Kardeş Kıskançlığını Engellemek İçin Neler Yapabilirsiniz?

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 9 Saniye
Kardeş Kıskançlığını Engellemek İçin Neler Yapabilirsiniz?

Kıskançlık duygusu insanlarda doğuştan vardır. Özellikle çocuklarda yeni doğan kardeşini kıskanmak çok sık görülen bir davranıştır. Anne ve babaların farkında olmadan yaptığı yanlış hareketler ise kardeş kıskançlığını tetikleyebilir. Eve yeni bir bebek geldiğinde anne ve baba dahil olmak üzere tüm ailenin yeni bebekle ilgilenmesi, kendisinin ihmal edilmesi çocuğun endişelenmesine sebep olur. Çocuk ebeveynlerinin artık kendisini sevmediği gibi yanlış bir yargıya kapılarak kardeşini kıskanabilir.

Çocuk kardeşini kıskandığında yemek yemeyi reddedebilir, çabuk sinirlenir, çok sık ağlamaya başlar, içine kapanıklaşabilir, öfke nöbetleri başlayabilir, kurallara uymamaya başlar, okulda yada kreşte başarısızlık olabilir, hatta daha da ileri durumlarda kardeşine bile zarar vermeye çalışabilir.

Kardeşler arası anlaşmazlıklarda, kardeş kıskançlığı durumlarında anne ve babalara büyük görev düşmektedir.

Daha hamileyken çocuğunuzun kardeşini kıskanmaması için önlemler alabilirsiniz. Kardeşi ile oyunlar oynayabileceğini, birlikte parka gidip çok eğleneceklerini açıklayabilirsiniz. Empati kurabilmesi için doğacak kardeşinin çok küçük olacağını ve aynı kendisi gibi bakıma ihtiyacı olacağını açıklayabilirsiniz. Kardeşi doğduğu zaman kendisini eskisi gibi çok seveceğinizi sık sık tekrar edebilirsiniz.

Eğer yeni doğacak olan bebeğiniz için almanız gerekenler varsa, çocuğunuzun odasında değişiklikler yapacaksanız bunları doğumdan çok önce yaparak çocuğunuzun kendisini dışlanmış hissetmesine engel olabilirsiniz.

Kardeşi doğduktan sonra bebeğin bakımında ufak tefek yardımlar alabilirsiniz. Mesela birlikte mama hazırlamak, bebeğin altını değiştirirken bezi size uzatması gibi.

Çocuğunuzun kardeşini kıskandığını ya da kardeşi olduğu için tavırlarının değiştiğini düşünüyorsanız, onunla konuşarak birlikte endişelerini gidermesini sağlayabilirsiniz.

Kardeşlerin arasında kavga çıkması oldukça normal bir durumdur. Bu durumlarda ebeveynlerin davranışları çok önemlidir. Anne ve baba taraf tutmadan iki tarafı da dinlemeli, çocuklara çözüm sunmalıdır. Ya da çocukların sorunlarını birlikte çözmeleri için de teşvik edebilirsiniz.

Eğer kavga büyür ve fiziksel şiddete dönüşmeye başlarsa duruma derhal müdahale ederek haklı ya da haksız hiçbir şekilde bu davranışın kabul edilebilir olmadığını çocuklarınıza açıklamalısınız.

Sizin olduğu kadar dede, büyükanne, teyzeler gibi diğer aile bireylerinin de tavırları çocuğunuz için önemlidir. Bu yüzden çevrenizdeki kişilere durumun hassasiyetini anlatarak size yardımcı olmalarını rica edebilirsiniz.

Bu dönemde çocuğunuz durumla baş etmek için kendi içinde elinden geleni yapıyor olacaktır. Bunu unutmayarak siz de ona yardımcı olmaya çalışmalısınız. Eğer tüm çabalarınıza rağmen çocuğunuzun sizinle olan ilişkisi bozulmuşsa, depresif ve saldırgansa, kardeşini görmezden geliyorsa bir uzmandan yardım almanız doğru olacaktır.

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

İki Dil Bilen İnsanların Beyninde Daha Fazla Gri Maddeye Rastlandı 

Cerebral Cortex dergisinde yayımlanan yeni bir çalışmaya göre iki dil konuşabilen insanların beyinlerinin yönetici kontrol bölgesinde daha fazla gri maddeye rastlandı. Geçtiğimiz yıllarda, iki dillilik anlayışının oldukça değiştiği bir gerçek. Eskiden iki ana dile sahip olmak Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocuğunuzun İç Sesini Olumlu Bir Şekilde Nasıl Etkileyebilirsiniz?

Hepimizin bir iç sesi vardır. Bazen çok ümitsiz olduğumuz zamanlarda bize ‘Yapabilirsin!’ diyerek güç veren, bazen de ‘Hayır başaramayacağım!’ dememize sebep olan iç ses. Bize bazen güç veren ve bazen de ümitsizliğe kapılmamıza sebep olan Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Bebeklerde Diş Gelişimi

Bebeklerde Diş Gelişimi Ne Zaman Başlar? Bebekler de  diş gelişiminin başlangıcı sanılandan çok önce; hamileliğin ilk haftalarında başlar. Hamileliğin 7. Haftasında uterusta süt dişleri şekillenmeye başlar ve doğuma kadar devam eder. Doğumda bebeğin çene kemikleri Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0