Gazlı Bebekler Gelecekte Migren Olabilir

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 12 Saniye
Gazlı Bebekler Gelecekte Migren Olabilir

Anne hamilelik döneminde işlenmiş karbonhidrattan zengin ve liften fakir bir diyet ile beslendiyse, hem kendinde hem de bebeğinde enflamasyon görülme olasılığı yüksektir diyen Nöroloji Uzmanı Dr. Banu Taşçı Fresko; çocuklarda da görülebilen migren ile ilgili şu bilgileri verdi:

Genetik alt yapısı uygun olan kişilerde, çevresel faktörlerin etkisiyle, beyindeki damar ve sinir hücrelerindeki değişiklikler ve enflamasyon sonucu migren oluşabilir. Migren çoğunlukla yetişkin kadınlarda görülmekle birlikte, çocuklarda da görülebilir.

Migrenin ortaya çıkmasında hem genetik hem de çevresel faktörler etkilidir.

Benzer genetik yapıyı ve epigenetik değişiklikleri taşıyan aile bireylerinde, benzer stres yanıtı, benzer beyin yapısı (beynin uyarılabilir olması), ağrı algısı ve benzer bağışıklık sistemi problemleri nedeniyle benzer şekilde migrene olan yatkınlık artar.

Migren Kolik bebeklerde görülebilir

Migrenin ortaya çıkmasını arttıran faktörler; anne karnı, bebeklik ve çocuklukta bulunulan ortam, yaşanılan stresler ve anne çocuk ilişkisindeki sorunlar migrenin ortaya çıkma ihtimalini arttırır.

Araştırmalar migrenli çocukların bebekliklerinde kolik yani çok gazlı bebekler olduğunu ortaya koymuştur. Bu çocuklarda merkez sinir sistemi- bağırsak ekseni etkileşimi ile, hem beyinde hem de bağırsaklarda nörojenik enflamasyon olduğu düşünülmektedir.

Migrenli çocukların beyinleri farklı çalışıyor 

Migrenli çocuklar stresle başa çıkmada akranları kadar iyi olamazlar, bunun sebebi ise bu çocukların kendilerinin ve karşılarındakilerin duygularını anlama ve yorumlamalarının bozuk olmasıdır.

Migrenli çocuklar stres karşısında daha fazla tepki verirler.

Kronik baş ağrısı olan çocukların büyük bir kısmının çocukluk çağı travmalarına maruz kaldığı görülmektedir.

Aşırı kilo migrenin kronikleşmesine sebep olur ayrıca sıklığını arttırır. Bu yüzden migreni olan obez çocukların tedavisinde kilo kontrolü önemli bir yer almaktadır.

Migren çocuklarda bir çok problemlere yol açar. Bunlar; alerji, öğrenme bozuklukları, depresyon, panik atak, uyku bozuklukları, odaklanamama, okulda yaşanan sıkıntılar. Bu yüzden bazı uzmanlar çocukluk çağı migrenini psikolojik problemlerin de olduğu biyolojik bir hastalık olarak görmektedirler.

Hamilelikte beslenme migreni tetikleyebilir.

Omega3, iyi yağlar ve yararlı besinlerden eksik, omega6, doymuş yağ ve işlenmiş rafine karbonhidrat ve şeker içeren beslenme şekilleri enflamasyona sebep olur. Enflamasyon ve depresyon ise migreni arttıran sebeplerdir. Akdeniz tipi beslenen kişilerde depresyon oranlarının düşük olduğu görülmektedir. Migreni olan okul öncesi çocukların büyük bir bölümünün annelerinde depresyon olduğu görülmektedir. Hamilelikte işlenmiş karbonhidratlarda zengin, liften fakir beslenen anne adaylarının hem kendilerinde hem de çocuklarında enflamasyon olma ihtimali yüksek olmaktadır.

Ayrıca alerji, astım ve migren çoğunlukla bir arada bulunur. Alerjik sorunları kontrol altına alınabilen bir çocuğun migreni de geriler.

İlk Yayın Tarihi: 22 Aralık 2017 @ 10:08

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Sigaranın Emzirme Sürecine Etkileri

Herhalde sigaranın zararlarını duymamış olanınız yoktur. Milyonlarca insanın kendilerine verdiği en büyük zarar olan sigara, bebeğiniz için de tabii ki çok zararlı. Peki, sigara içen bir anne bebeğini emzirmeli mi? Emzirirse bebeğe ne gibi etkileri Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Çocuklarda Balık Yağı Kullanımı

Anneler çocuklarını büyütürken en çok sorun yaşadıkları konulardan birisidir beslenme konusu. Yeterince besleniyor mu? Sağlıklı besinler tüketiyor mu? Yedikleri yeterli mi? İştahsız mı? İştah açıcı şuruplar kilo yapar mı? Balık yağı gerçekten faydalı mı, kilo Devamını oku…

Genel Sağlık

Burun Kanamalarında Ne Yapılmalı?

Burun kanadığı zaman çoğu kişi yanlış hareket etmektedir. Çocuğun burnu kanadığında bir yere uzandırmak veya başı geriye doğru eğmek yanlıştır. Çocukluk çağında sıkça rastlanan bu problem sırasında yapılması gerekenler hakkında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0