Hayal Gücü Oyunları ve Faydaları (…mış gibi yapmak)

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 2 Dakika 1 Saniye
Hayal Gücü Oyunları ve Faydaları (…mış gibi yapmak)

Çocuklar oyun oynarlarken, oyunun gidişatını kontrol etmeyi ve ortaya bir sorun çıkartarak onu çözümlemeyi severler. Hayal gücünü kullanarak  ve “…mış gibi yaparak”, mental gelişimlerine katkıda bulunurlar.

Hayal gücü kullanılarak ve bir role bürünülerek oynanan yaratıcı oyunlar, çocukların özellikle problem çözme becerilerini geliştirme konusunda oldukça faydalıdır. Bu konuda yapılan araştırmaların gösterdiğine göre, hayal gücünü kullanarak kendi hikayelerini kurup, belirledikleri rollere bürünerek oyun oynayan çocukların, yetişkin olduklarında daha yaratıcı ve problem çözmede daha etkin oldukları gözlemlenmiştir. Bu tarz oyunları oynayan çocuklar, karar verme aşamalarında ön yargıları oluşturmadan hareket ederek, bağımsız düşünebilme yetilerini geliştirirler.

Özellikle birden fazla role bürünerek oynadıkları oyunlar, çocukların sosyal gelişimine katkıda bulunarak pratik yapmasını sağladığı gibi, dil becerilerinin de gelişimine katkıda bulunur. Büründükleri rollere göre hareket eden çocuklar, kendi davranışlarını açıklamak için normalden farklı bir çok kelimeye ihtiyaç duyarlar ve bu kelimeleri farklı cümleler içinde kullanarak kendi dil gelişimlerine fayda sağlarlar. Özellikle bu rol yapma oyunlarını bir yetişkin ile oynuyorlar ise, rollerine uygun ihtiyacın hissettikleri kelimeleri, beden dili ile anlatmaya çabalayıp, yetişkin oyuncunun da yardımı ile anlatmak istediği durumu betimleyen yeni kelimeler öğrenebilirler.

Hayal gücü kullanılarak oynan ve belli rollere bürünerek –mış gibi yapılan oyunlar, aynı zamanda duygusal gelişim açısından da oldukça önemlidir. Bu tarz oyunlar, içinde bulunduklarını hayal ettikleri duygu durmuna bürünmelerini sağlayark duygusal gelişiminde yenilikler yaşamasına yardımcı olduğu gibi, konsantrasyonun arttırmada da yardımcı olur. Duygularını ifade etmek isteyen çocuklar, sosyalleşme konusunda deneyim yaşayarak ve motor becerilerinin gelişimine katkıda bulunurlar.

Uzmanlar tarafından tavsiye edilen bu rol yapma oyunları, oyuncaklar ile oynanan oyunlardaki yaratıcılıklarına göre, daha fazla hayal gücü kullanmaları konusunda çocukları zorlayarak, sorunlara daha kolay çözümler bulması konusunda çocukları teşvik eder.

Normalde olduklarından daha farklı davranmaya teşvik eden bu tarz oyunlar, beyinde bulunan ayna nöronları tetikleyerek, empati yeteğinin gelişmesine de yardımcı olacaktır. Ayna nöronlar, normalde, kişinin karşısındaki bireyin duygu durumunu anlayabilmesine yarayan beyin hücreleridir ve empati konusunda en önemli rolü görevi bu hücreler üstlenir. Rol yapma oyunu oynayan çocuklar, kendilerini, hiç var olmadıkları kişiler gibi düşünmeye çalışarak, bahsedilen ayna nöronların çalışma kapasitelerini arttırır. Böylelikle, yetişkinlikte insanlar ile daha iyi iletişimler kurarak, topluma ve dünyaya faydalı birer birey olma konusunda çok daha tecrübeli ve istekli olurlar.

Hayal gücü kullanmaya teşvik edici bir kaç oyun önerimiz şu şekildedir:

Bir hikaye kurarak, hikayedeki karakterlerin rollerini paylaşabilir, belli bir amaca yönelebilirsiniz. Çocuğunuzdan bir hikaye kurgulamasını istemek tabi ki büyük bir beklenti olacaktır, bu nedenle bu konuda sizin teşvikiniz çok daha önemlidir. Bri ormanda kaybolan bir kaç canlıyı canlandırabilir ya da okuduğunuz hikaye kitaplarındaki hikayeleri taklit edebilirsiniz. Hikaye kurmak özellikle evcilik oyunlarında çok daha kolaydır. Evcilik oyunu oynayarak, çocuğunuza ebeveyn rolü verip, kendiniz çocuk olabilirsiniz mesela. Ya da eğer arkadaşları ile oynuyorlarsa, onları gözlemleyerek, aile içinde çocuğunuzun nelere dikkat ettiğini ve nelerden rahatsızlık duyduğunu tespit edebilirisiniz.

Evdeki gazete ve dergilerdeki resimleri keserek, kendi hikaye kitabını oluşturmasını sağlayabilirsiniz.

Resim yapmaya teşvik ederek ve resimlerinde bir hikaye üretmesi isteyebilirsiniz.

Karanlık bir odada bir kaç adet fener ile gölge oyunları oynayabilirsiniz.

Çevresindeki insanları ya da hayvanları taklit etmesini isteyebilirsiniz. (Bu gibi taklit oyunlarında, kişiler için küçük düşürücü taklitler yapması durumunda ona destek vermemeli ve uygun bir dille bu gibi taklitlerin karşıdaki kişiyi üzebileceğini açıklamalısınız.)

Evdeki değişik kokuları sıra ile koklatarak bu kokuları tarif etmesini isteyebilirsiniz.

Farklı sertlik ve yumuşaklıkltaki cisimlere dokundurtarak, bu cisimleri çeşitli sesler ile tarif etmesini isteyebilirsiniz. Örneğin yumuşak bir cisme dokundurtarak “bu cisim bir ses çıkarsaydı nasıl olurdu” gibi bir soru sorabilirsiniz. Bu cisimler, bir havlu, bir tahta parçası, plastik ya metal bir cisim olabilir. Sert cisimler için daha kalın, yumuşak cisimler için daha ince sesler çıkarmaları konusunda onu destekleyebilirsiniz. Bu tamamen sizin ve çocuğunuzun yaratıcılığına kalmış.

İlk Yayın Tarihi: 27 Eylül 2016 @ 23:53

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Babalar ve Yeni Doğan Bebekleri

Babalar ve Yeni Doğan Bebekleri Yeni doğum yapmış annelerde görülebilen bazı psikolojik sorunlar, yeni baba olmuş bireylerde de görülebilir. Bebeğin dünyaya gelişinden sonra annede olduğu gibi babada da bir takım değişiklikler, hayata bakış açısının değişmesi, Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Çocuklarım olmasa bir an bile katlanmazdım!

  Bazı cümleler vardır, zaman zaman herkes söyler veya herkes işitir; ama bu cümleleri en fazla terapistler işitir. Başlıkta kullandığım cümle de işte bu cümlelerden bir tanesidir. Evliliğinde istediğini bulamayan, hayal kırıklığına uğrayan ama bir Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Dünya Çocuk Hakları Gününde Ülkemizde Çocuk ve Bebek Hakları

Sevgili Ebeveynler, bugün tüm Dünya’da Çocuk Hakları Günü ve ben bugün sizlerle bu yazımda Türkiye’de çocuklarımızın ve bebeklerimizin durumuna ve uğradıkları haksızlıklara değinmek, sizlerle biraz olsun dertleşmek istiyorum. Gelin zor biliyorum ama önce ilk yaramıza Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0