Hamilelikte Bel Ağrıları

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 31 Saniye
Hamilelikte Bel Ağrıları

Hamilelikte mide bulantıları, kusmalar, bel ağrıları gibi bir çok şikayetler yaşayabiliyor anne adayları. Bel ağrıları annenin yaşına veya geçmişte yaşadığı sorunlara göre hafif veya şiddetli olabiliyor. Hamilelikte bel ağrıları ile alakalı merak edilen soruların cevaplarını Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı-Akupunkturist Uzman Dr. Derya Özmen Alptekin yanıtladı;

Hamilelikte bel ağrılarının olması normal midir?

Bel ağrıları hamilelikte en sık görülen sorunlardan birisidir. Hamilelik ilerledikçe uterusun büyümesi ve bel çukurluğunun artışı bele aşırı mekanik yük bindirmektedir. Ayrıca göğüslerin büyümesi de sırt kamburunun artmasına ve bu da optimal postürün korunmasında güçlük oluşturmaktadır. Annenin yaşı ve gebelik sayısı arttıkça da bel ağrısı görülme ihtimali artmaktadır. Hormonlardan kaynaklı pelvik eklemlerde gelişen relaksasyon da bel ağrısına sebep olmaktadır.

Hamile kalmadan önce bel ve sırtında sorun yaşayan hamilelerin, hamilelikte ağrıları daha fazla olur mu?

Hamilelikten önce bel ağrısı çeken anne adaylarının, hamilelik döneminde bel  ağrısı olma ihtimali 2 kat fazladır.

Hamilelikte ne tür bel ve sırt ağrıları şüphelidir ve tedavi yöntemleri nelerdir?

Gebeliğin getirdiği postural ve hormonal değişikliklere bağlı bel ağrıları genellikle mekanik karakterdedir. İstirahatle azalır ve aktivite ile artar. İstirahatle geçmeyen hatta artan bel ağrılarında, bel ağrısına sebep olan diğer faktörler dışlanmamalıdır. Bunlar enfeksiyonlar, idrar yollarında taş olması, iltihaplı eklem hastalıkları gibi durumlar olabilir.

Şüphelenildiğinde gerekli konsültasyonlar ve laboratuvar testleri yapılarak kas-iskelet sistemi dışındaki bel ağrısı sebeplerinin de araştırılması gerekmektedir.

Ne tür fizik tedavi yöntemleri uygulanabilir?

Uzman hekim bel ağrısının sebebini tespit ettikten sonra, kendisini ilgilendiren kas iskelet sistemi kaynaklı bel ağrılarında ağrının şiddeti, gebeliğin dönemi ve hastanın beklentilerine en uygun bir ya da birden fazla fiziksel tıp yöntemini tedavi amacıyla kullanabilir. Yüzeysel ısıtma, analjezik elektroterapi (TENS), medikal masaj uygulamaları ve gerekli durumlarda pelvik kemer gibi destekleyici yaklaşımlar en sık kullanılan yöntemlerdir. Hamilelikte bel ağrısının yaşanmaması için, son yıllarda yaygınlaşan gebelik eğitim seminerleri ve gebelikte yapılabilecek egzersiz uygulamaları son derece faydalıdır. Ayrıca yüzme de hamilelikte bel ağrıları için iyi bir aktivite olabilir.

Masajın bu ağrılar üzerindeki etkisi nedir?
Masaj bölgesel kan akımını arttırarak ve gergin kaslarda gevşemeyi kolaylaştırarak ağrıyı ve spazmı giderir.

Hangi  aşamada doktora gidilmeli?
Bel ağrısı ve diğer tüm sorunlarda ilk olarak anne adayı takibini yapan doğum uzmanı tarafından değerlendirilmelidir. Eğer gerek duyulursa, yapılan testler sonucunda ilgili branş hekimleri ile konsülte edilebilir.

Yakı bantlarını tavsiye ediyor musunuz?

Yakı bantlarının içeriklerinde ilaç bulunduğundan hamilelikte kullanılması uygun değildir.

Kinesyolojik bantlama nedir, hamilelere uygulanabilir mi?

Kinezyolojik bantlama, özellikle kas-iskelet sisteminin ağrılı durumlarında gittikçe artan sıklıkta uygulanan tamamlayıcı tıp yöntemlerinden birisidir. İnsan derisine benzer yapısal özellikleri ile, eklem hareketlerini kısıtlamadan, uygulandığı bölgede dolaşımı arttırmak, ağrıyı azaltmak ve kas gerginliğini azaltmak gibi etkileri bulunmaktadır.

Ağrıları hafifletmek için neler yapılabilir?

Fiziksel aktiviteleri kısıtlamak, dizlerin altına yastık koymak, bele yüzeysel sıcak uygulamak gibi yöntemlerle bel ağrılarının çoğu giderilebilir. Ağrının azalmasıyla, gebelik dönemine ve hastanın bireysel özelliklerine uygun bir egzersiz programına başlamak da bel ağrılarının tekrarlamasını engelleyebilir.

 

Kaynak: www.elele.com.tr

İlk Yayın Tarihi: 14 Nisan 2018 @ 18:13

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Hamilelik Faydalı Bilgiler

Hamilelikte Pilates Yapılabilir Mi?

Spor sağlıklı bir yaşam için önemli bir faktör. Hamilelik döneminde yoga, pilates, spor, yüzme gibi pek çok spor dalını yapmanın, anne adayının hem fiziksel hem de ruhsal olarak kendini daha iyi hissetmesi için önemli olduğu Devamını oku…

Hamilelik Faydalı Bilgiler

Normal Doğumun Avantajları

Normal doğumu tercih eden anne adaylarının yaklaşık 40 haftalık bir sürenin sonunda doğumun başlaması için ihtiyaç duyduğu şey, doğum sancılarıdır. Normal doğumun ilk belirtileri çoğunlukla bu sancılardır. Eğer bu sancılar yalancı sancı değilse doğum başlamış Devamını oku…

Hamilelik Faydalı Bilgiler

Down Sendromunu Belirleyen Kan Testi

Anne karnındaki bebeklerdeki hastalıkların belirlenmesi için gebelik sırasında yapılan kan testlerinde büyük ilerlemeler kaydedildiği belirtildi. New England Journal of Medicine‘de yayımlanan araştırma sonuçlarına göre, Amerikalı uzmanlar, Down Sendromu’nun belirlenmesi için uygulanan Roche kan testinin daha Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0