İkincil Boğulma

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 8 Saniye
İkincil Boğulma

Yazın gelmesi ile birlikte, yetişkin veya çocuk pek çok kişinin boğulma haberlerini üzüntüyle izliyoruz. Boğulma hem yetişkinler, hem de çocuklar için tehlikeli ve dikkat edilmesi gereken bir durumdur.

Boğulma ile alakalı olan ve çok fazla bilinmemesine rağmen her yıl çocukların ölümü ile sonuçlanan başka bir kaza türü daha vardır: İkincil boğulma!

İkincil boğulma daha çok boğulma tehlikesi geçiren ve kurtulan çocuklarda görülüyor. Bu çocuklar boğulmaktan kurtarıldıktan sonra kendilerini normal hissediyorlar. Fakat birkaç saat veya gün sonra, kendilerini yorgun hissetmeye başlıyorlar ve uyumak istiyorlar. Uyuduklarında ise bir daha uyanamıyorlar.

İkincil Boğulma Nedir?

İkincil boğulma suyun solunması ile oluşur. Solunan su akciğerlerde birikir ve akciğerleri tahriş ederek solunumu güçleştirir. Ayrıca havuz veya jakuzi gibi sularda pek çok kimyasal madde bulunmaktadır. Eğer solunan su, havuz veya jakuzi gibi kimyasal içeren bir su ise, ciğerlerde su birikmesinin yanı sıra, kimyasallara da maruz kalır ve bu da akciğerlerin zarar görmesine ve iltihaplanmasına sebep olur. İkincil boğulma tabiri caizse sinsice, boğulma olayının ardından 72 saat sonrasında bile ortaya çıkabilir.

Boğulma vakasının ardından çocuk yuttuğu suyu çıkarır ve hayata döner. Fakat içeride bir miktar su kalmış olabilir. İşte bu kalan su, birkaç saat veya birkaç gün sonra bronş tüplerini iltihaplandırır, ödem oluşur ve sonunda kandaki oksijen seviyesi azalır.

İkincil Boğulma Belirtileri Nelerdir?

İkincil boğulmanın en sık görülen belirtileri aşırı yorgunluk ve uyuma isteğidir.

Nefes almada güçlük çekme,

Uyku sersemliği,

Konuşma kaybı, bilinç kaybı gibi belirtiler de boğulma tehlikesinin ardından dikkat edilmesi gereken belirtilerdir.

Banyodan sonra da dikkat edilmeli.

Havuz veya denizin yanı sıra, banyodan sonra da ikincil boğulma sebebiyle hayatını kaybetmiş çocuklar bulunuyor. Bu yüzden banyo esnasında çocuğunuzun su yutmamasına dikkat etmelisiniz. Banyonun ardından çocuğunuzda aşırı yorgunluk, nefes darlığı, uyuma isteği gibi belirtiler görüyorsanız vakit kaybetmeden doktora görünmeniz gerekir.

İkincil boğulma hiçbir belirti göstermeden günler sonra ortaya çıkabiliyor.

İkincil boğulma, boğulma vakasının ardından saatler veya günler sonra ortaya çıkabilir. Bu süre içinde çocukta hiçbir belirti olmayadabilir. Bu yüzden eğer çocuğunuz boğulma tehlikesi geçirdiyse olayın büyük veya küçük olmasını önemsemeden çocuğunuzu acil servise götürmelisiniz.

İlk Yayın Tarihi: 8 Haziran 2016 @ 22:25

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Sigaranın Emzirme Sürecine Etkileri

Herhalde sigaranın zararlarını duymamış olanınız yoktur. Milyonlarca insanın kendilerine verdiği en büyük zarar olan sigara, bebeğiniz için de tabii ki çok zararlı. Peki, sigara içen bir anne bebeğini emzirmeli mi? Emzirirse bebeğe ne gibi etkileri Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Babalar ve Yeni Doğan Bebekleri

Babalar ve Yeni Doğan Bebekleri Yeni doğum yapmış annelerde görülebilen bazı psikolojik sorunlar, yeni baba olmuş bireylerde de görülebilir. Bebeğin dünyaya gelişinden sonra annede olduğu gibi babada da bir takım değişiklikler, hayata bakış açısının değişmesi, Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Çocuklarım olmasa bir an bile katlanmazdım!

  Bazı cümleler vardır, zaman zaman herkes söyler veya herkes işitir; ama bu cümleleri en fazla terapistler işitir. Başlıkta kullandığım cümle de işte bu cümlelerden bir tanesidir. Evliliğinde istediğini bulamayan, hayal kırıklığına uğrayan ama bir Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0