Çocuklar ve Reklam

Yazar: Fatma Nur Olcay -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 21 Saniye
Çocuklar ve Reklam

Reklam bir ürünü geniş kitlelere tanıtmak, o şeyin beğenilerek satın alınmasını sağlamak için, görsel, sözlü ve yazılı gibi çeşitli araçlarla tanıtımını yapmaktır. Günümüzde reklamlar bir çok yerde karşımıza çıkıyor ve bu reklamlardan çocuklar da nasibini alıyor. Reklamların çocuklarımız üzerinde olumlu ve olumsuz bazı etkileri vardır, ebeveynlerin çocuklarını reklamların olumsuz etkilerinden koruması gereklidir.

Reklamların olumlu etkileri;

Reklam izleyen çocuklar yetişkin dünyasına ait bazı nesneleri tanıma fırsatını bulur.

Çocuğun dış dünya ve sosyal hayat hakkında bilgi edinmesine yardımcı olur.

Reklamlardaki olumlu mesajlar, örneğin ellerini yıka, dişlerini fırçala gibi mesajlar, çocuğun davrnaışlarını olumlu yönde etkiler.

Balık, sebze, süt vb. sağlıklı besinlerin tüketildiğinin gözüktüğü reklamlar, çocukların beslenme alışkanlıklarını olumlu yönde etkiler.

Reklamlarda tiyatro yapan çocuklar, spor yapan çocuklar görülmesi, izleyen çocukların bu gibi aktivitelere katılma arzusunu destekler.

Reklamlardaki müzikler, yapılan hareketler çocuğun hareket etmesine teşvik eder. Fiziksel ve motor becerilerini destekler.

Reklam, çocuğun ürünler arasında seçim yapma, doğru ürünü seçme gibi bilgileri edinmesini sağlar.

Reklamların olumsuz etkileri;

Kısa süreli birbiri ardına dizilmiş bir çok reklam izlemek çocuğun dikkatini toplama becerisini olumsuz etkiler.

Reklamlardaki argo kelimeler, uydurulmuş kelimeler, şiveler günlük hayatta çocuğun bu kelimeleri kullanmasına ve dil gelişimini olumsuz etkilemesine sebep olabilir.

Çocuğun reklamda gördüğü ürün ile, satın aldığı ürün arasındaki farkları görmesi, aldatılma hissini uyandırır, güven duygusunu zedeler ve benzer davranışlar sergilemesine sebep olabilir.

Reklamlardaki şekerli gıdalar, hazır bol yağlı gıdalar, asitli içecekler, sağlıksız gıdalar çocukların bu gıdaları tüketme isteğini arttırır. Bu gibi gıdalar çocuklarda diş çürüklerine, obeziteye, diyabete vb. sağlık problemlerine sebep olabilir.

Şiddet ve cinsellik içeren reklamlar çocukların psikolojik gelişimlerini ve cinsel algılarını olumsuz yönde etkiler.

Ürünlerin abartılı ve albenili tanıtımları ve ailenin ekonomik sebeplerle bu ürünleri çocuğuna satın alamaması, çocukta hayal kırıklığına sebep olur.

Çocuğun reklamda görüp istediği her ürünü almak, doyumsuz olmasına sebep olurken, reddetmek ebeveyn ile çatışmalara sebep olur.

Ebeveynlerin çocuklarını reklamların olumsuz etkilerinden koruyabilmek için yapabilecekleri;

Çocuğun televizyon izleme ve internet kullanma süresinde sınırlandırma olmalı. Ancak bundan önce çocuğa neden bu sınırlandırmaların konulması gerektiği açıklanmalı. Televizyon, tablet, telefon vb. elektronik cihazların kullanımı hakkında çocuk bilgilendirilmeli.

Çocuğun izlediklerinin yalnızca bir kurgudan ibaret olduğu anlatılmalı.

Çocuğa örnek olunarak televizyon ve internet karşısında çok fazla vakit geçirilmemeli.

