Erken Doğan, Prematüre Bebekler

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 2 Saniye
Erken Doğan, Prematüre Bebekler

Bebek zamanından önce doğduysa, bazı sorunların ortaya çıkması  daha da artmaktadır.

Prematüre Bebek Nedir

Normalde, bebek anne karnında 40 hafta geçirdikten sonra, organları dış ortamda yaşamaya elverişli olarak dünyaya gelir. 37. haftadan önce doğan bebeklere erken doğan anlamına gelen “prematüre” bebek denir. Günümüzde, bebeklerin % 5-8’i erken doğmaktadır. Bir bebek ne kadar prematüre ise, sorunları o kadar daha fazla olur. Örneğin 28. haftadan önce doğan bebeklerin dış ortama uyum sağlaması oldukça zordur. Bu şekilde erken doğan, prematüre bebekler dış ortama uyum sağlayana dek doktor kontrolünde yaşar.

Bir prematüre bebek, doğumdan itibaren koku ve tat alabilir, görebilir ve hissedebilir. Bunun için, bu bebeklere bakım çok özenli ve yumuşak hareketlerle yapılmalıdır. Erken doğan, prematüre bebeklerin bakımı normal doğanlara göre ayrı ve daha özenli bir bakım ister.

Günümüzde, teknolojik gelişmeler sayesinde, 24 haftalıktan itibaren doğan bebeklerin bir kısmı yaşatılabilmektedir. 28 haftalıktan itibaren, akciğerlerin daha da gelişmesiyle bu oran daha da artmaktadır. 35. haftadan başlayarak akciğerlerin açılmasını sağlayan sürfaktan isimli maddenin yeterli düzeye erişmesiyle, bebeklerin sağ kalım oranları çok artmaktadır.

 

Erken doğan bebeklerin başlıca sorunları:

  • Solunum merkezinin kendi başına soluk almaya yeterli olmaması
  • Yutma fonksiyonu bozukluğu, beslenememe
  • Vücut ısısını korumada yetersizlik
  • Mikroplara-enfeksiyonlara karşı dayanıksızlık
  • Kafa içi kanamalara eğilim
  • Bazı metabolik bozukluklara açık olma:
  • a)     Kan şekeri düşüklüğü
  • b)     Yeni doğan sarılığının daha ağır ve uzun sürmesi
  • c)     Kan elektrolitlerinin normal düzeyinin sağlanmasında güçlük

 

Erken Doğan Bebek Bakımı Nasıl Olmalıdır

Tüm bunların denetlenmesi için prematüre bebeklerin yutma, kendi başlarına soluyabilme ve vücut ısısını koruyabilme fonksiyonlarını edinene dek bir kuvözde bakılmaları ve genellikle bir sonda yardımıyla beslenmeleri gerekir.

Solunum fonksiyonunu kendi başına yapamayan bebeklerin, yardımcı-destekleyici solunum cihazlarına ihtiyaçları vardır. Destekleyici tedaviler sırasında bile akciğerlerde, gözde kalıcı hasarlar ve kafa-içi kanamalara bağlı gelişebilecek sakatlıklar erken doğan bebeklerin sağlıklarını etkileyebilecek olumsuz gelişmelerdir.

 

 

İlk Yayın Tarihi: 28 Ekim 2013 @ 20:48

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Sık Yapılan Ebeveyn Yanlışları: 2. Bölüm

Sevgili Bebek takipçileri giderek sunduğumuz vakaları sever okur ve paylaşır oldular. Bu bizleri de çok mutlu ediyor, çünkü örnekleme ve yanlışı vurgulayarak doğruya yönlendirmeyi, sizlere destek vermede en olumlu ve sağlıklı yöntem olarak görüyoruz. Bu Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Bebeklerde Gelişim Takibi Yapmak Neden Önemlidir?

Dokuz aylık gebelik sürecinde hem anne hem de baba çocuğunu kucağına almak için sabırsızlanır. Doğum sonrasında hem zor hem de keyifli anlar iç içe yaşanır. Bebek büyümeye başladıkça, anne babalar bebeğin temel ihtiyaçlarını karşılamanın dışında, Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Pamuktaki Tehlikenin Farkında Mısınız ?

Bembeyaz pamuk çoğumuz için saflığı temsil ediyor; bebeklerimiz için giysi alırken %100 pamuk ürünleri tercih ediyoruz. Bebeğimizin hassas cildi için en doğru tercihi yaptığımızı sanıyoruz. Oysa ki, pamuklu ürünler sandığımız kadar masum değiller. Çünkü hem Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Ara Toplam
29.90 TL
Kargo
15.00 TL
100 TL ve üzeri siparişlerde ÜCRETSİZ KARGO!
Toplam
44.90TL
70.10 TL daha ekle, kargon bedavaya gelsin!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
1