Bebek Kundaklamak Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 2 Dakika 5 Saniye
Bebek Kundaklamak Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Bebeği Kundaklamak Doğru mu?

Geçmişte yeni doğmuş bebeklerin tümü aylarca kundaklanırdı. Fakat son dönemlerde tıp otoriteleri bebeği kundaklamanın kalça çıkığına eğilim yaratması sebebiyle bebeğin kundaklanmasını önermiyor. Oysa günümüzde özellikle batı ülkelerinde bebeği uygun şekilde kundaklamanın karşılaşılabilecek uyku sorunları için faydalı olduğu vurgulanıyor ve hatta bebek kundakları ve bezleri pazarlanıyor. Tüm bunlar karşısında yeni doğum yapmış annelerin tabi ki aklı karışıyor ve ne yapması gerektiği konusunda kararsız kalıyor. Peki sizce bebeklerimizi kundaklamalı mıyız? Siz bebeğinizi kundak yapıyor musunuz?

Bu yazımızda kundağın avantajlarını ve dezavantajlarını inceleyeceğiz.

Öncelikle kalça çıkığı, eklemlerinde gevşeklik olan ve kalça çıkığına gelişimsel eğilimi olan bebeklerde görülüyor. Kalça çıkığına eğilimi olan bebekleri doğumdan sonra bacaklarını mümkün olduğunca ayrık pozisyonda tutarak bu riski önlemiş oluruz. Yani bebeğinizi ilk aylarda iki kat bez ile bezlemeniz bile olası kalça çıkığı problemlerini engellemiş oluyor.

Bebek Ne Zaman Kundaklanır?

Kundak anne karnı hissi yaratıyor.

Bebeğinizi doğumdan itibaren kundaklayabilirsiniz. Böylece bebeğiniz kendini anne karnındaki onu sarmalayan, kapalı ve huzurlu ortama yakın hisseder ve huzurla uyur. Kendini huzurlu ve güvende hisseden bebeğiniz daha uzun süre uykuda kalır ve uyandığında tekrar kendi kendine uykuya geçmesi kolaylaşır.

Ayrıca kesin olarak kanıtlanmamakla birlikte kundaklanan bebekler sırt üstü pozisyondan yüz üstü pozisyona dönemeyecekleri için kundaklamanın ani bebek ölümü sendromu riskini azalttığı söylenebilir.

Bebekler uyurken elleri ve kolları kontrolsüz olarak hareket eder ve bu bebeğin daha sık uyanmasına sebep olur. Kundak yapılan bebeklerde ise moro refleksi yani ellerin ve kolların kontrolsüzce hareket etmesi engelleneceğinden bebek daha uzun süre uykuda kalabilir.

Sürekli tekrarladığımız gibi bebekler rutinleri sever ve uyku öncesi bebeğinizi kundaklamak bir rutine dönüşeceğinden kundak yapmak bebeğinizin uyku ritüelinin bir parçası olur ve bebeğinizin hoşuna giderek uykuya dalmasını kolaylaştırır.

Bebeği Kundaklamanın Zararları Nelerdir?

Kundaklamada Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Bacaklar gergin ve düz tutularak kundak sıkı sarıldığında kalça çıkığı riski artar.
  • Bebeğiniz kendi kendine dönmeye başlamadan yani üç dört aylıkken kundaklamayı bırakmanız gerekir. Çünkü kundaklanan ve yüz üstü yatan bebeklerde ani bebek ölümü sendromu riski çok artmaktadır.
  • Kollarını gevşek bırakmanız ise gevşeyen bezin bebeğin yüzünü örtmesine ve bebeğin nefes alamamasına sebep verebilir ayrıca bebek kendini sarmalanmış hissetmeyeceği için amaca uygun değildir.
  • Kundak yapılan bebeğin vücut ısısının artması sebebiyle sıcaktan bunalma riski artabilir. Bu yüzden kundak yaptığınız bezin terletmeyen ve doğal maddeden yapılmış olmasına dikkat etmenizi öneririz.
  • Sıkı bir kundak ile solunum yolu hareketinin de kısıtlanarak üst ve alt solunum yolu enfeksiyonuna sebep olabileceği ispatlanmıştır.
  • Bebeği beslemek için uyanması bekleniyorsa daha uzun süre uykuda kalacağından beslenme sayısı düşebilir. Bu da yeni doğan bebeğin daha yavaş kilo almasına sebep olur.

İlk Yayın Tarihi: 2 Şubat 2016 @ 15:24

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Sigaranın Emzirme Sürecine Etkileri

Herhalde sigaranın zararlarını duymamış olanınız yoktur. Milyonlarca insanın kendilerine verdiği en büyük zarar olan sigara, bebeğiniz için de tabii ki çok zararlı. Peki, sigara içen bir anne bebeğini emzirmeli mi? Emzirirse bebeğe ne gibi etkileri Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Çocuklarda Balık Yağı Kullanımı

Anneler çocuklarını büyütürken en çok sorun yaşadıkları konulardan birisidir beslenme konusu. Yeterince besleniyor mu? Sağlıklı besinler tüketiyor mu? Yedikleri yeterli mi? İştahsız mı? İştah açıcı şuruplar kilo yapar mı? Balık yağı gerçekten faydalı mı, kilo Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Her Bebek Emekler Mi?

Birçok anne ve babanın bebeğinin gelişiminde heyecanla beklediği aşamaların başında emekleme bulunur. Bebekler genellikle 6. ay ile 10. ay arasında emeklemeye başlarlar. Bu aylarda bebekleri yüzükoyun yere yatırdığınızda kimi komando gibi kendilerini kollarıyla öne çeker Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0