Skolyoz Nedir?

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 0 Dakika 56 Saniye
Skolyoz Nedir?

Skolyoz düz olması gereken omurganın S veya C şeklinde olmasıdır. Skolyoz doğuştan olabildiği gibi çocukluk veya ergenlik döneminde de ortaya çıkabilir. Ülkemizde bilinen 2.5 milyon kişide skolyoz bulunmaktadır.

Skolyoz küçük yaşlardan erkek ve kızlarda eşit oranda görünürken, ergenlik dönemine gelindiğinde kızlarda skolyoz oluşma riski 10 kat fazlalaşır.

Skolyoz çoğunlukla estetik görünüm dışında vücuda çok zarar vermez. Fakat ilerleyen skolyozlar günlük aktiviteleri kısıtlayabilir, kalp ve akciğerde kalıcı hasara sebep olabilir, depresyon gibi sorunlara yol açabilir. Önlenebilen bir hastalık değildir, eğer zamanında teşhis edilir ve tedavisi başlarsa, yukarıda bahsettiğimiz sorunların önüne geçilebilir.

Skolyoz Nasıl Anlaşılır?

  • Çocuğun bir omzunun diğerinden yukarıda olması,
  • Kalça kemiklerinde asimetri olması,
  • Çocuğunuz ayakta 45 derece öne doğru eğildiğinde sırtındaki kürek kemiklerinin sağa ve sola doğru yönelmesi,
  • Çocuğunuzun kürek kemiklerinden biri diğerine göre daha belirgin olması,
  • Çocukta aşırı sırt kamburu olması,
  • Çocuğun bir tarafa doğru eğik görülmesi,
  • Çocuğunuz öne doğru kollarını sarkıtarak eğildiğinde, sırtının veya belinin bir tarafı diğer tarafına göre yüksek olması,
  • Çocuğunuz kollarını yana sarkıttığında, bir tarafındaki kolun diğer tarafındaki kola göre vücuduna olan mesafesinin farklı olması

Skolyozun önemli belirtileri arasındadır.

Bu belirtilerden bir veya bir kaçını çocuğunuzda görüyorsanız, mutlaka vakit kaybetmeden doktora gitmelisiniz. Skolyoz ilerlemeden erken teşhis ve tedavisinin yapılması önemlidir.

Skolyozun tanısının konması oldukça basittir. Skolyoz grafisi adı verilen, tüm omurganın tek çekimde, kalça eklemine kadar görülebildiği, ayakta çekilen önden ve yandan grafiler çekilir. Skolyoz tespit edilmesi durumunda, sebebinin anlaşılabilmesi için MR ve BT gibi ek testler istenebilir.

Skolyoz Tedavisi Nasıl Yapılır?

Skolyozun derecesine göre, gözlem, korse tedavisi veya cerrahi müdahale gerekebilir. Skolyoz hastalarının yalnızca %30’u tedavi gerektirir. 20-25 dereceden küçük eğriliklerin olduğu hastalar belirli aralıklarla takip edilir ve egzersiz istenir. Spor yapmak tek başına tedavi oluşturmaz. Doktorun düzenli takibi, sağlıklı ve dengeli beslenme ve gerekirse kullanılan ilaçlar birlikte bir tedavi oluşturur.

İlk Yayın Tarihi: 13 Mayıs 2017 @ 01:34

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Pamuktaki Tehlikenin Farkında Mısınız ?

Bembeyaz pamuk çoğumuz için saflığı temsil ediyor; bebeklerimiz için giysi alırken %100 pamuk ürünleri tercih ediyoruz. Bebeğimizin hassas cildi için en doğru tercihi yaptığımızı sanıyoruz. Oysa ki, pamuklu ürünler sandığımız kadar masum değiller. Çünkü hem Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Bebeklerde Diş Gelişimi

Bebeklerde Diş Gelişimi Ne Zaman Başlar? Bebekler de  diş gelişiminin başlangıcı sanılandan çok önce; hamileliğin ilk haftalarında başlar. Hamileliğin 7. Haftasında uterusta süt dişleri şekillenmeye başlar ve doğuma kadar devam eder. Doğumda bebeğin çene kemikleri Devamını oku…

Genel Sağlık

Aktif İmmünizasyon (Aşılama)

AKTİF İMMÜNİZASYON (Aşılama): Mikrorganizmanın tamamının ya da belirli işlemlerden geçmiş parçalarının (toksoid, pürifiye antijen, ya da genetik mühendisliği ile üretilmiş antijen) canlılara verilmesiyle, onlarda önemli bir sorun oluşturmadan doğal enfeksiyon sonrası oluşan bağışık cevaba benzer Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0