Duyu Bütünleme Bozukluğu

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 0 Saniye
Duyu Bütünleme Bozukluğu

Duyu bütünleme bozukluğu çocuğun beş duyusu olan görme, işitme, tatma, dokunma ve duymadan gelen sinyallerin tam olarak işlenememesi sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Çoğunlukla otizm ile karıştırılır. Otizm ile karıştırılıyor olmasının sebebi görülen bazı semptomlar ve duyu bütünleme bozukluğunun henüz çok yeni biliniyor olmasıdır. Otizmin haricinde duyu bütünleme bozukluğu yine benzer semptomlar sebebi ile, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu ile de karıştırılmaktadır.

SPD (Sensory Processing Disorder) yani duyu bütünleme bozukluğu olan bir çocuk için, diğer çocuklar için sıradan olan bir çok şey rahatsız edici olabilir. Örneğin duyu bütünleme bozukluğu olan bir çocuğun eline hafifçe vurduğunuzda, bu canını çok acıtıp ağlamasına sebep olabilir ya da çocuk vurduğunuzu hissetmeyebilir.

Duyu bütünleme bozukluğunda çocuğun beynine sürekli karışık sinyaller gider. Böyle bir durumda gürültülü yerler çocuğu korkutabilir veya gürültünün farkında bile olmayabilir. Ya da çocuk önüne bir merdiven çıktığında adım atmaya çalışabilir ve yürüyemediği için sinirlenebilir. Dolayısı ile, duyu bütünleme bozukluğu olan çocukların verdiği tepkiler dışarıdan anlaşılamayabilir.

Duyu Bütünleme Bozukluğunun Belirtileri Nelerdir?

Doğru teşhis için hastalığın semptomlarını tanımak önemlidir. Duyu bütünleme bozukluğunun belirtileri;

Çocuk gücünün farkında olmadığı için, bazen oyunlarda arkadaşlarının canını yakabilir.
Denge kabiliyeti az olduğu için, sıklıkla düşebilir.
Beklenmeyen vücut teması ve sarılmalar çocuğu rahatsız edebilir.
Başkaları için rahatsız edici olmayan sesler, duyu bütünleme bozukluğu olan bir çocuk için rahatsız edici, korkutucu olabilir.
Çocuğun sessiz ve pasif olması, söylenenlere geç tepki vermesi.
Çocuğun bir aktiviteden diğerine hızla geçememesi.
Oyun oynarken bazen aşırı dikkatli olması bazen de tehlikeli hareketler yapması.
Çıplak ayakla zemine basmak gibi bazı yerlere temas etmenin rahatsız edici olması.
Kalabalık ortamlarda rahat edememesi.

Duyu Bütünleme Bozukluğu Tedavi Edilebilir Mi?

Uzmanlar duyu bütünleme bozukluğu olan çocukların çoğunlukla ili duyusunda problem olduğunu belirtmektedir. SPD’li çocuklar terapi ile tedavi edilebilmektedirler. Çocuğun ihtiyaçlarına göre terapi yapılmaktadır. Terapilerdeki amaç, çocuğun ebeveynleri ile birlikte oynadığı oyunlarla duyularını güçlendirmeye çalışmaktır. Ülkemizde çeşitli terapi merkezlerinde duyu bütünleme terapileri yapılmaktadır.

 

Kaynak:www.pudra.com

İlk Yayın Tarihi: 12 Nisan 2018 @ 22:53

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Fizyolojik Gelişim

6 Basit Teknikle Bebek Masajı

Bebeğinizi rahatlatmak için kullanabileceğiniz önemli yöntemlerden biri de ona masaj yapmak. Bu yazımızda sizin için masaj tekniklerini 6 tekniğe indirerek basitleştirdik. Her hareketi 1 dakika kadar yapmaya ve parmak uçlarınızla hafifçe baskı uygulamaya özen gösterin. Devamını oku…

Genel Sağlık

Bebeklerde Gaz Sancısı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Gaz sancısı, bebeklerde sık meydana gelen ve dışarıdan nedeni tam olarak anlaşılamayan sancılardan biridir. Bebeğinizin gaz sancısı çektiğini anlayabilmeniz için bilmeniz gereken temel bilgileri sizin için derledik. Bebeğin Gazı Olduğunu Anlamak Bebeğinizin aniden başlayan ağlamalarında, Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Bebeklerde Gelişim Takibi Yapmak Neden Önemlidir?

Dokuz aylık gebelik sürecinde hem anne hem de baba çocuğunu kucağına almak için sabırsızlanır. Doğum sonrasında hem zor hem de keyifli anlar iç içe yaşanır. Bebek büyümeye başladıkça, anne babalar bebeğin temel ihtiyaçlarını karşılamanın dışında, Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Saklambaç Kitabı - Uzayda29.90 TL 23.92 TL
-
+
-
+
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Ara Toplam
2,651.20 TL
Kargo
Ücretsiz!
Toplam
2651.20TL
Alışverişe Devam Et
Sepetim
92