Çocuğum Ağladığında Ne Yapmalıyım?

Yazar: Uzm. Psklg. ve Aile Dnş. Demet Polat -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 21 Saniye
Çocuğum Ağladığında Ne Yapmalıyım?

Çocuklarınız ağladığınızda öncelikle sakin kalmanızda fayda var. Acele bir şekilde onun ağlamasına kıyamama, sesinden rahatsız olma gibi birçok neden ile onun ağlamasını sonlandırmaya çalışmanız, ağlamanın durmasına ve bir sonraki için daha büyük bir etkiyle kendini göstermesine ya da o anda çocuk anlaşılmadığı için ağlaması için yeni bir neden daha oluşmasına sebep olabilirsiniz.

Peki ne yapmak gerekiyor? Öncelikle kendi ağlama öykünüze bakmak gerekiyor. Siz çocukken ağlamanıza nasıl tepkiler alırdınız? Ağladığınızda, bu davranışınız kabul görür müydü? Bir an önce susmanız için mi uğraşırlardı? Ağlamanız hakkında eleştiriler var mıydı? Ağlamak sizin aileniz için ne anlama geliyordu? Toplumun etkisi ne kadardı? Bu tür sorulara verdiğiniz cevaplarda, çocuğunuzun ağlamasına verdiğiniz tepkinizi de anlayabilirsiniz.

Ağlama geçmişiniz birinci basamaktı. İkinci olarak sakin kalmak ve çocuğunuz neden ağlıyor olabilir bunu düşünmek önemli. Çocuklar sebepsiz, şımarıklığından, sizi kullandığı için ya da isteklerini elde etmek için ağlamaz; diyelim ki böyle bunların bile nedenleri vardır. Çocuklar farkındaysanız isteklerini elde etmek için değil, isteklerine hayır dedikten sonra ağlar! Çocuğunuz birçok şeyden etkilenerek ağlıyor olabilir ya da biriktirmiş de olabilir. Açlık, hastalık, doktora gitmek, ilgisizlik, baskı ve kontroller, eleştiriler, eşler arası problemler, yeni kardeş, ayrılıklar, kayıplar…

Nedenini gözden geçirdikten sonra kendinize bir cevap veremeseniz de, ağlamasını kabul etmek ve ağlamasına izin vermek, nedenini biliyorsanız, şefkatle, onu anladığınıza dair bir cümleUykun geldi, huzursuz olabilirsin, ağla biraz iyi gelirsöyleyerek ağlamasının bitmesini bekleyebilirsiniz.

Gergin olduğunu düşünüyorsanız özellikle bebeklerde, kucağınıza alın ve sakinleşmesine yardımcı olun.

Nedenini bilmiyor iseniz de yine aynı şekilde, onunla ilgilendiğinizi gösterin ve “Sanırım, çok üzülmüşsün (ya da kızmışsın, yorulmuşsun gibi), ağla biraz iyi gelir, sakinleşirsin” diyerek ağlamasına izin verin. Ağlaması bitene kadar bekleyin. Çocuklar ihtiyaçları kadar ağlar. Bu sırada sessizce beklemek çok önemlidir.

Ağlamaya kimi zaman tepinme de eşlik edebilir. Bu durumda da yine bunu yapmasına izin vermek çok önemlidir. Bazen de ağlarken çocuk kendine, eşyaya ya da bir başkasına zarar verebilir. Aynı yöntemlere ek olarak zarar vermesine engel olmak için yıpratıcı olmadan sakince kollarından tutabilirsiniz ya da belinden sarılabilirsiniz.

Son olarak, ağlama bittiğinde ağlaması ile ilgili eleştirel ve suçlayıcı tavırlardan uzak kalmak çok önemlidir. Çocuğunuzla sohbet etmeye açık bir ilişkiniz varsa, “Neler yaşadığını anlatmak ister misin” diye sorabilirsiniz.

Sadece ağlamasını kabul etmek ve izin verici olmak bile, çocuğunuzun size güvenmesini kolaylaştıracak ve öfke patlamalarına ve duygularını bastırmalarına (parmak emme, tırnak yeme gibi) yol açmadan çocuğun ağlayarak rahatlamasını sağlayacaktır.

İlk Yayın Tarihi: 8 Aralık 2015 @ 20:28

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocuğunuz Sizi Taklit Ediyor

Çocuğunuzun rahatsız olduğunuz davranışlarını, yargılamadan önce şunu bilmeniz gerekir; Çocuğunuz sizi taklit ediyor! Taklit çocukların öğrenmesindeki en önemli unsuzlardan birisidir. Çünkü çocuk taklitle başta sosyal beceriler olmak üzere dil ve birçok beceriyi öğrenir.  1 yaşından Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Küçük Çocuğunuzun Takıntılarını Anlamak

Küçük çocukların eşyalara, karakterlere, giysilere ve kişilere takıntıları biz ebeveynlere çoğu zaman garip gelebilir. Sürekli belli bir kıyafeti giymek isteyen, gittiği her yere oyuncak hayvanını da götürmek isteyen bir küçük çocuk sahibi ebeveynler bu konuda endişelense Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Bebek Gelişiminde Teknolojinin Rolü

Hepimiz gelişen teknoloji ile beraber bebek ve bebek gelişimi için en iyisini yapmayı istiyor ve bu konuda bir emek sarf ediyoruz. Ayrıca hemen her bebek ve çocuk artık teknolojiye doğmakta ve teknolojiyle iç içe büyümektedir. Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0