İkizlerle Yaşam

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 7 Dakika 12 Saniye
İkizlerle Yaşam

…Sayfa 2

ikizler2İKİZLERDE UYKU
Uyku tüm vücudun dinlendiği ve en dingin olduğu zamandır. Beynin yenilenmesi ve tüm organların dinlenmesi için uyku mutlaka gereklidir.

Bebekler ve Uyku Düzenleri

Bebeklerde anne karnında sürekli uyurlar. Yeni doğan bir bebek ortalama günde 20 saat uyur. Aslında anne karnındaki ortamı devam ettirir. 6. Ayından itibaren artık çevre sesleri, ışık, ısı gibi etmenlerle bebek 16-14 saate düşürür uyku aralığını.. 1 yaşında ise uzun bir gece uykusu arkasından da gündüz 2-3 defalık kısa uykularla şekerlemeler yapar bebeğiniz.. 2 yaşından itibaren de artık düzenli uykuya geçmesi gerekli..
İkizlerde uyku düzeni kurmak gerçekten çok yorucudur. Biri uyurken diğeri ağlar, onu susturayım derken diğeri uyanır. Yani kısır bir döngü şeklinde devam eder bu süreç.
İyi ama ikizlere uykuyu nasıl öğreteceksiniz?
Uyku eğitimi konusundaki bilgileri sitede yayınlanmış olan “uyku eğitimi” başlığı altından okuyarak aynen uygulayabilirsiniz. İkizlerde ise farklılığı şunlar;

  • İlk 8 ay mümkünse ayrı odalarda uyutun. İlk zamanlar kazanacakları uyku alışkanlığı diğer zamanlardaki uyku rutinini belirleyeceği için en azından ilk etapta uyku ritüelini kazanması için bu çok önemli..
  • Uyuduktan sonra aynı odada ama aralarında en fazla 1,5 metre olacak şekilde yatırabilirsiniz.
  • Olabildiğince aynı uyku ritüellerini kazandırın. Belli bir ninniyi dinlemek, hafifçe pış pışlamak yada sizin bulduğunuz bir şey.. Kazandıracağınız bu ritüel ileride aynı odada uyurken birinin ağlaması esnasında kullanarak diğerinin de uyumasını tetikleyecektir.
  • Ayakta sallamak yerine olabildiğince anne kucağı yada hafif sallanan beşikleri tercih edin. Bunlar uykularını daha hızlı getirecektir.
  • Uyumaya sakın kesinlikle kucakta dolaştırmayın. Eğer bu rutine alışırsa 2 çocuğu birden bu şekilde uyutmak çok zor ve sıkıntılıdır.
  • Uyuma esnasında biri ağlamaya başladığında olabildiğince aynı ritüelleri kullanın. En iyi ilaç anne yada baba sesinden dinlenen ninnidir. Bu ikisini de rahatlatacaktır.
  • Her akşam bir ikizi anne uyuturken diğerini baba yada yardımcı kişi uyutsun. Diğer gece ise tam tersi.. Vardiyalı dönemeç nöbetleri tutun.
  • Uyku alışkanlıkları geliştikten sonra olabildiğince yataklarında yatmaları konusunda yönlendirin. Eğer gecenin bir vakti sizin yatağınıza gelirlerse odalarına dönüp yataklarında uyumalarını sağlayın.

 

ikiz yemekİKİZLERLE YEMEK
Çocukta yemek yeme arzusunu 3 şey uyandırır…

  1. 1. Yemeği yediği yer,
  2. 2. Yemeği yedirenin tutumu,
  3. 3. Yemek.

 

Aslında bu üç şeyi doğru kullanırsanız çocuğunuzda doğru yemek yeme alışkanlığı kazandırabilirsiniz.
Her şeyden önce şartları kaideleri bir kenara bırakıp şunu kendinize sormanızı istiyorum. “ Birisi bana zorla ve istemediğim bir şeyi yaptırmak istese ne hissederim?”.. Bir çok çocuk için yemek yemek böyle bir duygu maalesef.. Tok iken zorla yemek, oyunu bırakıp yemek, acıkmadan kurulmuş saat gibi düzenli yemek.. Bunlar çocuk için zorlayıcı etkenlerdir.
Özellikle ilk iki yıl bilinçaltı dediğimiz daha sonra hatırlayamayacağımız beyinde alt bir sistem gelişir. Korkularımız, ret ettiklerimiz, arzularımız, bastırdığımız duygularımız.. İşte burada çocuk eğer yemek yeme konusunda zorlanmış ise ya da bu çok önemli bir konu olarak sürekli vurgulanmış ise ileride de bu çocuğun yemekle ilgili sıkıntıları olması hiç şaşırtıcı olmayacaktır. Çünkü bilinçaltına yazılan kod “ yemek yemek zor bir iş”. Bu kod ileride ya tamamen iştahsız ve sürekli yemek seçen bir kişiliğe iter çocuğu.. Yada tam tersi bastırılmaya çalışılan bir duyguya bu da obeziteye imza atar..
Aslında ailenin yemek yeme tarzı da çocuğa yansır. Eğer;

