Çocuklarda Besin Alerjileri Kalıcı Mıdır?

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 13 Saniye
Çocuklarda Besin Alerjileri Kalıcı Mıdır?

Çocuklarda besin alerjisi normalde bir çok insanda alerjiye sebep olmayan bazı gıdalara karşı tepki görülmesidir. Çocuklarda besin alerjilerinin başlangıcı çoğunlukla yaşamın ilk 3 yılında görülür. Bebeklerde besin alerjisi görülme ihtimali %6 gibi küçük bir ihtimaldir.

Çocuklarda en sık görülen besin alerjileri ise;

İnek sütü en sık karşılaşılan besin alerjisidir.
Ardından yumurta gelir.
Çerez ve çekirdekler
Buğday içerikli gıdalar
Balık, özellikle kabuklu deniz ürünleri
Reaksiyona neden olabilen ancak çok nadiren gerçek bir alerjiye yol açan taneli ve yumuşak meyveler ve turunçgillerdir.
Ayrıca katkı maddeleri de besin alerjilerine sebep olabilir. Dünyada 3 bine yakın katkı maddesi bulunuyor. Sanayileşen toplumlarda çocuklarda besin alerjileri daha sık görülür. Bunun sebebinin ise, kullanılan katkı maddelerine karşı oluşan reaksiyonlar olduğu düşünülüyor.

Besin alerjilerinin en sık görülen belirtisi atopik dermatid yani alerjik egzamadır. Alerjik egzamayı takiben polen ve ev tozu gibi alerjilere bağlı astım ve alerjik nezle olması sık rastlanan bir durumdur.

Özellikle ilk 1 yaşında fışkırır gibi kusma veya ishal de besin alerjilerinin belirtilerindendir. Çocuk alerjiye sebep olan besini tüketmeyi kestiğinde bu belirtiler hemen kaybolur.

Ayrıca ürtiker yani kurdeşen de nadiren de olsa besin alerjilerinde görülebilir. Kurdeşen ciltte sinek ısırığını andırır ve kaşıntılı, kabarık ve döküntülü olur.

Besin alerjilerinin en korkulan belirtisi ise anafilaksidir. Anafilaksi ciltte ürtiker, şişme ve bunu takiben tansiyon düşmesi, nefes darlığı ve kalp durması gibi belirtilerin ortaya çıkışıdır.

Çocuklarda Besin Alerjileri Kalıcı Mıdır?

Çocuklarda alerjiye sebep olan inek sütü, yumurta ve buğday gibi tahıllara karşı olan alerjiler tamamen düzelmese de 3 yaşına doğru düzelmeye başlar. Alerjiye neden olduğu bilinen gıdalar içinde en kalıcı olanlar ise; fıstık gibi kuruyemişlere ve balığa olan alerjidir. Bu alerjiler sıklıkla yetişkin hayatında da devam eder.

Besin Alerjisi Nasıl Tedavi Edilir?

Besin alerjisi eğer hafif ise çoğunlukla ağızdan verilen basit alerji şurupları ile tedavi edilir. Eğer ani tepki ağır ise, kortizonla müdahale gerekebilir.

Çok ağır reaksiyonların beklendiği hallerde çocuğun veya çocukla ilgilenen kişilerin yanında hazır epinefrin adı verilen bir iğne taşıması gerekir. Bu konuda önceden eğitilmiş olan aile bireyleri alerjiye sebep olan gıda tüketildikten hemen sonra en kısa sürede iğneyi çocuğa uygulamalıdır.

Besin alerjilerinin sebep olduğu tatsız durumlarla karşılaşmamak için aileler önlemler alabilirler. Bunun için 3 gün bekleme kuralını uygulamak gerekir. Dilerseniz bu konu ile alakalı Bebeklerin Ek Gıdalara Geçiş Döneminde 3 Gün Bekleme Kuralı isimli makalemizi okuyabilirsiniz.

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Diğer Menüler

Bebek Emzirme Pozisyonları

Yeni doğum yapmış annelerin en büyük endişelerinden biri bebeğini nasıl emzirecekleridir. Özellikle ilk defa doğum yapmış anneler hem anneliğe alışma, hem bebeğini doğru ve yeteri kadar besleme hem de doğum yorgunluğu ile birlikte moral bozukluğu Devamını oku…

Diğer Menüler

Anne Sütünün Bebeğin Bağışıklık Sistemine Katkısı

Anne sütü her geçen gün üzerinde çeşitli araştırmalar yapılan ve bir çok özelliği ile insanı hayrete düşüren mucize bir besin olarak bilinmektedir. Uzmanların tavsiyelerine göre anne sütü, bebeğin beslenmesinde çok önemli bir yer tutmaktadır ve Devamını oku…

Diğer Menüler

Beslenme Sorunları 3: Çocuğum Yemek Seçiyor

Beslenme sorunları yazı dizimizin 3. makalesinde, aşırı derecede yemek seçen çocuğunuzla ilgili neler yapabileceğinizi açıklayacağız. Neden çocuğum bu kadar çok yemek seçiyor? Eğer katı gıda ile beslenecek yaşa geldiyse, bu tür gıdalar ile beslenmek çocuğunuzun Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0