Çocuklarla İletişimde 3 İpucu

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 27 Saniye
Çocuklarla İletişimde 3 İpucu

Çocuklar için dürtülerini kontrol etmek zordur, çünkü ön korteks gelişme halindedir. Daha çok kendi dürtüleriyle kontrol ettikleri için, dış uyaranlara tepki vermeleri ve dikkatlerini kontrol altında tutabilmeleri de zordur. Bu sebeplerle, çocuklarımızın bizi dinlememesi, dikkatlerinin dağılması çok normaldir.

Ancak bazı ufak tefek ipuçlarıyla çocuklarımızın dikkatlerini çekebilmeyi ve bizi dinlemelerini sağlayabilir, bizi anladıklarından emin olabiliriz.

İlk olarak en büyük sorunumuz küçük çocukların dinlerken dikkatlerinin kolaylıkla dağılmasıdır. Bunun için çocuğun dikkatinin dağılmasına sebep olabilecek tüm uyaranları ortadan kaldırmalıyız. Tabi her şeyi ortadan kaldırmak mümkün değil. Çocuğumuza bir şeyler anlatmak istediğimizde tüm oyuncakları, dikkat çeken süsleri ortadan kaldıramayız. Ancak evimizde uyaranların çok olmadığı sakin bir ortam yaratabiliriz. Bu şekilde çocuğun anlatılanlara odaklanması daha rahat olur.

Bu sakin ortamı çocuklarımızı uyarmak istediğimizde, övmek istediğimizde, bazı görevler vermek istediğimizde kullanabiliriz. Yani vermek istediğimiz mesajları sakin bir ortamda çok daha rahat verebiliriz.

Ayrıca çocuk televizyon izlerken, resim yaparken, oyun oynarken de onunla konuşmamamız gerekir. Önemli şeylerden bahsetmek için çocuğun başka şeylere odaklandığı zamanlar uygun değildir.

Gördüğümüz şeylere odaklanırız, çocuklar da öyle. Bu yüzden çocuklarımızla konuşurken bize baktıklarından emin olmalıyız.

Küçük çocukların hafızaları tam olarak gelişmemiş olabilir ve dikkat sürelerinin de kısa olması normaldir. Bu yüzden küçük çocuklarla konuşurken kısa, açık ve net konuşmaya özen göstermeliyiz.

Eğer istediğiniz şeyi ilk defa yapacaksa, nasıl yapması gerektiğini anlatmalısınız. Fakat belirttiğimiz gibi yalnızca ilk defa yapacağı işler için açıklama yapmalısınız. Aksi halde çocuk ona güvenmediğiniz ve başarısız olacağı hissine kapılır.

Küçük çocuğunuzun hafızasının çok kuvvetli olmadığını unutmamalısınız. Bu yüzden eğer çocuğunuzdan bir şey yapmasını isteyecekseniz, o anda yapmasını istediğiniz şeyleri isteyin. Yani boyaması bittiğinde dişlerini fırçalamasını isteyecekseniz, bunun için boyamasının bitmesini bekleyin. Aksi halde çocuğunuz boyaması bitene kadar dişlerini fırçalaması gerektiğini unutacaktır.

Diğer bir önemli ipucu ise, her defasında yalnızca tek bir şey istemektir. Ya da tek bir yanlışlarını söylemek, bir konu için övmektir. Çocuğunuz bir çok konuda gelişim sağlayacaktır, ancak bunlar için küçük hedefler belirlemelisiniz.

Küçük bir çocuk için günler çok uzundur, sabah yaşanan bir olay akşam olduğunda çocuk için çok uzun zaman geçmiş gibi olur. Bu yüzden eğer çocuğunuzun bir yanlışını düzelteceğiniz zaman bunu en kısa zamanda yapmalısınız.

Çocuğunuzun ruh halini ve vücut hareketlerini de takip edebilirsiniz. Sakin bir çocukla konuşmak, sinirli, heyecanlı bir çocukla konuşmaktan çok daha kolaydır. Ayrıca kollarını kenetlemiş bir çocukla da iletişim kurmak kolay değildir. Çocuğun ruh haline ve vücut hareketlerine dikkat ederek, konuşmak için uygun zamanı beklemelisiniz.

Anlatacaklarınız bittiğinde, sizi anladığından emin olabilmek için, söyledikleriniz hakkındaki düşüncelerini sorabilir ya da sizi onaylamasını isteyebilirsiniz.

Çocukların davranışlarının altında yatan sebepler olduğunu unutmamalısınız. Çocuğunuzla her zaman iletişim halinde olmalı ve eğer sorunlar varsa bu sorunların sebebini öğrenmelisiniz. Çocukla iletişimi açık tutar, sorular tutar ve onları dinlersek, bize kendilerini çok daha rahat ifade ederler.

İlk Yayın Tarihi: 12 Aralık 2017 @ 22:22

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocuğunuz Sizi Taklit Ediyor

Çocuğunuzun rahatsız olduğunuz davranışlarını, yargılamadan önce şunu bilmeniz gerekir; Çocuğunuz sizi taklit ediyor! Taklit çocukların öğrenmesindeki en önemli unsuzlardan birisidir. Çünkü çocuk taklitle başta sosyal beceriler olmak üzere dil ve birçok beceriyi öğrenir.  1 yaşından Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Küçük Çocuğunuzun Takıntılarını Anlamak

Küçük çocukların eşyalara, karakterlere, giysilere ve kişilere takıntıları biz ebeveynlere çoğu zaman garip gelebilir. Sürekli belli bir kıyafeti giymek isteyen, gittiği her yere oyuncak hayvanını da götürmek isteyen bir küçük çocuk sahibi ebeveynler bu konuda endişelense Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Bebek Gelişiminde Teknolojinin Rolü

Hepimiz gelişen teknoloji ile beraber bebek ve bebek gelişimi için en iyisini yapmayı istiyor ve bu konuda bir emek sarf ediyoruz. Ayrıca hemen her bebek ve çocuk artık teknolojiye doğmakta ve teknolojiyle iç içe büyümektedir. Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0