Bebeklerde Yürümenin Gecikmesi

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 32 Saniye
Bebeklerde Yürümenin Gecikmesi

Ebeveynler bebeklerinin bir an önce yürümeye başlamasını isterler. Başını ilk dik tuttuğu an gibi anlar çoğu anne babanın aklında değilken, o ilk adımlar hiç unutulmaz.

Bebeklerin ortalama 10-13. aylar arasında yürümeye başlaması beklenir. Ancak her bebeğin kendine özgü olduğunu, gelişim aşamalarının da farklılıklar gösterebileceğini unutmamak gerekir. Bazı bebekler 9. ayda yürümeye başlamışken bazıları 17 atta 18. ayda başlayabilirler yürümeye.

Bir bebek 3. ayda başını dik tutamıyorsa, 6-7. ayda desteksiz oturamıyorsa bir gelişim geriliğinden bahsedilebilinir. Ancak yürümeye başlaması için böyle dar bir sınırlama yoktur.

Bebeğin yürümeye başlamamasının pek çok sebebi olabilir. Boy kilo oranı, erken doğup doğmaması gibi pek çok sebep bebeğin, herhangi bir anormallik olmadan geç yürümesine sebep olabilir.

Yürümeyen çocuğun, diğer gelişim aşamalarında herhangi bir sorun yoksa, doktorun yaptığı fizik ve nörolojik muayenede de sorun yoksa, çocuk 18 aylık olana kadar endişe edilecek bir durum yoktur.

Bebeğin Yürümesi Neden Gecikir?

Emekleme konusunda başarılı olan bebeklerin yürümesi geç kalabilir. Bebek emekleyerek gitmek istediği yere daha hızlı gidebileceğinin farkındadır ve bu yüzden yürümeyi tercih etmez.

Aşırı korumacı ebeveynler de bebeklerinin yürümesinin geç kalmasına neden olabilirler. Düşüp yaralanacakları korkusu ile sürekli kucaklarında taşımaları ya da mikrop kapacağı endişesi ile yere bırakmamaları bebeğe pratik yapması için fırsat vermez. Bu da elbette yürümesinin geç kalmasına neden olur.

Fazla kiloları bebeğinizin yürümesinin gecikmesine neden olabilir. Boyuna göre kilosu fazla olan bebekler, yürümekte zorlandıkları için yürümek istemezler. Eğer bebeğinizin kilosu fazlaysa, çocuk doktorunuzla iletişim halinde olarak, kilosunu kontrol altında tutmaya çalışmalısınız. Bebeği ihtiyacı olandan fazla yedirmek, doyduğu halde yedirmeye çalışmak yanlıştır. Tombul bebekler hem sevimli hem de sağlıklı gözükseler de, fazla kilonun yürüme gecikmesinin dışında başka hastalıklara da sebep olabileceğini unutmamalısınız.

Bebeğinizin yürümek için sebebi olmayabilir. Şöyle açıklayalım, her istediği önüne getirilen bebek yürümek için çaba sarf etmez, çünkü ihtiyacı yoktur. Bu da yürümesinin gecikmesine neden olabilir. Bebeğinize eşyalara, oyuncaklara uzanması için fırsat vermelisiniz, yürümeye çalışması için sebep vermelisiniz.

Bebeğimin yürümesi için neler yapabilirim?

Bebek yürümesi için teşvik edilmelidir. Elinden tutulara alıştırmalar yapılmalıdır. Gün içerisinde evde ya da parkta birlikte yürüme alıştırmaları yapılmalıdır.

Bebeğin zemini rahatça hissedebilmesi için, çıplak ayak ya da kaydırmaz çoraplarla evin içinde dolanmasına izin verilmelidir.

Dar ve canını yakabilecek ayakkabılar kullanılmamalı, ayakkabı seçimi titizlikle yapılmalıdır. Bu konuda dilerseniz Bebeklerde Ayakkabı Seçimi isimli makalemizden yararlanabilirsiniz.

Yürüteç kullanılmamalıdır. Yürüteç kullanımı hakkında soru işaretleriniz için Bebek Yürüteçlerinin Bebek Sağlığına Etkileri isimli makalemizi inceleyebilirsiniz.

Özellikle kırsal alanlarda, yürümesi geç kalan bebeklere D vit ampül kırılarak içirilir. Maalesef bu ampül, 300000 gibi çok yüksek dozlu D vit içerir, henüz böbrekleri çok hassas bebekler için bu ciddi sonuçlara sebep olabilir. Eğer bebeğinizin yürümesinde gecikme olduğunu düşünüyorsanız, yürümesindeki gecikmenin bacaklarının çapraz olması, içe basması, güvercin  ayak, düz taban gibi sorunlardan kaynaklandığı hakkında endişeleriniz varsa, vakit kaybetmeden doktorunuza başvurmalısınız.

İlk Yayın Tarihi: 23 Ağustos 2016 @ 17:07

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Küçük Çocuklarda Başkaldırma

“Neden?” “İstiyorum ama!” “Beni zorlayamazsın” benzeri küçük çocuk itirazları çoğu zaman ebeveynleri rahatsız edici boyutlara ulaşabilir. Bu yazımızda size bu tip sorulara doğru cevaplarla saatler süren hırçınlık krizleri yaratabilecek gerginliklere yol açmadan konuları nasıl sonlandırabileceğinizin Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Bebeklerde Gelişim Takibi Yapmak Neden Önemlidir?

Dokuz aylık gebelik sürecinde hem anne hem de baba çocuğunu kucağına almak için sabırsızlanır. Doğum sonrasında hem zor hem de keyifli anlar iç içe yaşanır. Bebek büyümeye başladıkça, anne babalar bebeğin temel ihtiyaçlarını karşılamanın dışında, Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

İki Dil Bilen İnsanların Beyninde Daha Fazla Gri Maddeye Rastlandı 

Cerebral Cortex dergisinde yayımlanan yeni bir çalışmaya göre iki dil konuşabilen insanların beyinlerinin yönetici kontrol bölgesinde daha fazla gri maddeye rastlandı. Geçtiğimiz yıllarda, iki dillilik anlayışının oldukça değiştiği bir gerçek. Eskiden iki ana dile sahip olmak Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0