Çocuklar ve Paylaşım

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 2 Dakika 24 Saniye
Çocuklar ve Paylaşım

Çocuğunuz sizinle kolayca oyuncaklarını ve eşyalarını paylaşabilir. Fakat bu, o nesneleri evinize gelen diğer çocuklarla paylaşmak istediği anlamına gelmez. Bu yüzden çocuğunuzla ikiniz arasında oyuncak paylaşımı yaparak “en değerli” olanları öğrenebilir ve bunları diğer çocuk gelmeden önce ortadan kaldırarak olası sorunların önüne geçebilirsiniz.

Çocukların kreşe başlama yaşları ortalama olarak 3 yaş civarındadır. 3 yaş öylesine karar verilmiş bir yaş değildir. 3 yaşındaki bir çocukla karşılıklı olarak konuşabilir ve tüm boyaları kendi önüne almasının doğru olmadığını, arkadaşlarının da boyama yapmak isteyebileceklerini açıklayabilirsiniz. Çocuğunuzla  konuşarak ve ona açıklamalar yaparak olumlu sonuçlar alabileceğiniz bir dönemdir 3 yaş. Tabi burada her çocuğun kendine özel olduğunu, kimi çocukların daha erken olgunlaşabildiğini, kimi çocukların ise paylaşmayı daha geç kabullenebileceğini unutmamak gerekir. Aynı zamanda 3 yaşındaki bir çocuk,  birlikte oyun oynamanın yalnız başına oynamaktan daha zevkli olduğunu keşfedebildiği bir yaştır.

Çocuklar paylaşmayı 3 yaşından sonra daha kolay öğrenir ve kabullenirler.

Çocuğunuza paylaşmayı öğretmeye çalışırken dikkat etmeniz gereken birkaç önemli nokta vardır. Öncelikle çocuğunuzu paylaşması için asla zorlamamalısınız, tehdit etmemelisiniz. Örneğin “Hadi boyama kitabını arkadaşına ver biraz da o oynasın, yoksa o istediğin oyuncağı almayız” gibi bir yaklaşım çocuğu zorlamaktır ve bu, güven duygusunu sarsar. Üstelik benmerkezci ve yaşı gereği inatlaşmaya yatkın olan çocuğunuzu bu şekilde davranarak, olumsuz davranış sergilemesi için adeta tetiklemiş olursunuz.

Çocuğunuza ait bir eşyayı ona sormadan, onun adına başkalarına vermemelisiniz.

Çocuğunuzun paylaşma adına yaptığı davranışları küçük övgülerle ödüllendirmeyi de unutmamalısınız.

Çocuğunuza başka insanların da kendine ait eşyaları olduğunu öğretmeye çalışın. Örneğin “Bu babanın kazağı” veya “Annenin kalemi” gibi.

Çocuğunuzla paylaşma oyunları oynayın veya arkadaşları ile oynaması için ona yardımcı olun.

Çocuğunuzun kendine ait eşyaları sevmesinin ve paylaşmayı istememesinin, ileride bencil bir insan olacağının göstergesi olduğu şeklinde yanlış bir yargıya kapılmayın. Unutmayın; şimdi kendine ait eşyaları paylaşmayı reddetmesi, ileride başka insanların mülkiyet haklarını anlamasına ve buna saygı duymasına zemin hazırlar.

İlk Yayın Tarihi: 26 Mart 2016 @ 17:42

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Çocuğun Önünde Tartışmak; Bunlara Dikkat Ediyor musunuz?

Uzmanlar çocuklar önünde tartışmamak gerektiğini sık sık tekrar ediyorlar ama bu, hayatın akışı içerisinde her zaman mümkün olmuyor. Tartışmanın kaçınılmaz olduğu kimi durumları çocuğunuzun tanık olduğunu görüp mutsuz olmak yerine, ne yapmanız gerektiğini bilmeniz sizin Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Küçük Çocuklarda Başkaldırma

“Neden?” “İstiyorum ama!” “Beni zorlayamazsın” benzeri küçük çocuk itirazları çoğu zaman ebeveynleri rahatsız edici boyutlara ulaşabilir. Bu yazımızda size bu tip sorulara doğru cevaplarla saatler süren hırçınlık krizleri yaratabilecek gerginliklere yol açmadan konuları nasıl sonlandırabileceğinizin Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Bebeklerde Gelişim Takibi Yapmak Neden Önemlidir?

Dokuz aylık gebelik sürecinde hem anne hem de baba çocuğunu kucağına almak için sabırsızlanır. Doğum sonrasında hem zor hem de keyifli anlar iç içe yaşanır. Bebek büyümeye başladıkça, anne babalar bebeğin temel ihtiyaçlarını karşılamanın dışında, Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
-
+
Saklambaç Kitabı - Uzayda79.90 TL 29.90 TL
-
+
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Ara Toplam
737.40 TL
Kargo
Ücretsiz!
Toplam
737.40TL
Alışverişe Devam Et
Sepetim
26