Çocukların W Şeklinde Oturuşlarının Gelişimleri Üzerindeki Etkisi

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 8 Saniye
Çocukların W Şeklinde Oturuşlarının Gelişimleri Üzerindeki Etkisi

Çocukların bir çoğu “W” şeklinde oturur. W oturuş pozisyonu, çocuğun kalçasının üzerinde dizlerini ve bacaklarını vücudunun dışına doğru bükerek yere oturmasıdır.

Yukarıdan baktığınızda çocuğunuzun bacaklarının “W” şeklinde olduğunu net bir biçimde görebilirsiniz. Çocuklar bu oturuş biçimini rahat bulur ve hiç düşünmeden yerde oturacakları zaman bu şekilde oturmayı tercih ederler. Ancak “W” oturuşunun çocukların gelişimi üzerinde olumsuz etkileri vardır.

“W” Şeklinde Oturmanın Çocuğun Üzerindeki Olumsuz Etkileri Nelerdir?

“W” oturuş pozisyonu çocuğun bacak ve kalça kaslarının kısa ve gergin olmasına sebep olur. Bu kasların kısa ve gergin olması ise çocuğun koordinasyon, denge ve kaba motor becerilerini olumsuz etkiler. 

“W” oturuş pozisyonunda oturan çocuğun üst bedeninde rotasyon sağlanamaz. Çocuk her iki elini kullandığında, herhangi bir eli ile ters taraftan bir oyuncak alacağı zaman zorlanır.

Bu oturuş pozisyonu çocuğun baskın elini seçmesinde gecikme olmasına sebep olur. Çocuk “W” pozisyonunda oturduğunda sağ tarafındaki nesnelere sağ eliyle, sol tarafındaki nesnelere ise sol eliyle uzanmak zorunda kalır. Bu durum çocuğun ileride bedensel koordinasyonunda zorlanmasına neden olur.

Çocuğun kalçasının kaymasına neden olabilir.

“W” oturuş pozisyonu çocuğun güçlü gövde kaslarının gelişmesini engeller.

“W” oturuş pozisyonu daha önceki yazılarımızda bahsetmiş olduğumuz “X Bacak” sendromuna da sebep olabilir.

Ayrıca Uzm. Dr. Şenay Sıldır, “Kalça kemiği yuvası ve uyluk kemiğinin yuvarlak başı kalçada daha sonra yuva olacak sığ bir çöküntüye dayalı olarak durur. Çocuk yürüyene kadar bu yuva şeklini almaz. Çünkü yuva femurun kalça kemiği üzerindeki hareketi ile oluşur. Uzun süre ‘W’ şeklinde oturan çocukların ileride yürüyüşleri, duruşları ve kaslarının gelişimi bozulabilir. Örneğin bacak arka kaslarının kısa kalması ve sertleşmesine bağlı olarak çocuklar balerin gibi parmak uçlarında yürüyebilirler, düztabanlık ortaya çıkabilir. Bu yüzden çocukların yanlış oturuş biçimlerine engel olmak gerekir” diyerek “W” oturuş pozisyonunun çocuğun gelişimi için ne kadar zararlı olduğunu vurgulamıştır.

Ebeveynlerin çocukların oturuşlarına dikkat etmeleri ve eğer çocuk “W” şeklinde oturmayı tercih ediyorsa farklı oturuş pozisyonlarını denemesi için çocuklarını desteklemeleri gerekmektedir. Örneğin çocuğunuzun “W” şeklinde oturduğunu gördüğünüz zaman, bağdaş kurarak, iki bacağını aynı tarafına uzatarak yan oturması,  ayaklarını düz bir şekilde uzatarak oturması veya küçük bir tabure veya sandalyeye oturmasını söyleyebilirsiniz. Eğer çocuğunuz anaokuluna gidiyorsa alışkanlık edinmemesi ve sürekli kontrol edilmesi için, öğretmenine endişenizden bahsedebilir ve bu konuda yardımcı olmasını rica edebilirsiniz.

İlk Yayın Tarihi: 24 Ocak 2017 @ 20:07

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Fizyolojik Gelişim

Bebeklerde Gelişim Takibi Yapmak Neden Önemlidir?

Dokuz aylık gebelik sürecinde hem anne hem de baba çocuğunu kucağına almak için sabırsızlanır. Doğum sonrasında hem zor hem de keyifli anlar iç içe yaşanır. Bebek büyümeye başladıkça, anne babalar bebeğin temel ihtiyaçlarını karşılamanın dışında, Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Pamuktaki Tehlikenin Farkında Mısınız ?

Bembeyaz pamuk çoğumuz için saflığı temsil ediyor; bebeklerimiz için giysi alırken %100 pamuk ürünleri tercih ediyoruz. Bebeğimizin hassas cildi için en doğru tercihi yaptığımızı sanıyoruz. Oysa ki, pamuklu ürünler sandığımız kadar masum değiller. Çünkü hem Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Bebeklerde Diş Gelişimi

Bebeklerde Diş Gelişimi Ne Zaman Başlar? Bebekler de  diş gelişiminin başlangıcı sanılandan çok önce; hamileliğin ilk haftalarında başlar. Hamileliğin 7. Haftasında uterusta süt dişleri şekillenmeye başlar ve doğuma kadar devam eder. Doğumda bebeğin çene kemikleri Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Ara Toplam
19.90 TL
Kargo
15.00 TL
100 TL ve üzeri siparişlerde ÜCRETSİZ KARGO!
Toplam
34.90TL
80.10 TL daha ekle, kargon bedavaya gelsin!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
1