İlk Hangi Katı Gıda İle Tanıştırmalıyım?

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 5 Saniye
İlk Hangi Katı Gıda İle Tanıştırmalıyım?

Anne sütü ile beslenen bebekler 6. aydan sonra katı gıdalarla tanıştırılırlar. Formül mama ile beslenen bebekler ise, 4. ayda muhallebi ve 5. ayda yoğurt ile tanışabilirler. 6. aydan önce ise meyve ve sebzelerle tanışması önerilmemektedir.

Ancak 6-8 aylık bebeklerin enerjilerinin %70-80’inin hala anne sütünden geldiğini ve bu yüzden bebeğin kilo alımında sorun yoksa 8. aya kadar anne sütünden daha çok faydalanması gerektiğini unutmamalısınız.

Ek gıdalara 1çay kaşığı ile başlamalı ve daha sonra bir bebek öğününe dönüştürmelisiniz.

Bebekleri katı gıdalarla tanıştırırken ilk olarak meyve, sebze, tahıllı yiyecekler ve yoğurt önerilmektedir. Özellikle meyve veya yoğurt ile karıştırılmış meyve ile başladığınızda bebeğinizin bu yiyeceği iştahla yediğini göreceksiniz. Bu güzel bir şey olsa da, bebek daha sonra bir çok sebze ve tadı reddedebilir. Bu yüzden öncelikle ilk olarak sebzelerle başlanması gerektiğini düşünen bir çok uzman vardır.

Başlangıç için en uygun sebzeler ise, kabak, bal kabağı, havuç ve patatestir. Bu sebzeleri buharda haşlayıp içine biraz su ilave ederek püre haline getirebilirsiniz. İlk olarak yiyecekleri bir biri ile karıştırmadan tek bir sebze seçerek başlamalısınız. 3 gün bekleme kuralı olarak bilinen bu yöntem, bebeğinizin katı gıdalara başladığı dönemlerde, yiyeceklere karşı alerjik reaksiyon gösterme olasılığı sebebiyle, hangi yiyecekten kaynaklandığını anlayabilmek için önemli bir kuraldır.

Bebeğinizi 3 gün boyunca gözlemlerken verdiğiniz gıdanın bebeğinizin vücudunda kızarıklıklara veya kabartılara, gaz sancısına, mide ağrısına, kusmaya, ishale vb. sebep olup olmadığını gözlemlemelisiniz. Eğer bu bulgulardan bir ya da bir kaçını gözlemlerseniz verdiğiniz gıdayı kesmelisiniz. 3 hafta kadar sonra aynı gıdadan az miktarda vererek sonucu gözlemlemeli, eğer hala aynı bulguları gözlemliyorsanız bu gıdayı menünüzden çıkarmalısınız.

3 gün bekleme kuralını bebeğiniz 9-10 aylık olana kadar her yeni gıdada uygulamalısınız.

Bebeğiniz için en uygun başlangıç meyveleri, muz, armut, avokado, elma ve şeftali gibi meyvelerdir. Sert meyveleri ilk başlarda buharda haşlayarak yumuşatıp verebilirsiniz.

Bebeğinize verdiğiniz yoğurt hazır olmamalıdır, Günlük olarak mayalamalısınız. Yoğurt da ideal bir ek besindir. Zengin bir kalsiyum kaynağıdır ve süt gibi sindirim problemleri yaratmaz.

Unutmamanız gereken önemli bir nokta daha, bebeğiniz için hazırladığınız besinleri rendelerken, besin değerlerini kaybetmemesi için cam rende kullanmanız gerektiğidir.

 

Kaynak: www.doktoramcam.com, www.webanne.com

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Diğer Menüler

Bebek Emzirme Pozisyonları

Yeni doğum yapmış annelerin en büyük endişelerinden biri bebeğini nasıl emzirecekleridir. Özellikle ilk defa doğum yapmış anneler hem anneliğe alışma, hem bebeğini doğru ve yeteri kadar besleme hem de doğum yorgunluğu ile birlikte moral bozukluğu Devamını oku…

Diğer Menüler

Anne Sütünün Bebeğin Bağışıklık Sistemine Katkısı

Anne sütü her geçen gün üzerinde çeşitli araştırmalar yapılan ve bir çok özelliği ile insanı hayrete düşüren mucize bir besin olarak bilinmektedir. Uzmanların tavsiyelerine göre anne sütü, bebeğin beslenmesinde çok önemli bir yer tutmaktadır ve Devamını oku…

Püreler

Armut Püresi

  Sebze püreleri gibi meyve püreleri de bebeklerin severek yedikleri püre çeşitleri arasındadır. Özellikle armut, elma, muz gibi meyveler bebek mutfağı için olmazsa olmazlar arasındadır. Şekerli yapıları gereği meyveler bebek yemekleri olarak kullanılmaya çok uygunlardır. Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0