  • Ailenin yemek masası disiplini yoksa ya da ev bireylerinin toplandığı yegane saatse,
  • Yemek ortamı hep gergin geçiyorsa ya da bol muabbetli ise,
  • Annenizden babanızdan öğrendiğiniz gelenekçi beslenme tarzını yaşatıyorsanız,
  • Aile bireyleri yemek konusunda aşırı seçici yada fazla derece de abur cubur tüketici ise,
  • Israrcı ve korumacıysanız
  • yada yada..

İşte işin diğer bir sırrı da burada.. Aslında yemek yeme tarzınız artık çocuğunuzun tarzı da olabilir.
İyi ama ikizlere yemek düzenini nasıl öğreteceksiniz?
Yemekle ilgili ilk 1 yaşa kadarki süreci sitede yayınlanan “küçük yaşlarda beslenme alışkanlığı” bölümünden takip edebilirsiniz. İkizlerdeki farklılığı ise şudur.

  • İkisini de olabildiğince aynı anlarda beslemeyin. İlgi çekmek, sizin ilginizi paylaşmak adına ufak tefek sorunlar çıkabilir. Eğer bebişler bu taktiklerin işe yaradığını anlarlarsa yemek saatleri sizin için bir kabusa döner. Siz birini beslerken diğer bebeğe yardımcınız baksın, sonra diğerini alın ve onu beslerken de diğer eğlensin..
  • Damak tatları farklı olabilir. Zorlamayın. Diğeri yedi buda yemeli gibi bir düşünceye girmeyin.
  • Kaygılarınızı yemek sırasında çocuklara yansıtmayın. Bu onlarda çocuk anoreksayası oluşturabilir.
  • Yemek saatlerini olabildiğince keyifli ve sorunsuz saatlerde tercih edin.
  • Uyumadan önce biberon vermek, emzirmek yada beslemek şeklinde bir ritüel kazandırmayın. Bu alışkanlık ömür boyu devam edebilir.

İlk Yayın Tarihi: 25 Ekim 2014 @ 18:29

3 “İkizlerle Yaşam” yorumu;

Özgün Bir Çocuk Yetiştirmenin Püf Noktaları · 11 Haziran 2015 at 16:13

[…] bir kişiliği ve yapısı vardır. Bunu en iyi tek yumurta ikizlerinde görebiliriz. Tek yumurta ikizlerinin kişilikleri, ilgi alanları, hoşlandıkları kısacası birçok şeyleri farklıdır […]

Ceninin Büyüme ve Gelişme Evreleri (5. Hafta) · 18 Ocak 2015 at 19:54

[…] ile bitmişti. Artık, yumurta bölünmeye başlar. 12 saat sonra ikiye, bu hücreler de tekrar ikiye bölünür ve her 12 saatte zigotun hücre sayısı ikiye katlanır. Bir yandan da, tüpün içinde […]

Ceninin Büyüme ve Gelişme Evreleri (3 ve 4. Hafta) · 18 Ocak 2015 at 16:06

[…] ile bitmişti. Artık, yumurta bölünmeye başlar. 12 saat sonra ikiye, bu hücreler de tekrar ikiye bölünür ve her 12 saatte zigotun hücre sayısı ikiye katlanır (Resim 3). Bir yandan da, […]

Yoruma kapalı.

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Sigaranın Emzirme Sürecine Etkileri

Herhalde sigaranın zararlarını duymamış olanınız yoktur. Milyonlarca insanın kendilerine verdiği en büyük zarar olan sigara, bebeğiniz için de tabii ki çok zararlı. Peki, sigara içen bir anne bebeğini emzirmeli mi? Emzirirse bebeğe ne gibi etkileri Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Babalar ve Yeni Doğan Bebekleri

Babalar ve Yeni Doğan Bebekleri Yeni doğum yapmış annelerde görülebilen bazı psikolojik sorunlar, yeni baba olmuş bireylerde de görülebilir. Bebeğin dünyaya gelişinden sonra annede olduğu gibi babada da bir takım değişiklikler, hayata bakış açısının değişmesi, Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Çocuklarım olmasa bir an bile katlanmazdım!

  Bazı cümleler vardır, zaman zaman herkes söyler veya herkes işitir; ama bu cümleleri en fazla terapistler işitir. Başlıkta kullandığım cümle de işte bu cümlelerden bir tanesidir. Evliliğinde istediğini bulamayan, hayal kırıklığına uğrayan ama bir Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0