Hiperebeveyn Misiniz?

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 2 Saniye
Hiperebeveyn Misiniz?

Çocuğu sürekli kontrol etmeye çalışan, her şeyine karışan, çocuğuyla aşırı ilgilenen ebeveynler hiperebeveyn olarak adlandırılmaktadır. Bu ebeveynler çocuklarının kiminle oynayacağına bile karar vermek isterler. Eskiden de çocuklarıyla çok ilgilenen ebeveynler vardı aslında, ancak günümüzde günlük hayatın stresinin artması ve diğer kaygılar aşırı ilgili ebeveynlerin sayısını giderek arttırdı.

Ebeveynler iş yerlerinde, sosyal hayatlarında ve ebeveyn olarak başarılı olmak istiyorlar ve bunu çocuklarıyla olan ilişkilerinde onlarla gereğinden fazla ilgilenerek gerçekleştirebileceklerini hissediyorlar.

Hiperebeveynler aslında iyi birer ebeveyn olmak istiyorlar, bunu da çocuklarının her türlü ihtiyacını karşılayıp onun için muhteşem bir dünya yaratmaya çalışarak başarmaya çalışıyorlar. Hiperebeveynler çocuklarının başarılı, mutlu, sağlıklı bir hayat geçirmesini istiyor ve bunun için ellerinden geleni yapıyorlar. Ancak bazen bu ilginin dozu aşırıya kaçtığında, çocuğun akademik, sosyal hayatının her anını kontrol altına alıp, yönettiklerini fark edemeyebiliyorlar.

Çocuğu aşırı koruyarak, ilgi göstererek ve her istediğini alarak çok iyi bir ebeveyn gibi gözüküyor olabiliriz. Fakat aslında durum tam tersidir. Bu şekilde yetişen çocuklar eğlenmeyi, kendi kendilerine mutlu olmayı, oyun kurmayı, diğer çocuklarla oynamayı bilemezler. Çocuk dünyayı öğrenemez!

Çocukların okul sonrası için bir çok faaliyet vardır. Bunlar müzik, sanat, spor, özel ders vb. aktivitelerdir. Bu çalışmaların hepsi dozunda olduğu zaman çocuk için faydalıdır. Ancak aşırı yoğun programlar çocuğa faydadan çok zarar verir. Hiperebeveynler çocuklarının okul sonrasında gelişimleri için bu tür çalışmaları abartabiliyorlar. Eğer bunları yapmazlarsa iyi ebeveynler olmadıklarını düşünüyorlar. Ya da çocuklarının diğer çocuklardan geri kalacağından korkuyorlar.

Sonuç olarak hiperebeveynlerin çocuklarının özgüvenleri gelişemez. Yapılan tüm takip, planlama ve kontroller çocukta kendi başına başarılı olamayacağı ve kendi başına karar veremeyeceği hissini yaratır.

Bu çocuklar ya aşırı uysal ve aileye bağımlı olurlar ya da öfkeli ve ailelerine karşı saldırgan olurlar.

Hiperebeveynlerin dürüstlükle çocuklarına karşı davranışlarındaki abartıları fark etmeleri gerekmektedir. Farkına vardıktan sonra çocuğu zorlamaktan, yüksek beklentilerden, aşırı korumacılıktan vaz geçmeleri gerekir.

Bu ebeveynlerin çocuklarıyla sakin, bir şey kazanmadan zaman geçirmeleri gerekir. Amaç yeni bir şey öğrenmek olmadan sadece birlikte güzel vakit geçirmeyi ve gülmeyi denemeliler.

İlk Yayın Tarihi: 4 Aralık 2017 @ 22:26

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Küçük Çocuklarda Başkaldırma

“Neden?” “İstiyorum ama!” “Beni zorlayamazsın” benzeri küçük çocuk itirazları çoğu zaman ebeveynleri rahatsız edici boyutlara ulaşabilir. Bu yazımızda size bu tip sorulara doğru cevaplarla saatler süren hırçınlık krizleri yaratabilecek gerginliklere yol açmadan konuları nasıl sonlandırabileceğinizin Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Bebeklerde Gelişim Takibi Yapmak Neden Önemlidir?

Dokuz aylık gebelik sürecinde hem anne hem de baba çocuğunu kucağına almak için sabırsızlanır. Doğum sonrasında hem zor hem de keyifli anlar iç içe yaşanır. Bebek büyümeye başladıkça, anne babalar bebeğin temel ihtiyaçlarını karşılamanın dışında, Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

İki Dil Bilen İnsanların Beyninde Daha Fazla Gri Maddeye Rastlandı 

Cerebral Cortex dergisinde yayımlanan yeni bir çalışmaya göre iki dil konuşabilen insanların beyinlerinin yönetici kontrol bölgesinde daha fazla gri maddeye rastlandı. Geçtiğimiz yıllarda, iki dillilik anlayışının oldukça değiştiği bir gerçek. Eskiden iki ana dile sahip olmak Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Ara Toplam
19.90 TL
Kargo
15.00 TL
100 TL ve üzeri siparişlerde ÜCRETSİZ KARGO!
Toplam
34.90TL
80.10 TL daha ekle, kargon bedavaya gelsin!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
1