Erken Konuşmaya ve Okumaya Başladıysa Dikkat

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 9 Saniye
Erken Konuşmaya ve Okumaya Başladıysa Dikkat

Bir çocuğun vaktinden önce konuşmaya başlaması, 3 yaşında okumayı ve yazmayı öğrenmesi, küçük yaşta matematiğe aşırı ilgi göstermesi ebeveynleri için çok sevindirici bir durumdur. Çocuklarının zeki olduğunu düşünürler. Ancak, acaba bu durum dil ve konuşma bozukluğunun belirtisi olabilir mi?

Günümüzde bir çok farklı etken ve uyaranla bir arada olan çocuklarımızın bazı sendromlar ve hastalıklarla yüz yüze gelmesi maalesef artmaya başladı. İlk zamanlar çok fazla dikkat çekmeyen ve hatta yukarıda bahsettiğimiz olumlu gözüken etkilerinden dolayı sevindirici olan bu davranışların zamanla bir sendromun habercisi olduğunu görebiliyoruz. Bu sendromlardan birisi de hiperleksidir.

Hiperleksi Nedir?

Zamanından önce gelişen okuma becerisi ile birlikte görülen dil problemleri, sosyalleşme ve öğrenmede güçlük yaşama sorunları olan gruba verilen isme hiperleksi denir.  Bu tip çocukların ebeveynleri bizlere çeşitli şikayet ve ön tanılarla başvurmaktadır. Bu ön tanılar arasında otizm,davranış bozuklukları ve problemlerini sayabiliriz. Hatta bu çocuklar arasında üstün yetenekli çocuklar da bulunmaktadır. Hiperleksi çocuklarda erken okuma yeteneği ezbere dayalıdır. Yani çocuklar okuduklarını ilk zamanlar anlamazlar. Anlama geriden gelir. Bu becerilerini işlevsel kullanamazlar.

Hiperleksi Belirtileri Nelerdir?

Hiperleksinin en dikkat çekici belirtisi erken yaşta kelimeleri tanıma ve okumaya başlamaktır.

Bu çocuklar gördükleri kelimeleri çok hızlı bir şekilde öğrenirler. Alfabeyi ve sayı saymayı çok erken öğrenirler. Çoğunlukla erkek çocuklarda görülür. Yaşıtları ile vakit geçirmek yerine yetişkinlerle birlikte olmayı ve onları dinlemeyi tercih ederler. Hafızaları çok güçlüdür. Kelimelerden çok etkilenirler, televizyondaki kelime oyunlarını izlemekten keyif alırlar.

Bu belirtiler yüksek zeka belirtisi gibi gözükse de, zaman ilerledikçe ve çocukta bazı dil problemleri ortaya çıktıkça ebeveynler endişe duymaya başlarlar.

Hiperleksi ilk zamanlar ebeveynler tarafından yüksek zeka olarak tanımlanır, zaman geçtikçe sorunlar farkına varılmaya başlanır ve bu defa otizm olduğundan şüphe duyulmaya başlanır. Otizm ile hiperleksi arasındaki farkı anlamanın en etkili yolu ise, kelimelerdir. Çocuk eğer kelimelerden fazlaca etkileniyor ve duyarlı davranıyorsa bu hiperleksi habercisidir.

Hiperleksi Tedavisi Nasıl Olur?

Bir pedagog veya psikolog hiperleksi teşhisi koyduktan sonra, çocuğun gelişim dönemi boyunca davranış geliştirme yöntemleri uygulanmalıdır. Bu yöntemler anne ve babaya anlatılır. Bu şekilde yetiştirilen çocuklar, yetişkin hayatlarında hiperleksiden dolayı yara almadan hayatlarına devam edebilirler. Bu çocukların sosyalleşebilmesi için ortamlar yaratılması da önemlidir. Diğer çocuklar gibi normal okullarına devam edebilirler fakat, eğitimlerinde ufak tefek değişiklikler yapılır.

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocukların Neden Minimalizme İhtiyaçları Vardır?

Çocukken öyle bir dolabım vardı ki, kapağını açmak risk olabilirdi. Çünkü içinde kıyafetler, oyuncaklar ve daha bir sürü şeylerden oluşan koca bir yığın vardı. O zamanlar farkında değildim ancak şimdi görebiliyorum; Bir çocuk olarak minimalizme Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocuğunuz Sizi Taklit Ediyor

Çocuğunuzun rahatsız olduğunuz davranışlarını, yargılamadan önce şunu bilmeniz gerekir; Çocuğunuz sizi taklit ediyor! Taklit çocukların öğrenmesindeki en önemli unsuzlardan birisidir. Çünkü çocuk taklitle başta sosyal beceriler olmak üzere dil ve birçok beceriyi öğrenir.  1 yaşından Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Küçük Çocuğunuzun Takıntılarını Anlamak

Küçük çocukların eşyalara, karakterlere, giysilere ve kişilere takıntıları biz ebeveynlere çoğu zaman garip gelebilir. Sürekli belli bir kıyafeti giymek isteyen, gittiği her yere oyuncak hayvanını da götürmek isteyen bir küçük çocuk sahibi ebeveynler bu konuda endişelense Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0