Çocuklar, Şeker ve Davranış Problemleri

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 22 Saniye
Çocuklar, Şeker ve Davranış Problemleri

Bütün çocuklar şekeri sever. Evimde yok denecek kadar az yapay şeker bulunduruyorum, fakat yine de çocuklarım şeker bulduklarında kaçırmıyorlar. Çocuklarım şekerin zararlı olduğunu biliyorlar tabi ki, fakat yine de çocuk çocuktur, tatlı şeyleri yemek ister.

Ölçüyü aşmadıkça sorun yok, fakat ölçü nedir, ne kadar şeker çocukların kontrolden çıkmasına sebep olur? Bu sorunun cevabı çocuktan çocuğa değişiklik gösterir.

Bize durum şu: Çoğunlukla %80 sağlıklı besleniriz, mutfak dolaplarının içi sağlıklı ve organik besinlerle dolu. Çocukların sağlıklı yiyecekler ile sağlıksız yiyeceklerin farkını biliyor ve çoğunlukla tatlı ve şekerlemeler konusunda bir özdenetimleri var.

Bir beslenme/yaşam tarzı koçu olduğum için ve sağlıklı beslendiğimiz için, çocuğumun davranışlarındaki değişimleri şekerle ilişkilendirmemiştim. İpuçlarını bir araya getirmeden önce, çocuğumun davranışlarının birkaç gündür değiştiğini ve onun kendisi gibi davranmadığını fark etmiştim. Kızımın konsantrasyonu azalmıştı. Okulda ve evde ödevlerini yaparken dikkatini güçlükle toparlıyordu. Çabuk sinirleniyor ve saldırganlaşıyordu. Oyun oynarken her yeri birbirine katıyordu. Kızımın davranışları bir iki hafta bu şekilde devam etti. İlk zamanlar bunun çocukların gelişim aşamalarından birisi olduğunu düşündüm. Fakat durum ciddileşmeye başladığında kızımın bu davranışlarının altında başka bir şeyler olduğunu düşünmeye başladım.

Bir günlük tutarak kızımın neler yaptığını ve bunları yaparken neler yediğini not etmeye başladım. Sebebini bulmam uzun zaman aldı. Üç dört ay sonra, kızımın tatlı veya abur cubur yediği zaman davranışlarının değiştiğini fark ettim.

Kızımın bu davranışlarının sebebinin aşırı şeker yemekten kaynaklandığını fark edince, meyve dışında şekerli yiyecekler yemesini kestim, sağlıklı şeyler yemesini sağladım. Her türlü yapay şeyi, ev yapımı kurabiyeleri, dondurmayı, organik atıştırmalıkları tüketmeyi kestim ve kızımın bol bol sebze, ev yapımı içecekler ve balık ya da et gibi organik gıdalar tüketmesini sağladım. Bunu yaptıktan iç beş gün sonra kızım normale döndü ve kendisi gibi davranmaya başladı. Sorun bu kadar basitti.

Sağlıksız tatlılar yemenin kızımın sistemi üzerinde bu kadar kötü etkileri olabileceğini öğrenmek benim için şok edici oldu. Şimdi kızımın tükettiği şeker miktarı konusunda çok dikkatliyim ve davranışlarında ufak bir değişiklik gördüğümde şekeri tamamen kesiyorum.

Çocuklarınızın davranışlarını ve konsantrasyon düzeylerini dikkatle takip edin ve değişiklik olduğunda şekeri bir haftalığına kesip neler olduğunu gözlemleyin. Kızım bu davranışları ortaya çıktığında oturup bir sürü abur cubur yemiş olmuyordu, arada sırada katıldığımız doğum günlerinde veya ziyarete gittiğimiz yerlerde pasta tatlı gibi şeyler yemişti yalnızca.

Şekerin her çocuğu farklı etkilediğini ve ölçünün her çocuğa göre farklı olduğunu tekrar etmeliyim. Bir çok gıdada şeker bulunur fakat meyve yemekle şekerleme yemek arasında büyük fark vardır. Aynen organik bitter çikolata ile sütlü çikolata arasında fark olduğu gibi. Sonuç olarak çocuklar ne kadar az yapay şeker tüketirlerse o kadar iyi.

Maria Losseva-Malho

 

Kaynak: www.huffingtonpost.com/maria-lossevamalho/kids-sugar-and-behavioura_b_8482324.html

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Diğer Menüler

Bebek Emzirme Pozisyonları

Yeni doğum yapmış annelerin en büyük endişelerinden biri bebeğini nasıl emzirecekleridir. Özellikle ilk defa doğum yapmış anneler hem anneliğe alışma, hem bebeğini doğru ve yeteri kadar besleme hem de doğum yorgunluğu ile birlikte moral bozukluğu Devamını oku…

Diğer Menüler

Anne Sütünün Bebeğin Bağışıklık Sistemine Katkısı

Anne sütü her geçen gün üzerinde çeşitli araştırmalar yapılan ve bir çok özelliği ile insanı hayrete düşüren mucize bir besin olarak bilinmektedir. Uzmanların tavsiyelerine göre anne sütü, bebeğin beslenmesinde çok önemli bir yer tutmaktadır ve Devamını oku…

Püreler

Armut Püresi

  Sebze püreleri gibi meyve püreleri de bebeklerin severek yedikleri püre çeşitleri arasındadır. Özellikle armut, elma, muz gibi meyveler bebek mutfağı için olmazsa olmazlar arasındadır. Şekerli yapıları gereği meyveler bebek yemekleri olarak kullanılmaya çok uygunlardır. Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
-
+
Saklambaç Kitabı - Uzayda29.90 TL 23.92 TL
-
+
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Ara Toplam
2,983.82 TL
Kargo
Ücretsiz!
Toplam
2983.82TL
Alışverişe Devam Et
Sepetim
106