Çocuğun izlediği programların olumlu içerik olduğundan emin olun.

Mobil uygulamalarda mümkün olduğunca reklam içermeyen uygulamaları tercih edin.

Çocuğun reklamlarda görüp istediği her şeyi almayın, neden almamanız gerektiğini açıklayın ve bilinçli bir tüketici olması için yardımcı olun.

Reklamları çocuklarınızı oyalamak için kullanmayın.

Günümüz koşullarında çocukları reklamların olumsuz etkilerinden korumak her ne kadar zor olsa da, alabileceğiniz tedbirlerle bu zararları en aza indirmeye çalışabilirsiniz.

İlk Yayın Tarihi: 17 Ocak 2018 @ 22:40

Fatma Nur Olcay

Yazar: Fatma Nur Olcay

ODTÜ İdari İlimler akademisi İşletme Bölümünü bitirdikten sonra 1990 yılına kadar özel sektörde tekstil ihracatı konusunda çalışan F.Nur Olcay, 1990 yılında ilk şirketi Alpteks Ltd. kurarak 2009 yılına kadar tekstil ham maddeleri konusunda ithalat-ihracat mümesilliği yapmıştır.

Sonrasında mezun olduğu İstanbul Erkek Lisesi Eğitim Vakfı (IELEV ) ile yolları kesişmiş ve 2010 yılında bu vakfa hazırladığı sağ beyin odaklı erken eğitim projesi doğrultusunda erken eğitim alanında 0-48 ay erken ev eğitiminin bebek gelişimindeki öneminin farkına vararak, bu doğrultuda global araştırmalarını yapmanın akabinde 2013 yılında Sevgili Bebek E Eğitim Hizmetleri Ve Ticaret Ldt. Şti kurarak erken eğitim sektörüne adım atmıştır.

Bugün sosyal medyada yüz binlerce takipçiyi aşan sevgilibebek.com’un kurucusu olan Nur Olcay işbirliği yaptığı çeşitli uzmanların denetiminde oluşturulan jenerik ürün grubu SevgiliBebek Zeka Kartları ile bugüne kadar ülkemizde 70.000 in üstünde aileyi doğumdan itibaren sunulabilecek, erken ev eğitimi ile tanıştırmıştır.

Türkiye’de kitlelere 0-48 ay döneminin önemini anlatmak ve bu dönemde zihinsel duruluğun kıvrak bir zeka kazanımının ve travmasız bir gelişmenin ileriye yönelik daha olumlu bir kişilik anlamına gelebileceğini duyurmak adına sevgilibebek.com bünyesinde çalışmalarını sürdürmektedir.

email: [email protected]

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocuğunuz Sizi Taklit Ediyor

Çocuğunuzun rahatsız olduğunuz davranışlarını, yargılamadan önce şunu bilmeniz gerekir; Çocuğunuz sizi taklit ediyor! Taklit çocukların öğrenmesindeki en önemli unsuzlardan birisidir. Çünkü çocuk taklitle başta sosyal beceriler olmak üzere dil ve birçok beceriyi öğrenir.  1 yaşından Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Küçük Çocuğunuzun Takıntılarını Anlamak

Küçük çocukların eşyalara, karakterlere, giysilere ve kişilere takıntıları biz ebeveynlere çoğu zaman garip gelebilir. Sürekli belli bir kıyafeti giymek isteyen, gittiği her yere oyuncak hayvanını da götürmek isteyen bir küçük çocuk sahibi ebeveynler bu konuda endişelense Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Bebek Gelişiminde Teknolojinin Rolü

Hepimiz gelişen teknoloji ile beraber bebek ve bebek gelişimi için en iyisini yapmayı istiyor ve bu konuda bir emek sarf ediyoruz. Ayrıca hemen her bebek ve çocuk artık teknolojiye doğmakta ve teknolojiyle iç içe büyümektedir. Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0