Kolik Bebek ve Bebeği Sakinleştirme Yöntemleri

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 4 Dakika 14 Saniye
Kolik Bebek ve Bebeği Sakinleştirme Yöntemleri


Kolik Neden olur?

Gaz Sancısı

Gaz sancısı, bebeğinizin rahatsız olmasına ve ağlamasına neden olabilir. Fakat gaz sancısı, başlı başına koliğin bir nedeni değildir. Doğru gaz çıkarma teknikleriyle, gazlı bir bebeği sakinleştirmek oldukça kolaydır.

Sindirim rahatsızlıkları

Çocuğunuzun bazı yiyecekleri sindirmek konusunda zorlukları olabilir. Bu bebeğinizi oldukça rahatsız edebilir fakat bu, koliğin tek başına nedeni olarak sayılamaz. Eğer tüm sorun sindirimle ilgili olsa, bebeğiniz her zaman emzirildikten sonra ağlardı. Oysa kolikte emzirilmeyle bağlantısız ağlamalar mevcuttur.

Annenin kaygısı

Anneler , bebeklerin doğumuyla birlikte oldukça stresli bir iş yapmaya başlarlar. Aaynı zamanda, genelde bebekler konusunda deneyimsizdirler ve hata yapmaktan korkarlar. Hata yaptıklarında ise, insanların onları izlediği ve eleştireceği korkusunu duyarlar. Evet, bebeğinizin sizin endişeli olup olmadığınızla ilgili bir ”his” duyabilir fakat bu koliğin temeli değildir. Yani bebeğiniz, siz stresli olduğunuz ve onu sakinleştirmekte yetersiz kaldığınız için kolik olmaz.

Bebeğin mizacının huysuzluğu

Bebeğiniz zor bir bebek olabilir. Duyarlı olabilir ve kolayca sakinleşebilir. Oysa doğuştan getirdiği ve hayatının bir dönemini etkilemesini beklediğimiz ”mizaç özellikleri” koliğin nedeni değildir. Eğer bu koliğin nedeni olsaydı, koliğin 5-6. aylık dönemden sonra da devam etmesini beklerdik.

Ana Rahmi İhtiyacı

Gaz sancıları, hazım sorunlaru, uyku problemleri, emzirmeyle ilgili sıkıntılar ve rutinde bozulmaların hepsi, koliği tetikleyen bir takım öğeler olabileceği gibi, koliğin temelinde, çocuğun doğumdan sonra bir süre daha ihtiyaç duyduğu ama bu ihtiyacının her zaman karşılanmadığı bir ”rahim içine benzer huzur ve ritm”kaybıdır. Bunun anlamı ise, bebeğin anne rahmindeki sıcaklığa, korunmaya ve sarmalanmaya ihtiyaç duyduğudur.

Bebekler 9 ayı belli bir ritmde anne karnında geçirirler. Anne rahmi, onlar için koruyucu bir zar gibidir. Beslenebildikleri, uyuyabildikleri, nefes alabildikleri, kısaca yaşabildikleri bir koruyucu alan. Bebek burada çoğunlukla huzur içindedir. Annenin fiziksel ve zihinsel olarak rahat bir hamileliği varsa bebek orada oldukça mutlu bir hayat geçirir. Fakat doğumla birlikte bebek, bu sakin, sessiz ve huzur verici ortamdan gürültülü ve renkli bir dünyaya gelirler. Bazı bebekler buna daha kolay uyum sağlarken bazı bebekler bu renkli dünyaya uyum sağlamakta zorlanır. Dr. Harvey Karp’a göre, 9 aydan sonra gelen doğum süreci bebekler için erkendir. Bebeklerin , evrimsel bir takım çalışmalara göre anne rahminde fazladan 3 ay daha kalmaları gerektiğini söyler. Böylece doğumdan sonra bazı bebekler, ihtiyaç duydukları fazladan üç ayı bulamadıkları için kolik olurlar.

Harvey Karp, kolikle ilgili kültürel çalışmalar yapmış, koliğin bazı geleneksel doğum sonrası gelenekleri kullanan alt kültürlerde daha az rastlandığını bulmuştur. Harvey Karp’a göre kolik, Endonezya ve Hindistan gibi kültürlerde oldukça az görülmektedir. Bununun nedeninin ise, bebeklerin ihtiyaç duyduğu rahim içi koşulların dışarıda da sağlanması olarak belirtmektedir. Peki bunu sağlamak için ne yapmak gerekmektedir?

İlk Yayın Tarihi: 12 Eylül 2013 @ 21:59

3 “Kolik Bebek ve Bebeği Sakinleştirme Yöntemleri” yorumu;

Bir Kıdemli Anneden İtiraflar · 16 Ağustos 2015 at 15:13

[…] oğlum. Hani derler ya görmemişin oğlu olmuş… işte tam da o havaya girmeye eğilimliydim. Kolik bir bebekti oğlum ve bunu yaşayan tüm anneler neyi kastettiğimi çok iyi anlayacaklardır. […]

Yenidoğanlarda 8 Sağlık Belirtisi · 14 Mayıs 2015 at 22:08

[…] sonra her ebeveyn bebeklerinin nelerden hoşlandığını, gazını nasıl çıkaracaklarını, ağladığında nasıl sakinleştirileceğini öğrenmeye başlar. Fakat “Acaba bebeğim sağlıklı […]

İki Güzel Sayfa | Biri Baba mı dedi / · 9 Ekim 2014 at 09:56

[…] çocuğu olanlar daha doğrusu yeni dönemde çocuğu olanlar bu terime alışıktırlar ” KOLİK […]

Yoruma kapalı.

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Vaka İncelemesi: Ebeveynler Çocukları Ne Kadar Anlıyor?

“Ebeveynler çocukları ne kadar anlıyor?” konusu kreş / anaokuluna danışmanlık yapmaya başladığım günlerden itibaren giderek dikkatimi çekmeye başladı. Etkili iletişim kurmanın yollarından önce seanslarımda ebeveynlere “Çocuğunuz o anda ne hissediyor, ne istiyor, çocuğunuz bu davranışınızla Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

İkizlerle Yaşam

İKİZLERLE YAŞAM Anne olmak gerçekten çok güzel bir o kadar da zor bir duygudur. Kollarınıza verilen küçücük sevimli ve sizin parçanız olan bir canlıyı korumalı, sevginizle beslemeli ve büyütmelisiniz. Anne baba olmanın keyfide buradadır zaten.. Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Sigaranın Emzirme Sürecine Etkileri

Herhalde sigaranın zararlarını duymamış olanınız yoktur. Milyonlarca insanın kendilerine verdiği en büyük zarar olan sigara, bebeğiniz için de tabii ki çok zararlı. Peki, sigara içen bir anne bebeğini emzirmeli mi? Emzirirse bebeğe ne gibi etkileri Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0