Küçük Çocuklarda Kekemelik

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 2 Dakika 49 Saniye
Küçük Çocuklarda Kekemelik

Kekemelik, Gelecekte Çocuğun Yaşamını Olumsuz Etkiliyor

Kekemelik, bireylerin sosyal ve eğitim hayatını olumsuz etkiliyor. Kişi, sosyal çevresinde konuştuğu zaman alay edileceği, dinlenmeyeceği korkusu ile içine kapanıp asosyal birey oluyor. Oldukça hassas ve çocuğun geleceğini etkileyen bu durumda, ailelerin tutumu son derece önemlidir. Unutulmaması gereken; kekemeliğin çoğunlukla geçici olmasıdır. Çocuğun kekemelemesini abartılı bir biçimde karşılamamak ve sükuneti korumak, ailelerin çocukları için yapabileceği en önemli davranışlardır.

Fakat kekemeliğin abartılmamasının gerektiği gibi, yokmuş gibi davranmak da yanlış bir tutumdur. Çünkü çocuğun dünyasında anne ve babası her zor durumunda yanında olan, onu koruyan ve kurtaran kişilerdir. Çocuk kekeme olduğunun farkında olur ve bu yüzden üzgündür. Çocuk bu durumda iken anne ve babasının çocuklarının bu durumunu görmezden gelmesi çocuğun güven duygusunu zedeler.

Çocuğunuzun egzersiz yapabilmesi için onu sürekli konuşmaya teşvik etmemeniz gerekir. Sorularınızı daha çok “Evet” “Hayır” gibi basit cevaplar verilebilen sorulardan seçmeniz çocuğun hazır olmadığı zamanlarda konuşmaya zorlandığını hissetmemesine yardımcı olur. Çocuğunuzu yalnızca o hazır hissettiği zaman dikkatle ve sözünü kesmeden göz kontağı içinde dinlemelisiniz.

Belki çocuğunuzun sözünü kesmiyor, onun yerine cümlelerini tamamlamıyorsunuz, fakat ya ses tonunuz?

Çocuklarımız, söylediklerimiz kadar söylemediklerimizin de farkındalar. Onu dinlerken konuşma sırası size geldiğinde sesinizdeki bıkkınlık veya siniri, siz kelimelere dökmeseniz de çocuğunuz hisseder ve bu da maalesef çocuğunuzun durumunun geriye gitmesine sebep olur. Çocuklarımıza bu hassas dönemlerinde, sözlerimizle olduğu kadar hareket ve tavırlarımızla, ses tonumuzla da yanlarında olduğumuzu hissettirmeliyiz.

Çocuğumuz konuşurken bazen bir kelimede fazlasıyla takılabilir ve zorlanarak acı çekebilir. Böyle bir durumda, anne ve baba olarak sessiz kalmak oldukça zordur. Bu gibi zor durumlarda ses tonunuzda acıma, kaygı gibi ifadelerin olmamasına özen göstererek “ Bu kelime zorladı seni değil mi? Bazen zor olabiliyor farkındayım” demeniz çocuğunuzun yanında olduğunuzu ve onun gayretini takdir ettiğinizi hissetmesine yardımcı olacaktır.

Aslında kekemelik sadece çocuğu kekeme olan ailelerin değil tüm ailelerin üzerinde düşünmesi ve çocuklarını bilinçlendirmesi gereken bir konudur. Çünkü kendi çocuğumuz kekeme olmasa bile okulunda, kreşinde, oyun parkında yani çevresinde kekeme olan bir çocukla karşılaşabilir. Çocukların dünyasında kekemelik dalga geçilen ve kekeme olan çocuğu zor durumda bırakan içine kapanmasına sebep olan bir durumdur. Bu yüzden çocuklarımızı kekemeliğe karşı bilinçlendirerek, kekeme olan çocukların, arkadaşları tarafından dışlanmasına, içine kapanarak asosyalleşmesine, daha da kötüsü kekemeliğinin kalıcı olmasına sebep olabilecek durumlara sokmamaları konusunda aydınlatması, biz ebeveynlerin görevi olmalıdır.

Günümüzde şiddetin, bencilliğin ve duyarsızlığın arttığı bu dönemde geleceğe nazik, düşünceli ve duyarlı bireyler yetiştirebilmemiz için, bu gibi küçük önlemler almak çocuklarımız yani geleceğimiz için büyük adımlar olabilir.

İlk Yayın Tarihi: 20 Nisan 2016 @ 17:47

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Çocuğun Önünde Tartışmak; Bunlara Dikkat Ediyor musunuz?

Uzmanlar çocuklar önünde tartışmamak gerektiğini sık sık tekrar ediyorlar ama bu, hayatın akışı içerisinde her zaman mümkün olmuyor. Tartışmanın kaçınılmaz olduğu kimi durumları çocuğunuzun tanık olduğunu görüp mutsuz olmak yerine, ne yapmanız gerektiğini bilmeniz sizin Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Küçük Çocuklarda Başkaldırma

“Neden?” “İstiyorum ama!” “Beni zorlayamazsın” benzeri küçük çocuk itirazları çoğu zaman ebeveynleri rahatsız edici boyutlara ulaşabilir. Bu yazımızda size bu tip sorulara doğru cevaplarla saatler süren hırçınlık krizleri yaratabilecek gerginliklere yol açmadan konuları nasıl sonlandırabileceğinizin Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Bebeklerde Gelişim Takibi Yapmak Neden Önemlidir?

Dokuz aylık gebelik sürecinde hem anne hem de baba çocuğunu kucağına almak için sabırsızlanır. Doğum sonrasında hem zor hem de keyifli anlar iç içe yaşanır. Bebek büyümeye başladıkça, anne babalar bebeğin temel ihtiyaçlarını karşılamanın dışında, Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Saklambaç Kitabı - Uzayda79.90 TL 29.90 TL
-
+
-
+
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Ara Toplam
1,275.90 TL
Kargo
Ücretsiz!
Toplam
1275.90TL
Alışverişe Devam Et
Sepetim
41