Hidrosefali ve Mikrosefali Nedir?

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 2 Saniye
Hidrosefali ve Mikrosefali Nedir?

Yenidoğan bebeklerin kafa yapılarındaki bozukluklar, kafa tasının büyük ya da küçük olması, sağlık açısından önemli bir sorundur. Bebeğin fiziksel gelişimini etkileyeceği gibi, sosyal ve duygusal gelişimini de etkileyecektir. Bu nedenle, bu tip önemli hastalıklarda uzmanlardan destek almanız çok önemlidir.

Hidrosefali Nedir?

Hidrosefali “Hidro” ve “Sefali” kelimelerinin birleşiminden oluşan bir kelimedir. “Hidro” su anlamına gelirken “Sefali” baş anlamındadır. Hidrosefali, beyin dokusunun arasındaki boşluklarda beyin sıvısının birikmesi ve bu sebeple kafa basıncının artmasıdır. Yani su geçmesi gereken kanallardan geçmek yerine beyin içinde birikiyor ve bu da beynin içindeki boşlukların büyümesine ve basıncın artmasına sebep oluyor.

Hidrosefalinin Belirtileri Nelerdir?

Beslenme bozukluğu, uykusuzluk ve huzursuzluk, gözlerin sabit bir şekilde aşağıya doğru bakması, kasların zayıflaması, kusma ve özellikle kafanın büyük olması hidrosefalinin en büyük belirtilerindendir.

Hidrosefalinin Nedenleri Nelerdir?

Hidrosefali bazen daha anne karnındayken oluşur bazen de doğumdan sonra oluşmaya başlar.

Anne karnındayken hidrosefalinin olma sebepleri;

  • Genetik bir anormallik,
  • Bebeğin omurgasının kapanmaması,
  • Annenin hamilelik sırasında kızamıkçık gibi bir enfeksiyon geçirmesidir.

Doğumdan sonra hidrosefali olmasının nedenleri ise;

  • Erken doğmuş prematüre bebeklerin doğumdan sonra beyin kanaması geçirmesi,
  • Kafa travması,
  • Bebeğin menenjit gibi bir enfeksiyon geçirmesi,
  • Doğumda meydana gelen beyin hasarları ve yaralanmaları,
  • ve merkezi sinir sistemi tümörleri hidrosefaliye sebep olabilir.

Hidrosefali Tedavisi Nasıldır?

Hidrosefalinin ilaçla tedavisi mümkün değildir. Beyin ve sinir cerrahisi uzmanları hidrosefalinin altında yatan nedene bağlı olarak cerrahi müdahale yapar. 

Mikrosefali Nedir?

Mikrosefali bebeğin baş çevresinin aynı yaş ve cinsiyetteki akranlarına göre belirgin bir şekilde küçük olmasıdır. 

Mikrosefali Neden Olur?

Hamilelikte ilaç veya alkol kullanma, toksik maddeye maruz kalma, annenin enfeksiyon geçirmesi, yetersiz beslenmesi, folat eksikliği, kromozomal anormallikler, bazı kronik hastalıklar mikrosefaliye sebep olabilir.

Mikrosefalinin Belirtileri Nelerdir?

Sağlıklı hamileliklerde bebek büyüdükçe beyni ve başı büyür, ancak mikrosefalili bebeklerin beyinleri ya yeterince gelişmez ya da doğumdan sonra gelişmesi durur. 

Mikrosefali Tedavisi Nasıl Olur?

Maalesef mikrosefali ömür boyu devam eden bir hastalıktır, bir tedavisi yoktur. Hastalığın erken teşhis edilmesi ve tedaviye başlanması, bebeğin hem fiziksel hem de zihinsel olarak gelişimi açısından önemlidir.

Mikrosefalinin hafif dereceden şiddetliye kadar çeşitleri vardır. Bazen baş çevresinin küçük olmasından başka bir sorun olmayabilir. Böyle durumlarda çocuğun düzenli olarak kontrollerinin yapılması gerekir. 

İlk Yayın Tarihi: 8 Ocak 2017 @ 19:41

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Sigaranın Emzirme Sürecine Etkileri

Herhalde sigaranın zararlarını duymamış olanınız yoktur. Milyonlarca insanın kendilerine verdiği en büyük zarar olan sigara, bebeğiniz için de tabii ki çok zararlı. Peki, sigara içen bir anne bebeğini emzirmeli mi? Emzirirse bebeğe ne gibi etkileri Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Çocuklarda Balık Yağı Kullanımı

Anneler çocuklarını büyütürken en çok sorun yaşadıkları konulardan birisidir beslenme konusu. Yeterince besleniyor mu? Sağlıklı besinler tüketiyor mu? Yedikleri yeterli mi? İştahsız mı? İştah açıcı şuruplar kilo yapar mı? Balık yağı gerçekten faydalı mı, kilo Devamını oku…

Genel Sağlık

Burun Kanamalarında Ne Yapılmalı?

Burun kanadığı zaman çoğu kişi yanlış hareket etmektedir. Çocuğun burnu kanadığında bir yere uzandırmak veya başı geriye doğru eğmek yanlıştır. Çocukluk çağında sıkça rastlanan bu problem sırasında yapılması gerekenler hakkında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0