne kadar olumlu yönde uyarabilirsek, beyin hücreleri arasındaki bağlantılar da o kadar yoğun olur. Beyin gelişimi üzerine olumlu katkıları olur. Bu olumlu uyaranlar nelerdir?

Beslenme: Anne sütünün faydaları saymakla bitmez. Bebeği emzirmenin yalnızca fiziksel değil ruhsal açlığını da giderdiği ise bir gerçek. Emzirme beyin hücrelerinin akson kısmını kaplayan miyelin tabakasının gelişmesine neden olur. Böylece beyin hücreleri arasında iletişim hızlı ve net olur, beyin ağırlığı yükselir. Eğer annenin fiziksel veya ruhsal olarak bir sorunu yoksa bebeğini emzirmesi çok önemlidir.

Dokunma: Yeni doğmuş bebeğe sevgiyle ve şefkatle dokunmak, sarılmak, bebeğin beynine haz ve mutluluk sinyalleri gönderir.

Görme: Yeni doğan bebeğin görme duyusu henüz gelişmemiştir. Kontrast renkleri daha rahat ayırt edebilir. Bebeklerin görme duyusu en yavaş gelişen bölümdür. Bebekler ilk zamanlar bulanık görür. Bu yüzden bebeğe 10-15 cm emzirme mesafesinde yaklaşarak, konuşmak, melodiler söylemek, yüz mimikleri yapmak, beyin içinde bağlantıların sağlanmasına yardımcı olur.

Duyma: Bebekler henüz doğmadan anne karnındaki 4. aylarında sesleri duymaya başlarlar. Doğduktan sonra ise, sesin geldiği tarafa doğru bakışlarını çevirirler. Bebeğe bakan kişinin bebekle bol bol konuşması, beyin gelişiminde duyma ve kavrama alanlarında irtibat kurmasını sağlar.

Hareket: Hareket etmek, bebeğin motor gelişimini destekler, beyin gelişimi için çok önemlidir. Bu yüzden ebeveynlerin bebeklerine bolca hareket etme fırsatı sunmaları gerekir.

 

Kaynak:www.annebebek.com.tr

İlk Yayın Tarihi: 25 Mart 2018 @ 10:30

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocuğunuz Sizi Taklit Ediyor

Çocuğunuzun rahatsız olduğunuz davranışlarını, yargılamadan önce şunu bilmeniz gerekir; Çocuğunuz sizi taklit ediyor! Taklit çocukların öğrenmesindeki en önemli unsuzlardan birisidir. Çünkü çocuk taklitle başta sosyal beceriler olmak üzere dil ve birçok beceriyi öğrenir.  1 yaşından Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Küçük Çocuğunuzun Takıntılarını Anlamak

Küçük çocukların eşyalara, karakterlere, giysilere ve kişilere takıntıları biz ebeveynlere çoğu zaman garip gelebilir. Sürekli belli bir kıyafeti giymek isteyen, gittiği her yere oyuncak hayvanını da götürmek isteyen bir küçük çocuk sahibi ebeveynler bu konuda endişelense Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Bebek Gelişiminde Teknolojinin Rolü

Hepimiz gelişen teknoloji ile beraber bebek ve bebek gelişimi için en iyisini yapmayı istiyor ve bu konuda bir emek sarf ediyoruz. Ayrıca hemen her bebek ve çocuk artık teknolojiye doğmakta ve teknolojiyle iç içe büyümektedir. Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0