Kendini İfade Edebilmesine Yardım Edin

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 10 Saniye
Kendini İfade Edebilmesine Yardım Edin

Çocuklar küçük yaşlardan itibaren kendilerinin ve çevresindekilerin duygularının farkında olurlar. Ancak bu duyguları anlamlandırabilmek ve tanımlayabilmek biraz zaman alır. Duygularını tanımlayabilmek çocuğun kendini kötü hissettiği zamanlarda rahatlamasını sağlar, aksi halde örneğin üzgün olan bir çocuk kendini suçlu hissedebilir. Oysa üzüntü duygusunu bilen ve günlük hayatın bir parçası olabildiğini bilen bir çocuk, üzgün olduğu için kötü hissettiğini ve bunun geçeceğini bilir. Burada çocukların duygularını tanımlayabilmesi ve kendini ifade edebilmeyi öğrenebilmesini öğrenmesi için ebeveynlerinin desteği gereklidir.

Çocuğunuza duygularını tanımlamayı öğretebilmek için en önemli şey empati kurabilmenizdir. Çocuğunuzun duygularının ne olduğunu anlamalı ve bunları kelimeye dökmelisiniz. Araştırmalara göre duyguları isimlendirmek sinir sistemi üzerinde yatıştırıcı bir etkiye sahiptir ve çocuklar duyguları tanımlandığında çok daha kolay yatışabilirler.

Duyguları tanımlayabilmek kadar önemli bir nokta ise, kendi kendine sakinleşebilmeyi öğrenmektir. Duygu patlamaları sırasında kendi kendini sakinleştirmeyi öğrenebilmiş çocuklar ileride, okul, iş sosyal çevre gibi ortamlarda çok daha başarılı olurlar.

Çocuğunuza duygularını tanımlamayı öğretirken, yapmanız gereken hissetmesi gereken duyguları ona söylemek değil, o an hissettiği duygunun ne olduğunu ona açıklamaktır. Çocuğa duygularını anlatabilmesi için gerekli olan kelime dağarcığını oluşturması için yardımcı olmalısınız.

Çocukla empati kurarak hissettiği duyguları onun için ona tanımlamak kolay gibi gözükse de aslında o kadar kolay değildir. Aile içi şiddet, baskıcı bir ortam ve disiplinsiz bir ortamda büyüyen çocuklar için bu çok daha zor bir durumdur.

Duygularını ifade edemeyen, bunun için yardım alamayan ve duyguları göz ardı edilen çocuklar zamanla içe kapanmaya başlarlar ve sorunlu davranışlar sergilerler.

Çocuğumuza duygularını ifade edebilmesi için yardımcı olurken, onun da biz yetişkinler gibi her duyguyu hissedebilme hakkı olduğunu unutmamalıyız.

Çocuğunuzun duygularını sizinle paylaşmasının sizin için ne kadar önemli olduğunu ona hissettirmelisiniz. Böylece çocuk hissettiklerini dile getirmekten çekinmeyecektir, anlaşıldığını hissedecektir. Çocuk ebeveyni ile paylaşa paylaşa duygularını tanımlayabilmeyi ve ifade edebilmeyi öğrenir.

Her zaman olduğu gibi duyguları ifade etme ve kontrol edebilme konusunda da ebeveynler olarak çocuklarınıza örnek olmalısınız. Çocuğunuzun söylediklerinizden çok yaptıklarınızı örnek aldığını unutmamalısınız. Örneğin daha önce çocuğunuzla defalarca sinirliyken sakin kalmak hakkında konuşsanız bile, öfkeli bir anınızda sinirlenip, bağırıp çağırmaya başlamanız, çocuğunuza yanlış örnek olacaktır.

Bazen tüm çabalarımıza rağmen çocuğumuz duygu kontrolü konusunda zorlanabilir, kendisine veya çevresindekilere zarar verebilir, böyle durumlarda bir uzmanda yardım almak en doğrusu olacaktır.

İlk Yayın Tarihi: 18 Kasım 2017 @ 11:49

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Ebeveyn-Çocuk İlişkisinde Kaliteli Vakit

Ebeveynin dikkat ve ilgisini tamamen çocuğa verdiği, her iki tarafın da keyif alarak beraber geçirdiği süreye ebeveyn-çocuk ilişkisinde “kaliteli vakit” denmektedir. Her ne kadar ilerleyen yaşlarda arkadaş ilişkileri ön plana çıkıp ebeveynler çocuklarıyla ilişkilerinde kendilerini Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocukların Neden Minimalizme İhtiyaçları Vardır?

Çocukken öyle bir dolabım vardı ki, kapağını açmak risk olabilirdi. Çünkü içinde kıyafetler, oyuncaklar ve daha bir sürü şeylerden oluşan koca bir yığın vardı. O zamanlar farkında değildim ancak şimdi görebiliyorum; Bir çocuk olarak minimalizme Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocuğunuz Sizi Taklit Ediyor

Çocuğunuzun rahatsız olduğunuz davranışlarını, yargılamadan önce şunu bilmeniz gerekir; Çocuğunuz sizi taklit ediyor! Taklit çocukların öğrenmesindeki en önemli unsuzlardan birisidir. Çünkü çocuk taklitle başta sosyal beceriler olmak üzere dil ve birçok beceriyi öğrenir.  1 yaşından Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0