Çocuklarda Geviş Getirme Hastalığı (Ruminasyon Bozukluğu)

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 0 Dakika 55 Saniye
Çocuklarda Geviş Getirme Hastalığı (Ruminasyon Bozukluğu)

Ruminasyon bozukluğu, çoğunlukla 3-12 aylık çocuklarda görülen bir yeme bozukluğudur. Zaman zaman 1 yaşın üzerindeki çocuklarda da görülebilir. Erkek çocuklarda kız çocuklara göre 5 kat daha fazla rastlanır. Ruminasyon bozukluğu, çocuğun yemeğini yedikten sonra, yediklerini ağzına tekrar getirerek geviş getirme hastalığıdır.

Geviş getirme, kısmen sindirilmiş veya sindirilmemiş gıdaların ağza tekrar getirilerek çiğnenmesi ve yeniden yutulmasıdır. Çocuk bu davranışı 1 aydan uzun süredir devam ettiriyorsa, çocukta rumitasyon bozukluğu var denilebilir.

Rumitasyon bozukluğuna tam olarak neyin sebep olduğu bilinmemektedir ancak psikolojik bir rahatsızlık olduğu düşünülmektedir. Çocuğun hayatındaki ani değişiklikler, örneğin boşanma, ev, okul değişimi vb. sebepler bu rahatsızlığa sebep olabilir. Ayrıca çocuğun beslenmesi sırasında ebeveynin tutumu da bu hastalığa sebep olabilmektedir.

Rumitasyon bozukluğunun tedavi edilmemesi durumunda ileride bulimia (yenileni kusarak çıkarma) , nevroza (yemek yemeyi reddetme) gibi başka yeme bozukluklarına da sebep olabilir. 

Rumitasyon bozukluğunda çocuk yemeğini yedikten sonra içine hava çekmeye ve çiğneme hareketleri yapmaya başlar. Sırtını bükerek başını sürekli hareket ettirir. Karın kasları kasılır. Regurjitasyon sırasında yani yenilen yemeğin kusma olmadan ağza geri getirilmesi sırasında, çocuk ağzına parmağını sokabilir veya diline bastırabilir. Daha sonra da besinleri tekrar tekrar çiğneyerek yutar.

Çocukta rumitasyon bozukluğu görüldüğünde ilk olarak bu rahatsızlığa fiziksel bir sorunun sebep olup olmadığını öğrenmek için baryumlu röntgen istenilir. Eğer sorun fiziksel değilse çocuğa davranışlarını değiştirilmesi için terapi uygulanır. Ayrıca doktorunuz yemek yedirme sırasında çocuğunuzla olan diyaloğunuzu incelemek isteyebilir. Böylece rumitasyon bozukluğuna sebep olabilecek olumsuzlukları gözlemleyerek değiştirilmesi için yardımcı olur. 

Rumitasyon bozukluğu, bulimia gibi rahatsızlıkların dışında, kötü beslenme, gelişim geriliği, mide rahatsızlıkları, susuz kalma gibi sorunlara da sebep olabilir. Özellikle bebeklerde görülen rumitasyon bozukluklarının ciddi olgularında %25’e  yakın hastalık ölümle sonuçlanır

Rumitasyon bozukluğu sık görülmemekle birlikte ciddi hastalıklara ve daha da kötüsü ölüme sebep olabilen bir hastalıktır bu yüzden erken teşhis ve tedavi oldukça önemlidir. 

İlk Yayın Tarihi: 19 Mart 2017 @ 23:34

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Genel Sağlık

Çocuklarda Konuşma Geriliği: Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?

Oğlunuz 2 yaşında ve hala konuşmuyor. Birkaç kelime söylüyor ama yaşıtlarıyla kıyaslandığında çok geride olduğunu düşünüyorsunuz. İlk çocuğunuz olan ablası bu yaştayken cümleler kurup, ard arda sıralayabiliyordu. Oğlunuzun arayı kapayacağını umarak, bir uzmana danışmayı erteliyorsunuz. Devamını oku…

Genel Sağlık

Çocuğunuza Sağlıklı Beslenme Alışkanlığı Kazandırmak İçin 15 Adım

Çocukluğumuzda edindiğimiz alışkanlıkları, ömrümüzün geriye kalan kısmında aynen devam ettiriyoruz. Bu beslenme alışkanlıklarımız için de geçerli. Çocukluğumuzda edindiğimiz davranışlarımızı değiştirmek pek kolay mümkün olmuyor. Çocuğunuzun bir ömür boyu sağlıklı beslenmek için çabalamaya çalışması yerine, küçük Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Kawasaki Hastalığı

Kawasaki hastalığı nadir görülen ancak tehlikeli bir hastalıktır. Çocuklarda kalp sorunlarına sebep olur. 1967 yılında çocuk hastalıkları uzmanı Tomisaku Kawasaki tarafından tanımlanmıştır. Erken çocukluk döneminde, tedavi edilmeyen çocukların %20’sinde koroner arterde genişlemelerin geliştiği, miyokard enfarktüsü, Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Saklambaç Kitabı - Uzayda29.90 TL 23.92 TL
-
+
-
+
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Ara Toplam
701.62 TL
Kargo
Ücretsiz!
Toplam
701.62TL
Alışverişe Devam Et
Sepetim
26