Yeni Doğan Bebeklerde Sünnet

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 10 Saniye
Yeni Doğan Bebeklerde Sünnet

Erkek bebekler, sünnet derisi adı verilen ve penisin üst bölgesini kaplayan bir deri parçası ile beraber doğarlar. Bu deri parçasının alınması işlemine ise sünnet denir. Son dönemlerde özellikle ileride oluşabilecek sünnet olma korkusunu ortadan kaldırmak amacıyla ülkemizde pek çok aile yeni doğan bebeklerini sünnet ettirmektedir. Bazı aileler bebeklerini doğar doğmaz sünnet ettirmek istemekte olsa bile doktorlar yeni doğan bebekleri sünnet ettirmek için en azından 7 gün beklemek gerektiğini söylemektedirler. Bebeğin böbrek ve karaciğer fonksiyonlarının yeterince geliştiği 7 ve 10. günler arası yeni doğan sünneti için en uygun zamanlardır.

Yeni Doğan Sünnetinin Yapılmaması Gereken Durumlar

  • Prematüre veya genel bir sağlık problemi olması. Bu durumda bebekler hastaneyi terk edebilecek duruma gelene kadar sünnet edilemeyebilirler.
  • Penise ait anormallikler bulunması
  • Yeni doğan sarılığı görülmesi gibi nedenler bebeğinizin sünnet edilmesini engelleyebilecek durumlardır.

Sünnet Edilmiş Yeni Doğan Bakımı

Sünnet edilmiş bir yeni doğanın bakımı gözünüzü korkutacak kadar zorlu bir durum değildir. Bebeğiniz iyileşene kadar –yaklaşık olarak 7 ila10 gün arası- yapmanız gerekenler şunlardır.

Temizliğe özen gösterin.

Sünnet edilmiş bir yeni doğanın temizliğine dikkat edilmesi, sünnet edilmemişlere kıyasla daha da önemlidir. Her bez değişiminde, bebeğinizde kalan tüm dışkı parçalarını nazikçe temizleyin. Bunu yaparken ıslak mendil veya bebek mendilleri yerine sabun ve ılık su kullanın. Sonrasında bölgeyi kendi halinde kurumaya bırakın.

Ayrıca bebeğinizin penisi iyileşene kadar sarımtırak bir hal alabilir. Bölgeyi su ve sabun ile her gün temizleyerek temiz tutun ve bezini sık sık değiştirerek, bölgenin enfeksiyon kapmasını önleyin.

Bu ve sonrasındaki göbek bağı tamamen düşene kadarki dönemde bebeğinizin sünger banyolarını atlamayın.

Bebeğinizin İyileşme Sürecine Dikkat Edin

Her tıbbi işlem gibi sünnetin de bir takım riskleri bulunmaktadır. Sünnet sonrası en çok karşılaşılan durumlar kanama ve enfeksiyondur. Yine de bebeğinizin sünnet bölgesinin ilk dönemlerde kırmızı olması veya bölgede sarı bir akıntı olması normaldir. Ancak bebeğinizde aşağıdaki durumlardan herhangi biri varsa mutlaka doktorunuza başvurun.

  • Sürekli devam eden bir kanama veya bezde görülen fazla miktarda kan.
  • 3-5 gün sonra geçmemiş olan kırmızılık
  • Yüksek ateş
  • 1 hafta sonrasında geçmemiş olan sarı akıntı
  • Sünnetten 6-8 saat geçtikten sonra da devam eden, idrar yapmada sorun
  • Bölgede devam eden şişkinlik
Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Pamuktaki Tehlikenin Farkında Mısınız ?

Bembeyaz pamuk çoğumuz için saflığı temsil ediyor; bebeklerimiz için giysi alırken %100 pamuk ürünleri tercih ediyoruz. Bebeğimizin hassas cildi için en doğru tercihi yaptığımızı sanıyoruz. Oysa ki, pamuklu ürünler sandığımız kadar masum değiller. Çünkü hem Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Bebeklerde Diş Gelişimi

Bebeklerde Diş Gelişimi Ne Zaman Başlar? Bebekler de  diş gelişiminin başlangıcı sanılandan çok önce; hamileliğin ilk haftalarında başlar. Hamileliğin 7. Haftasında uterusta süt dişleri şekillenmeye başlar ve doğuma kadar devam eder. Doğumda bebeğin çene kemikleri Devamını oku…

Genel Sağlık

Aktif İmmünizasyon (Aşılama)

AKTİF İMMÜNİZASYON (Aşılama): Mikrorganizmanın tamamının ya da belirli işlemlerden geçmiş parçalarının (toksoid, pürifiye antijen, ya da genetik mühendisliği ile üretilmiş antijen) canlılara verilmesiyle, onlarda önemli bir sorun oluşturmadan doğal enfeksiyon sonrası oluşan bağışık cevaba benzer Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0