Bebeklerin Gülme Aşamaları

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 17 Saniye
Bebeklerin Gülme Aşamaları

Her bebek doğduğu andan itibaren farklı gelişim aşamaları gösterir. Gülmek bebeklerin ilk sosyal davranışlarıdır. Ebeveynler bebeklerin bir gülücüğünü kaçırmamak için yanından ayrılmaz, ilk gülümsemesini kaçırmamak için evden çıkmak istemezler. Haklılar da, bebeklerin minicik bir gülümsemesi insanın tüm sıkıntısını, yorgunluğunu atmaya yeter.

Bebeklerin gülümsemesi de, tıpkı diğer gelişim aşamaları gibi farklılıklar gösterir. Aşağıda bahsedeceğimiz bebeklerin gülme aşamaları için verilen zamanlar her bebekte farklılık gösterebilir.

  • 0-6 Hafta Arasında Reflekse Bağlı Gülme:

Bebekler doğdukları andan itibaren gülümsemeye başlarlar. Yeni doğan bir bebeğin uykusunda gülmesi ebeveynlerini heyecanlandırır, rüyasında neler gördüğünü düşündürtür. Aslında ilk 6 haftalık dönemde uykuda veya uyanıkken gerçekleşen bu gülümsemeler reflekse bağlıdır. Yani bu gülücükler uykudaki ani irkilme ve el, ayak oynatmaları gibi fiziksel bir reflekstir.

  • 6-8 Hafta Arasında Duyarlı Gülme:

6-8 haftalık dönemle birlikte bebeklerde reflekse bağlı hareketlerden yavaş yavaş istemli hareketlere geçiş olur. Bebeğiniz gördüğü ve beğendiği oyuncak vb. nesnelere, hoşuna giden şeylere –mesela gıdıklanmak, komik yüz ifadeleri, yumuşak bir ses tonu ile konuşmak- karşı gülerek tepki verir. Bebeğinizin yüzünüzü incelemesine izin verir, onun hareketlerini taklit eder ve yumuşak ses tonu ile onunla konuşursanız, onun da sizi taklit etmeye başladığını görebilirsiniz.

  • 6. Ay ile Birlikte Farkında Olunan Gülme:

6. ay ile birlikte bebeğiniz artık daha belirgin gülmeye başlar. Özellikle sürekli çevresinde olan anne, baba, aile büyükleri gibi tanıdığı kişiler tarafından ilgi görmek istediklerinde el ve kollarını hareket ettirerek dikkat çekmeye çalışır ve gülerler. Ayrıca başkaları kendi aralarında konuşurken bebeğiniz de sesler çıkararak ilgiyi kendi üzerine çekmeye çalışır. Bebekler 6. aydan sonra ses tonlarını ayırt edebilirler.

  • 12. Ay ile Birlikte Gelişen Mizah Anlayışı

Bebeklerin dil gelişiminin başlaması ile birlikte mizah anlayışları da gelişmeye başlar. Bebeğinizi güldürmek için anlamsız sesler çıkarabilir, komik yüz ifadeleri yapabilir, komik sakarlıklar yapabilirsiniz. Yaptığınız tüm bu hareketlere dakikalarca gülecektir. 1 yaşıyla birlikte bebeklerin gülücükleri iyice anlam kazanır. Bebeğinizin sizi gördüğü zaman gülümsemesi, sizi gördüğü için mutlu olduğu olduğu anlamına gelir.

Bebeklerin aslına bakılacak olursa gülmek için nedene ihtiyaçları yoktur. Ancak bebekler nelere güler diye bakacak olursak;

  • Tanıdığı aile bireylerinin çıkardığı komik sesler oldukça ilgilerini çeker,
  • Çeşitli taklitler, örneğin komik hayvan sesleri,
  • Komik hikayeler,
  • Oyunlar, örneğin yüzünüzü ellerinizle kapatıp açarak ce-ee oyunu oynayabilirsiniz. Ya da bebeğinizi kucağınıza alarak fış fış kayıkçı oyunu oynamaz da onu bir haylı eğlendirecektir.
Gıdıklanmak bir çoğumuzu olduğu gibi bebekleri de güldürür. Bebekleri aşırıya kaçmadan gıdıklamak gülmelerini sağlar. Elbette ebeveynler bebeklerini nefessiz kalıncaya kadar gıdıklamazlar, fakat unutmamamız gereken şu var ki; her şeyin fazlası zarar.

 

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Fizyolojik Gelişim

Bebeklerde Gelişim Takibi Yapmak Neden Önemlidir?

Dokuz aylık gebelik sürecinde hem anne hem de baba çocuğunu kucağına almak için sabırsızlanır. Doğum sonrasında hem zor hem de keyifli anlar iç içe yaşanır. Bebek büyümeye başladıkça, anne babalar bebeğin temel ihtiyaçlarını karşılamanın dışında, Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Pamuktaki Tehlikenin Farkında Mısınız ?

Bembeyaz pamuk çoğumuz için saflığı temsil ediyor; bebeklerimiz için giysi alırken %100 pamuk ürünleri tercih ediyoruz. Bebeğimizin hassas cildi için en doğru tercihi yaptığımızı sanıyoruz. Oysa ki, pamuklu ürünler sandığımız kadar masum değiller. Çünkü hem Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Bebeklerde Diş Gelişimi

Bebeklerde Diş Gelişimi Ne Zaman Başlar? Bebekler de  diş gelişiminin başlangıcı sanılandan çok önce; hamileliğin ilk haftalarında başlar. Hamileliğin 7. Haftasında uterusta süt dişleri şekillenmeye başlar ve doğuma kadar devam eder. Doğumda bebeğin çene kemikleri Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0